line
pvv sigaar-1

PVV, de laatste vriend van de sigaar

woensdag 16 oktober 2019

PVV werpt zich op als beschermheer van de sigaar: de fraaie sigarendoosjes moeten blijven. Maar de partij van Wilders is bezig met een achterhoedegevecht, want de ‘onschuldige’ sigaar is allang door de mand gevallen.

Door de webredactie

Vanaf 2022 moeten sigaren, net als sigaretten, verkocht worden in neutrale verpakkingen met waarschuwingen voor de gezondheid erop. Sigarenfabriek De Olifant in Kampen is er niet blij mee – de chique cederhouten verpakkingen worden vervangen door kartonnetjes en krijgen zo een heel andere uitstraling. Ze mogen niet meer in de etalage worden uitgestald en met zoveel regelgeving erbij gaat De Olifant wellicht failliet.

Motie

In Den Haag heeft de sigarenindustrie een gewillig oor gevonden bij PVV-Kamerlid Edgar Mulder. Mulder diende tijdens het Kamerdebat 3 september j.l. over het Nationaal Preventieakkoord een motie in om zware sigaren uit te zonderen van plain packaging en van het uitstalverbod, aangezien “jeugdigen niet tot de gebruikersgroep van zware sigaren behoren”.

Hardwerkende ondernemer

De PVV kreeg alleen steun van het FvD, maar blijft pal achter de sigarenfabriek staan. Dat blijkt uit een recent nieuwsbericht in dagblad De Stentor waarin Kamerlid Mulder wordt geciteerd. Roken is weliswaar slecht voor de gezondheid en wetten moet je handhaven, maar: “Kinderen roken geen sigaren. Het enige effect van deze maatregel is dat je een hardwerkende ondernemer de nek omdraait.”

Genietproduct

Thomas Klaphake, directeur van Sigarenfabriek De Olifant, is opgelucht dat de PVV zijn bedrijf niet laat vallen. Volgens Klaphake is plain packaging bedoeld om verslaving tegen te gaan. “Een sigaar is echter een genietproduct, geen verslavingsproduct.” Dezelfde boodschap horen we al jarenlang via De Telegraaf, die gratis reclame voor sigaren maakt.
In een eerder artikel in De Stentor zei Klaphake: “Er zit een heel andere filosofie en gedachtegang achter, van rust en ontspannenheid. Het is een delicatesse, onze branche past veel meer bij die van de mooie chocola, of whisky’s.”

Sigaar even schadelijk als sigaret

De sigarenindustrie probeert al lange tijd haar product te framen als minder schadelijk dan sigaretten, al is dat allang achterhaald. “De rook van sigaren is minimaal even schadelijk als de rook van sigaretten,” aldus het Trimbos-instituut. “Net als sigarettenrook, bevat sigarenrook de giftige en kankerverwekkende stoffen die vrijkomen bij de verbranding van tabak.” De concentratie koolmonoxide is in sigarenrook hoger. Dit komt doordat sigaren een omhulsel van tabaksblad hebben, dat minder poreus is dan papier en daardoor minder zuurstof bij de verbranding toelaat. Het roken van sigaren is gerelateerd aan vergelijkbare ziekten als het roken van sigaretten.
De mening dat sigaren “veel minder schadelijk” zouden zijn dan sigaretten is dan ook moeilijk vol te houden.

Geen bezoek van Blokhuis

In mei dit jaar stuurde Klaphake een brief naar staatssecretaris Blokhuis. “We hebben uiteengezet wat de nieuwe wetgeving voor ons betekent, en Blokhuis uitgenodigd voor een bezoek aan onze fabriek.” Maar dat bezoek zal er niet komen, heeft Blokhuis laten weten. Hij houdt zich aan het internationale antirookverdrag van de Wereldgezondheidsorganisatie en houdt de tabaksindustrie op afstand bij het tabaksontmoedigingsbeleid.
Ook De Olifant ontkomt niet aan plain packaging: tabak is schadelijk, óók die in sigaren en moet ontmoedigd worden.

tags:  uitstalverbod | Preventieakkoord | tabaksdoden | tabaksdisplay | plain packaging | politiek | sigaar