line
esig spotje-1

VS begint tv-campagne tegen e-sigarettenepidemie onder jongeren

dinsdag 30 juli 2019

De Amerikaanse Food and Drug Administration heeft tv-spotjes uitgebracht die ervoor moeten zorgen dat jongeren stoppen met het experimenteren met e-sigaretten. De campagne kost 60 miljoen dollar.

Door de webredactie

“Heb je een e-sigaret bij je?” vraagt Julius Dein, een in de Verenigde Staten onder jongeren bekende illusionist, aan een jongen op straat. De jongen antwoordt van ja en laat hem zien. “Leg die maar in je hand.” Dein wrijft erover, waarna er plots een sigaret in de hand van de jongen ligt. “Wist je dat je als je dampt sneller geneigd bent met sigaretten te beginnen?” zegt Dein. “It’s not magic, it’s statistics.”

Dat is een van de twee tv-spotjes waarmee de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) gaat proberen het e-sigaretgebruik onder jongeren te laten afnemen. De FDA heeft de spotjes op 22 juli uitgebracht. Ze zijn onderdeel van de campagne The Real Cost, waarmee de FDA jongeren probeert duidelijk te maken wat de gevolgen van e-sigaretgebruik kunnen zijn.

Extra impuls

The Real Cost werd in september 2018 gelanceerd met allerlei advertenties op sociale media, maar ook met posters op scholen in de VS met boodschappen over de gevolgen van e-sigaretgebruik. Daarmee heeft de FDA naar eigen zeggen al 10,7 miljoen jongeren in de leeftijd van 12-17 jaar bereikt die e-sigaretten hebben gebruikt of ervoor openstaan ermee te experimenteren. De tv-spotjes moeten de campagne een extra impuls geven.

“De alarmerende epidemie van dampende jongeren is een bedreiging voor de jarenlange vooruitgang die we juist hebben geboekt om tabaksgebruik onder kinderen tegen te gaan,” zegt dr. Ned Sharpless van de FDA, tot voor kort directeur van het National Cancer Institute, in een persbericht. Sharpless benadrukt dat de spotjes een grote zorg weergeven, namelijk dat uit onderzoek is gebleken dat jongeren die met e-sigaretten experimenten sneller geneigd zijn om dat ook met sigaretten te doen (zoals bijvoorbeeld blijkt uit dit onderzoek, gepubliceerd in JAMA). Sharpless: “Daarom hebben we voor de slogan ‘it’s not magic, it’s statistics’ gekozen.”

2 miljard keer bekeken

Uit onderzoek van de FDA in samenwerking met de Centers for Disease Control and Prevention bleek dat in 2018 3,8 miljoen jongeren met e-sigaretten geëxperimenteerd hadden, een toename van 1,5 miljoen ten opzichte van 2017.
Sinds de lancering in september zegt de FDA positieve resultaten te hebben gezien. Zo zijn de advertenties op sociale media in 9,5 maand tijd zo’n 2 miljard keer bekeken, is de campagne 578.000 keer geliked, 89.000 keer gedeeld en is er 31.000 keer op gereageerd. Met de hele The Real Cost-campagne is tot nu toe zo’n 60 miljoen dollar (omgerekend 53,8 miljoen euro) gemoeid.

Frits van Dam, secretaris van Stichting Rookpreventie Jeugd: “Het contrast met het Nederlandse preventiebeleid kon niet groter zijn. Uit het Preventieakkoord blijkt dat voor voorlichting aan de jeugd slechts 10 miljoen euro is uitgetrokken voor 2019, 2020 en 2021 samen. En daar moet dan ook nog voorlichting over alcohol en obesitas uit betaald worden.”

tags:  The Real Cost | FDA | vape-industrie | rookpreventie | nicotine | e-sigaret