line
telegraaf-2

De Telegraaf maakt al jaren ‘gratis’ reclame voor de sigarenindustrie

vrijdag 05 mei 2017

Je kunt er bijna de klok op gelijk zetten: om de zoveel tijd verschijnt er weer een paginagroot artikel in De Telegraaf waarin de loftrompet wordt gestoken over de sigaar. TabakNee dook in het archief van de krant en vond zestien sigaarvriendelijke stukken alleen al in de afgelopen vijf jaar. En geen woord over de risico’s.

Door de webredactie

Dinsdag 2 mei was het weer zover: ‘Eerbetoon aan de sigaar’ prijkt er boven een paginagroot artikel in De Telegraaf met op de begeleidende foto vijf vrolijke mannen in pak, waaronder VVD-corryfee Frits Huffnagel (in het gezelschap van de directeur van Christian Dior, een kunstverzamelaar en andere bobo’s). Alle heren hebben een dikke sigaar in de hand. Het stuk blijkt een hommage aan sigarenwinkel Hajenius in Amsterdam te zijn en begint weliswaar met vermelden dat er op de doosjes staat dat roken slecht voor de gezondheid is, maar daar blijft het dan ook bij. Deze heren wagen zich graag aan een fijne sigaar.

200.000 sigaren

We lezen vooral over de sfeer rond Hajenius en er volgen wat ‘leuke’ weetjes: de bobo’s rollen in de speciale Heerenkamer van Hajenius onder begeleiding van een fabrikant zelf hun sigaar (“We maken per jaar 200.000 sigaren met de hand. Dat doet in Nederland op zo’n schaal niemand meer”). Een Amsterdamse volkszanger springt wel eens bij als masterblender voor pijptabak. De bobo’s sluiten hun dag ten slotte af met een exquise diner in het prijzige restaurant Freddy van Hotel De L’Europe.

Wereldkampioenschap

En o, wist u trouwens dat het wereldkampioenschap sigaarroken op 25 juni in Hajenius wordt gehouden? “Het record van sigaar roken staat op 170 minuten en negen seconden,” meldt De Telegraaf alvast. Je leest er nog net niet achteraan: “dus gaat u thuis maar vast oefenen.” De strekking van het stuk is dan ook vooral dat sigaren roken iets is om te ambiëren. Directeuren, politici, kunstkenners, ze doen het allemaal en zetten een beeld neer alsof het paffen van een sigaar synoniem is voor 'genieten van het goede leven'.

Verkapte reclame

Het is niet voor het eerst dat De Telegraaf zo’n verkapte sigaarreclame plaatst. TabakNee zocht terug in het krantenarchief tot 2012 om te zien wat er de afgelopen vijf jaar allemaal over de sigaar in de grootste krant van Nederland is verschenen. Onderaan dit stuk vindt u een overzicht van de ‘vangst’: zestien artikelen, voornamelijk langere verhalen.

Sfeerverslagen

Wat opvalt is dat het vooral om sfeerverslagen van sigarengenootschappen gaat, die samenkomen om al paffend wat te netwerken. Er wordt verslag gedaan van het jaarlijkse sigarengala én als er een uitnodiging voor het sigarenfestival in Cuba komt, stuurt De Telegraaf daar direct een verslaggever naartoe. In geen van deze stukken wordt dieper ingegaan op de ernstige gevaren van sigaar-roken.

Gezonder?

Daar hangt sowieso al een aura van ‘het valt allemaal wel mee’ omheen: vaak wordt het roken van een sigaar verkocht als gezonder dan het roken van een gewone sigaret. Ten onrechte. Longarts Wanda de Kanter werd door Trouw geïnterviewd over de gevaren van sigaarroken: "Om te beginnen inhaleert iemand altijd wel íets van de schadelijke rook. De uitgeblazen rook adem je nou eenmaal deels ook weer in, helemaal als je in een afgesloten ruimte rookt. Deze rook is nét zo kankerverwekkend, maar omdat een roker er minder van binnenkrijgt, is het iets minder schadelijk."

Waarschuwingen

De rook van sigaren is sterker dan die van sigaretten. En sigaren hebben geen filter. “Bovendien blijft bij het roken van sigaren het risico op longkanker aanwezig en ondervinden passieve rokers meer schade van sigaren,” aldus Mens en Gezondheid.

Nog wat waarschuwingen, te lezen op de website nustoppenmetroken.nl: “Mensen die regelmatig sigaren roken, hebben vier tot tien keer meer kans dan niet-rokers om te sterven aan mondkanker, keelkanker of slokdarmkanker.”
En: “Het roken van een sigaar of pijp verdubbelt het risico op problemen met de luchtwegen, welke kunnen leiden tot chronische obstructieve longziekte (COPD), een longziekte die chronische bronchitis en emfyseem omvat.”
En: “Het roken van sigaren of pijpen verhoogt de kans op hart- en vaatziekten of een beroerte. Sigaren verhogen het risico op een vroegtijdig overlijden aan coronaire hartziekten met 30%.”
En: “Pijproken en sigaren zijn funest voor je mond. Het draagt bij aan tandvleesaandoeningen, verkleurde tanden, slechte adem en tanduitval .”
En ook wel belangrijk om te weten voor sigaar rokende heren: “Rokers hebben twee keer zoveel kans om erectiestoornissen te krijgen als niet-rokers.”

Klacht ingediend

Genoeg belastende informatie voorhanden, dus. Maar wie De Telegraaf leest, krijgt vooral een rooskleurig plaatje voorgeschoteld van succesvolle figuren in maatkostuums die het roken van sigaren een chique en onweerstaanbaar cachet geven. Koren op de molen van de Nederlandse Vereniging voor de Sigarenindustrie (NVS), dé lobbyclub voor de sigaar, die vooral op zoek is naar een grotere afzetmarkt en baat heeft bij het normaliseren van sigaarroken. Deze NVS kan in haar vuistje lachen met zoveel gratis aandacht, terwijl reclame voor de sigaar in Nederland nog altijd bij wet verboden is. Daarom heeft TabakNee een klacht ingediend bij de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) die de tabakswet handhaaft en ook in actie moet komen bij overtredingen van het reclameverbod.

 

Een overzicht van artikelen in De Telegraaf over sigaren 2012-2017:

2 maart 2017, ‘Cubaanse sigaar trekt’, kort bericht: “Handgemaakte Cubaanse sigaren hebben afgelopen jaar weer aan populariteit gewonnen. De exclusieve importeur van de befaamde rookwaren in de Benelux, Cubacigar, zag zijn omzet met 5% oplopen tot ruim EUR 20,3 miljoen.”

4 november 2016, ‘Gezag tarten in avondkleding’, sfeerverslag van het Sigaargala: “Een mysterieus gezelschap in smokings en lange jurken reed in de duisternis door Noordwijk. In hun touringcars waren ze vanuit hotel Huis ter Duin onderweg naar een geheime plek, voor iets dat in het Grand Hotel aan zee bij wet is verboden: Een diner met een sigaar!”

7 mei 2016, ‘Trekje voor trekje’, tips hoe te roken: “Een sigaar roken is net als bij voetbal: iedereen voelt zich bondscoach en heeft zijn eigen manier. Toch een paar algemene tips voor degene die zijn of haar eerste longfiller opsteekt.”

7 februari 2016, ‘Genieten in genoodschap’ sfeerverslag van sigarenclub: “De muziek staat niet aan en het gezelschap is niet groot. Toch is het moeilijk rustig een gesprek te voeren. De ruim tien mannen en een vrouw van Sigarengenootschap De Rooker maken verbazingwekkend veel herrie. En ze roken sigaren als ketters.”

7 mei 2015, ‘Gun jezelf een sigaar’, sfeerverslag opening sigarenwinkel: “Niet iedereen kan zich dure horloges of kleding veroorloven. Maar jezelf de luxe gunnen van een mooie sigaar, is voor bijna iedereen betaalbaar , zei Hans-Kristian Hoejsgaard , topman van het bekende Zwitserse sigarenmerk Davidoff, voluit Oettinger Davidoff AG. Hij was in ons land voor de opening van de nieuwe flagship store aan de Van Baerlestraat in Amsterdam.”

21 maart 2015, ‘De sigaar in Cuba’, een reisverslag uit sigarenland Cuba: “Roken is niet verstandig maar af en toe genieten van een goede sigaar zou volgens liefhebbers weinig kwaad kunnen. Toen de uitnodiging kwam om het jaarlijkse Sigarenfestival in Havana bij te wonen, aarzelde onze verslaggever dan ook niet en reisde af naar Cuba, de bakermat van de handgerolde sigaren. Daar werden we ingewijd in de wereld van Cohiba, Montecristo, Romeo Y Julieta en andere beroemde merken longfillers (sigaren van hele bladeren).”

21 december 2014, ‘Davidoff versus Cohiba, Hollandse inbreng in strijd grootste sigarenmarkt’, reportage uit Havana: “De ingezette dooi tussen Havana en Washington markeert de aftrap van de strijd om de Amerikaanse sigaarliefhebber. De beste rookwaar uit de Dominicaanse Republiek, waaronder het 'Nederlandse' Davidoff, vecht straks met Cubaanse Cohiba's en Montecristo's om 's werelds grootste tabaksmarkt.”

13 november 2014, ‘Zilveren Sigaar Salomé’, sfeerverslag: “Omdat sigaar rokende dames in een herengezelschap dikwijls worden ondergesneeuwd, werd 25 jaar geleden het exclusieve sigarengenootschap Salomé opgericht. Alleen voor dames! Het zilveren jubileum werd groots gevierd in de Amsterdamse thuisbasis Hotel De L'Europe.”

1 april 2014, ‘Agio: sigaarmaker met hightech droom’, reportage: “Wie Agio zegt, zegt sigaren. Minder bekend is dat het historierijke Brabantse familiebedrijf, sinds 2004 met koninklijk predicaat, ook op hightechgebied succesvol is.”

17 maart 2014, ‘Zakelijk genieten van sigaren’, reportage: “Martinair-oprichter Martin Schröder , oud-Cigar Executive of the Year, is het levende bewijs dat je een eind kunt komen met een sigaar op zijn tijd.”

12 oktober 2013 ‘Hollandse sigaren uit Honduras’, interview: “Hij werd op Cuba vals beschuldigd en het eiland afgezet. Hij speurde naar oude Hollandse tabakskennis onder ex-planters van Sumatra en hij verloor bijna het leven bij een brute overval in het gevaarlijkste land ter wereld. Maar nu, op 64-jarige leeftijd, ziet Peter Hartkamp alsnog een droom uitkomen: een eigen sigarenmerk.”

13 juli 2013, ‘Laatste primeurs uit Havana’, sfeerverslag: “Bijna voltallig was de laatste bijeenkomst van het illustere Genootschap Tafel 10 in de Cigar Lounge van Hotel Des Indes aan het Lange Voorhout in Den Haag. Het genootschap van 'aficionados' van de Cubaanse sigaar werd ruim zeventien jaar geleden opgericht onder auspiciën van de Cubaanse ambassadeur.”

22 juni 2013, ‘Sigaar uit eigen doos; Rokertjes blijven goed in klimaatkamer’, reportage: “Als je de Utrechtse sigarenspeciaalzaak van Gerda (46) en Edwin (48) van den Berg binnenstapt waan je je even honderd jaar terug in de tijd, maar wel met twee zeer enthousiaste en moderne eigenaren. De meest bijzondere pijpen, pruimtabak, ouderwetse scheerbenodigdheden en vooral heel veel sigaren zijn hier te vinden.”

12 april 2013, ‘Verbroedering met sigaren’, reportage: “De oude indianen wisten al dat je met een rokertje makkelijker nader tot elkaar komt. Het Business Cigar Dinner in het Noordwijkse Huis ter Duin was dan ook een gemoedelijk avondje in een aangename sigarendamp. Voorzitter Stephan Stokkermans van de organiserende Stichting van Het Grote Genieten had in een speech wel wat ernstige woorden aan het adres van onze regering. Een overheid die juist in deze tijd voor rust en vertrouwen moet zorgen, vaart een zwalkende koers. Juist tabak, het middel dat al eeuwenlang voor verbroedering, bedachtzaamheid en vrede zorgt, keert men nu de rug toe , zei Stokkermans, zonder dat dit de vrolijke stemming onder de sigarenliefhebbers drukte.”

14 november 2012, ‘Rustige rokers vieren jubileum’, kort bericht: “In de Amsterdamse sigarenwinkel Hajenius vierde Sigarengenootschap Rust & Bedachtzaamheid het 35-jarig bestaan. Met een goede dikke sigaar natuurlijk!”

29 februari 2012, ‘Kruistocht van sigarenliefhebbers’, reportage: “Dikke walmen sigarenrook stegen op in sterrenrestaurant Latour (*) in Grand Hotel Huis ter Duin in Noordwijk aan Zee, het hotel waar het Nederlands elftal was neergestreken in voorbereiding op de oefenwedstrijd tegen Engeland vanavond in het Wembley Stadion van Londen. Het zou toch niet waar zijn dat onze voetballers massaal aan de sigaar waren geraakt? Of was dit een voorbode dat zij vanavond tegen de Engelsen de sigaar zullen zijn?”

tags:  sigaren | media | tabaksreclame | Tabakswet | reclameverbod