line
no vape for trump-2

Ecig ernstig in opspraak

donderdag 12 september 2019

UPDATE 22-10-2019
UPDATE 13-09-2019

Vapen neemt in de VS epidemische vormen aan, ruim 25 procent van de jongeren gebruikt een e-sigaret, vaak met producten van de zwarte markt. Er zijn al 450 vapers opgenomen met ernstige longproblemen en zes overleden, mogelijk aan de gevolgen van vapen. De FDA is bezig beleid te ontwikkelen om een eind te maken aan deze riskante gewoonte.

Door de webredactie

Trump heeft de oorlog verklaard aan het vapen. Hij wil elektronische sigaretten (ecig) die zonder toestemming van de Food en Drug Administration op de markt zijn gekomen en e-sigaretten met smaakjes aanpakken. De regering Trump maakt zich ernstige zorgen over de epidemie onder jongeren, die een ramp veroorzaakt vergelijkbaar met die van gewone sigaretten.
Volgens de National Youth Tobacco Survey heeft ruim 25 procent van de jongeren in de VS de afgelopen 30 dagen e-sigaretten gebruikt, en dan vooral met menthol-, fruit- of pepermuntsmaak.

Longaandoeningen

Uiteraard baren de vapers met ernstige longaandoeningen en de zes overleden gebruikers ernstige zorgen. Wat precies de oorzaak is, is onduidelijk maar het lijkt vast te staan dat er een verband is met e-sigaretten. Gesuggereerd wordt dat de oorzaak ligt in vapen met een cannabisproduct dat op de zwarte markt gekocht is.
Het is onduidelijk wat de situatie in Nederland is. Wel is duidelijk dat de marketing van e-sigaretten vooral op jongeren gericht is en dat er in Nederland, net als in de VS, een zwarte markt voor e-sigaretten bestaat. Het is hier dus ook oppassen geblazen.
Volgens onderzoek uit 2017 van het Trimbos-instituut gebruikte in Nederland van de 16- t/m 18-jarige MBO- en HBO-studenten ruim vier op de tien ooit een e-sigaret, en één op de acht (12 procent) gebruikt nog steeds een e-sigaret.
Of hier ook al vapers met ernstige longaandoeningen zijn is niet bekend. De NVALT, de beroepsorganisatie van longartsen, houdt daarover momenteel een spoedenquête onder haar leden.

Longarts Wanda de Kanter pleit om ‘totdat we meer weten’ een verbod op e-sigaretten in te stellen. Staatssecretaris Blokhuis gaat informeren wat er in de VS aan de hand is.

UPDATE 13-09-2019

In Nieuwsuur van 13 september (vanaf minuut 27:55) heeft de voorzitter van de NVALT (Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose), Leon van den Toorn, de resultaten bekendgemaakt van een enquête onder 1100 longartsen naar gevallen van acute longschade of ernstige luchtwegklachten door het roken van e-sigaretten. De enquête is 11 september gestart.
Uit de allereerste resultaten blijkt dat er bij drie patiënten inderdaad longschade is vastgesteld. Aangezien de enquête pas drie dagen liep, blijft het vooraleerst nog gissen hoeveel ‘vapers’ in Nederland longschade hebben opgelopen en wat de precieze oorzaak is. Maar dat er een verband is met gebruik van de e-sigaret staat voor Van den Toorn vrijwel vast.

UPDATE 22-10-2019

Het aantal mensen dat is overleden aan de gevolgen van e-sigaretgebruik is in de Verenigde Staten gestegen naar 33. Inmiddels zijn er ook 1479 mensen die volgens de Centers for Disease Control and Prevention deze ziekte hebben opgelopen, zo meldt de Huffington Post.

Volgens The Guardian waarschuwt de staat Californië haar inwoners voor het gebruik van de e-sigaret. De staat adviseert iedereen om de e-sigaret neer te leggen terwijl er onderzoek wordt gedaan naar mensen die vermoedelijk ziek zijn geworden en overleden zijn door het dampen.

Ook heeft de Amerikaanse staat Massachusetts actie ondernomen tegen de e-sigaret door een vier maanden durend verbod op de verkoop ervan in te voeren, schrijft The Washington Post.

CNN waarschuwt dat uit een nieuwe studie blijkt dat jongeren en volwassenen die beginnen met tabaksproducten met smaakjes – inclusief e-sigaretten – vaak tabaksproducten blijven gebruiken.

tags:  vape-doden | ecig | e-sigarettenverbod | verslaving | nicotine