line
rokende-rapper-1

Noodkreet van een moeder: ‘Is mijn zoon gaan roken door rokende rappers?’

maandag 23 september 2019

“Wij kunnen als maatschappij nog zo ons best doen met het verbieden van sigarettenreclame, zolang een favoriete rapper als Post Malone in zo’n beetje elke clip rookt, schieten al onze maatregelen niet op.” Aldus een moeder wier zoon is gaan roken. Ze heeft het ernstige vermoeden dat de invloed van populaire rokende rappers hieraan bijgedragen heeft.

Door de webredactie

In de clip Congratulations is de Amerikaanse rapper Post Malone constant aan het roken. Hij steekt opzichtig sigaretten op, de aansteker close in beeld. Zijn clip lijkt één grote sigarettenreclame.
Wordt Post Malone, die geen rapper maar artiest wil worden genoemd, betaald door Big Tobacco of rookt hij openlijk uit balorigheid of verslaving? Dat weten we niet. Maar wel dat hij, alleen al met deze clip, meer dan 1 miljard kijkers heeft bereikt – vooral jonge kijkers die van dit genre houden.

Verontrustend

Nederlandse rappers en muzikanten roken ook heel wat af in hun clips. Dat ontdekte Marcia Donker, moeder van een 15-jarige zoon die onlangs is gaan roken. Daarom is Donker van vroeg in de middag tot halverwege de avond gaan bijhouden in hoeveel muziekvideo’s er wordt gerookt op de zender XITE, ‘dé muziektelevisiezender met 24/7 de populairste music videos’.
“Op zo’n dag kwamen er negen video’s voorbij waarin werd gerookt,” zegt Donker. “Na acht uur ’s avonds meer dan overdag, maar overdag ook. Zelfs een video waarin een joint werd gemaakt, verstopt tussen de waterpijpen. Ik vind dit heel erg verontrustend.”
Roken gebeurt niet alleen in clips, wereldwijd worden influencers op social media door grote tabaksbedrijven betaald om reclame voor hun producten te maken en zo de reclameverboden te omzeilen.

Stoer

Donker: “Wij kunnen als maatschappij nog zo ons best doen met het verbieden van sigarettenreclame, het duurder maken van sigaretten, het niet meer mogen roken langs het sportveld en voorlichting geven op scholen, zolang hun favoriete rapper Post Malone zo’n beetje in elke video rookt, schieten al onze maatregelen niet op. Want door zo’n video zien ze hoe ‘stoer’ het is om te roken. Pubers, en vooral jongens, identificeren zich met rappers, en als ze zien dat ze roken, willen zij dat ook. Zo klaar als een klontje.”

Artistieke vrijheid

Donker heeft een e-mail gestuurd naar muziektelevisiezender XITE met de vraag hoe zij hierover denken. XITE liet weten roken vanzelfsprekend niet aan te willen moedigen, maar “geeft alle artiesten een plek om hun artistieke vrijheid te uiten en als deze artiesten ervoor kiezen om een bepaald imago te uiten dan houden we dit niet tegen, zolang dit binnen de wet en regelgeving blijft”.
Donker vraagt zich af wat er tegen het roken in muziekvideo’s kan worden gedaan.
TabakNee.nl hoopt dat elke rook-artiest, zoals Post Malone, massaal door zijn fans hierop wordt aangesproken. Uiteindelijk is een wereldwijd verbod op roken in muziekvideo’s en films en op social media het enige middel dat hout snijdt.

tags:  popcultuur | jeugdrokers | social media | sluikreclame | rookvrije generatie | antirookbeleid