line
helft rokers vaapt-1

De helft van alle Britse rokers gebruikt de e-sigaret

donderdag 03 oktober 2019

Uit onderzoek van ASH (Action on Smoking and Health) blijkt dat het aantal Britse e-sigaretgebruikers nu 3,6 miljoen is. Dat is de helft van de hoeveelheid Britten die rookt.

Door de webredactie

Het aantal Britten dat een e-sigaret gebruikt is van 700.000 in 2012 naar 3,6 miljoen in 2019 gestegen. Dat meldt de BBC op basis van een nieuw onderzoek van de Britse antirookorganisatie Action on Smoking and Health (ASH). Dat aantal is de helft van het aantal rokers in Groot-Brittannië. Het gaat om 7,1% van alle volwassenen.

Geen actieve ontmoediging

De houding van de Britse overheid ten opzichte van e-sigaretten is vergeleken met andere landen veel positiever. Van een actief ontmoedigingsbeleid is geen sprake, gebruik van de e-sigaret wordt juist aangeraden.
De meeste e-sigaretgebruikers zo blijkt uit het ASH-onderzoek zijn voormalige rokers. Ze zijn met dampen begonnen om het roken van traditionele sigaretten op te kunnen geven.
Uit dezelfde gegevens blijkt dat 54% van de e-sigaretgebruikers daadwerkelijk met roken is gestopt en dus volledig is overgestapt. Maar 40% is zowel de e-sigaret gaan gebruiken als gewone sigaretten blijven doorroken. Ook heeft 6% van de e-sigaretgebruikers nooit eerder gerookt.

Volledig stoppen

“Het is belangrijk dat alle dampers volledig stoppen met roken, anders stellen ze zichzelf nog altijd bloot aan de serieuze risico’s op tabak-gerelateerde ziekten,” zegt prof. Ann McNeill, die een onderzoek naar e-sigaretten heeft gedaan voor Public Health England, tegen de BBC. Ook wijst McNeill erop dat e-sigaretgebruik schadelijk is voor de gezondheid, al is het minder schadelijk dan het roken van gewone sigaretten.
Onlangs haalde antirookprofessor Simon Chapman op zijn blog het idee onderuit dat e-sigaretten kunnen helpen bij het stoppen met roken.

Ondertussen in Amerika

In Amerika neemt het gebruik van de e-sigaret onder jongeren ondertussen epidemische vormen aan: een kwart zegt de e-sigaret te gebruiken. Ook zijn er meer dan 450 mensen opgenomen met ernstige longproblemen door e-sigaretgebruik en zijn er al meerdere mensen aan overleden.

tags:  vape-doden | ecig | ASH | stoppen met roken | e-sigaret