line
petitie artsen

Preventie geen prioriteit in de Tweede Kamer, debat over Preventieakkoord uitgesteld

woensdag 03 juli 2019

OPINIE
Het ontbreekt de politiek aan een gevoel van urgentie om roken terug te dringen. Preventie heeft geen hoge prioriteit in ons land.

Door Frits van Dam

Staatssecretaris Blokhuis van VWS begon al eind 2017 met gesprekken met maatschappelijke organisaties en bedrijven over het terugdringen van roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik. Op 23 november 2018 stuurde Blokhuis de resultante, het Nationaal Preventieakkoord, naar de Tweede Kamer. Het akkoord is ondertekend door patiëntenorganisaties, zorgaanbieders, zorgverzekeraars, gemeenten, sportverenigingen en -bonden, bedrijven, maatschappelijke organisaties en de Rijksoverheid. De oogst, een typisch poldergedrocht waar nauwelijks maatregelen in staan die het roken werkelijk terugdringen en voorkomen dat kinderen beginnen met roken.

5G-netwerk gaat voor

Voor 4 juli stond eindelijk de plenaire behandeling van het Preventieakkoord in de Tweede Kamer gepland. Maar helaas, het gaat niet door, het wordt na de zomer. De discussie over de introductie van het 5G-netwerk gaat voor. Vergeefs zijn de inspanningen van de leden van artsenfederatie KNMG, die ter voorbereiding van het debat ieder een Kamerlid adopteerden en hen video’s stuurden over wat tabak doet. Vergeefs is de petitie die gisteren door een aantal artsen aan de Tweede Kamer is aangeboden.
Twintigduizend doden per jaar en honderdduizenden ernstig zieken per jaar, dat kan best even wachten. Preventie, waarom zou je je er ook druk over maken.

tags:  KNMG | #artsenslaanalarm | Preventieakkoord | rookpreventie | VWS