line
opinie-pmi-als-goedheiligman-3

Philip Morris, de redder der mensheid

donderdag 05 september 2019

OPINIE
In een interview van de BBC met André Calantzopoulos, CEO van Philip Morris, doet de Marlboro-fabrikant zich voor als heilige die een rookvrije toekomst voorstaat, maar ondertussen blijft hij wel zijn zakken vullen met tabaksverkoop.

Door de webredactie

Als het aan André Calantzopoulos ligt dan stoppen alle rokers met het opsteken van Marlboro’s of eender welke andere sigaret. Ja echt, hij benadrukt het nog maar een keer in het interviewprogramma Hard Talk van de BBC.
“Maar waarom stopt u dan niet morgen met de verkoop van sigaretten?” wil interviewer Stephen Sackur weten van de CEO van Philip Morris. Want inderdaad, als iemand kan bijdragen aan het stoppen met roken is het Calantzopoulos wel, door de productie en handel in zijn sigaretten stil te leggen. Maar nee, dat heeft Calantzopoulos er niet voor over. Hij komt met wat ingestudeerde smoesjes. Dat als hij zou stoppen met de productie van Marlboro’s, de roker heus niet zal stoppen met roken, en dat die uit zal wijken naar de illegale markt. Volgens hem is het beter dat een legaal bedrijf tabak blijft produceren en verkopen.
Zo zwaar wegen al die rokers die ziek worden of het leven laten dus ook weer niet op het geweten van Calantopoulos. Want er moet wel geld verdiend blijven worden, al is het ten koste van de gezondheid van zijn klanten.

Alternatief tabaksproduct IQOS

Calantzopoulos gebruikt de media-aandacht voor zijn voornemen het roken uit te bannen... met de IQOS, het alternatieve tabaksproduct dat hij probeert te verkopen omdat dat minder slecht voor de gebruiker zou zijn dan de gewone sigaret. Maar ‘minder slecht’ is nog altijd ‘slecht’. Er gaat tabak in de IQOS, die wordt verhit in plaats van verbrand, maar volgens het RIVM komen er ook bij verhitten nog steeds kankerverwekkende en schadelijke stoffen vrij.

Afzetmarkt ontwikkelingslanden

Sackur vraagt Calantzopoulos waarom hij doorgaat met het vergroten van de verkoop van gewone sigaretten in ontwikkelingslanden. Maar volgens de Philip Morris-topman is dat helemaal niet zo. Desondanks blijkt uit dit artikel in Trouw, welke strategieën Big Tobacco benut om meer mensen in armere landen aan het roken te krijgen. “Gratis sigaretten uitdelen, in Nederland inmiddels verboden, wordt in landen als Nigeria, Vietnam en Libanon nog gewoon gedaan. Sexy jongedames in Marlboro-kleding geven pakjes aan jongeren.” En er zijn gesponsorde bioscoopvoorstellingen van nieuwe, hippe films, waarbij gratis sigaretten te krijgen zijn. Ook worden er rechtszaken gevoerd tegen overheden van ontwikkelingslanden die antirookmaatregelen proberen te nemen en draait de lobby overuren om beleid tegen roken af te zwakken, zo niet tegen te houden.

E-sigaret Juul

Philip Morris heeft eind 2018 voor 13 miljard dollar een aandeel van 35 procent in e-sigaretfabrikant Juul gekocht. https://www.cnbc.com/2018/12/19/juul-altria-boards-approve-altrias-13-billion-investment-in-juul.html Juul hanteert volgens dit artikel in Mother Jones dezelfde lobbytechnieken als Big Tobacco. Ze presenteert zich als voorvechter van betere gezondheid voor volwassenen met de verkoop van een verslavend product. De Juul is onder Amerikaanse jongeren extreem populair en wordt ook nog eens flink gepusht, bijvoorbeeld met social media-campagnes.
Uit onderzoek blijkt dat tieners die met e-sigaretten beginnen later vaker gewone sigaretten gaan roken. Er is dus een grote kans dat ze het niet bij e-sigaretten houden, maar vaste klant worden bij Big Tobacco.

White paper

Ondertussen blijft Philip Morris zich presenteren als goedheiligman die het beste voorheeft met de mensheid. Het bedrijf bracht vorige maand een zelf gefinancierd rapport uit dat ze een ‘white paper’ noemen. Dat rapport gaat er helemaal over dat nog te weinig mensen van hun alternatieve tabaksproducten afweten en dat overheden hen niet moeten belemmeren die informatie te verspreiden.
De reactie van de beroemde antirookprofessor Simon Chapman op Twitter was zeer toepasselijk: “Is de hoogdravendheid en arrogantie van Philip Morris International grenzeloos? Nu hebben ze ‘white papers’ vrijgegeven, alsof ze een overheid zijn. Ik verwacht dat ze hierna met verklaringen, encyclieken en geboden zullen komen die ze direct van God hebben gekregen.”

tags:  Juul | IQOS | PMI | misleiding | e-sigaret | tabaksindustrie