line
iqos influencers-1

Tabaksindustrie zet influencers in op social media

woensdag 07 augustus 2019

Uit een rapport van Take a Part blijkt dat grote tabaksfabrikanten wereldwijd influencers op social media inzetten om reclame voor hun producten te maken en zo proberen reclameverboden te omzeilen.

Door de webredactie

Uit een inventarisatie van Take a Part, een initiatief opgezet door de Amerikaanse antirookorganisatie Campaign for Tobacco-free Kids, blijkt dat Philip Morris International, British American International, Imperial Brands en Japan Tobacco International tezamen wereldwijd meer dan 65 hashtags hebben gebruikt die gekoppeld zijn aan reclame voor hun producten. Het gaat bijvoorbeeld om hashtags als #HowBigIsYourWorld, #YouDecide, #BeMarlboro, #DontBeAMaybe voor Marlboro #LikeUs en #Partylikeus voor Lucky Strike, #Freedommusic voor Winston en #Forthehunters voor Davidoff.
Tabaksfabrikanten benaderden influencers op social media als Instagram om reclame voor hen te maken. Op die manier proberen ze reclameverboden te omzeilen én bereiken ze jongeren.

Onderzoek instellen

Uit onderzoek van Reuters bleek dat Philip Morris (PMI) bovendien minderjarige influencers inzette om zijn IQOS-producten aan de man te brengen. PMI liet daarop weten te stoppen met het inzetten van jongeren voor de campagne.
Take a Part roept de Amerikaanse overheid op om een onderzoek in te stellen naar de reclametactieken van de tabaksindustrie op social media.

Het rapport van Take a Part bevat voorbeelden van hashtags voor campagnes over de hele wereld, maar Nederland staat daar niet tussen. Het ingewikkelde van social media is natuurlijk wel dat het bereik niet binnen landsgrenzen blijft, maar wereldwijd is.

tags:  Take a Part | influencers | social media | PMI | tabaksindustrie