line
more influencers-1

Oproep aan social media om tabakspromotie door influencers te stoppen

vrijdag 24 mei 2019

Meer dan 125 organisaties uit 48 landen hebben Facebook, Instagram, Twitter en Snapchat opgeroepen per direct een eind te maken aan alle promotie voor sigaretten, e-sigaretten en andere rookwaren op hun platformen, inclusief de posts van influencers.

Door de webredactie

Recent onderzoek toont aan hoe de tabaksindustrie jonge influencers inzet om op social media sigaretten, e-sigaretten en andere alternatieve rookwaren te promoten. Reuters bracht eerder deze maand aan het licht dat Philip Morris International jonge influencers inzet om zijn heat-not-burn-product IQOS te promoten. Tobacco Free Kids verzamelde verschillende voorbeelden van zulke influencer-posts.
Ook uit onlangs gepubliceerd onderzoek van Robert Kozinets, van de University of Southern California, blijkt dat de tabaksindustrie allerlei strategieën en technieken gebruikt om jongeren via social media te beïnvloeden.

Miljarden views

In een brief aan de ceo’s van de vier social media-bedrijven beschrijven de 125+ ondertekenaars (waaronder de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde, KNMT) hoe tabaksbedrijven, waaronder Philip Morris International, British American Tobacco, Imperial Brands en Japan Tobacco International, marketingcampagnes op social media hebben gevoerd die door miljarden mensen wereldwijd zijn bekeken. Daaronder miljoenen jongeren, waardoor de campagnes overheidsbeleid om tabaksgebruik te ontmoedigen ondermijnen.
De brief vraagt de platformen om hun eigen regels voor het verbod op betaalde tabakspromotie strikt te handhaven en die regels uit te breiden, zodat ook het gebruik van betaalde influencers wordt verboden en alle tabaksproducten, inclusief e-sigaretten eronder vallen.
Zonder directe actie van de social media-bedrijven, stelt de brief “zullen Philip Morris International en andere tabaksbedrijven doorgaan met het gebruik van uw platformen om wereldwijd de volgende generatie tabaksgebruikers verslaafd te maken”.

Roofzuchtige marketing

“Tabaksfirma’s gebruiken social media om hun producten te promoten, omdat ze weten dat Facebook, Instagram, Twitter en Snapchat de poorten openen naar jongeren in de hele wereld,” zegt Matthew L. Myers, president van de Campaign for Tobacco-Free Kids, initiatiefnemer voor de brief, op de eigen site. “Sterker, het complete businessmodel van de tabaksindustrie is afhankelijk van het verslaafd maken van de volgende generatie tabaksgebruikers. Social media-bedrijven moeten nu actie ondernemen om jonge mensen te beschermen tegen de roofzuchtige marketingpraktijken van de tabaksindustrie.”

Nederlandse influencers

Vooralsnog heeft TabakNee nog geen Nederlandse influencers aangetroffen die tabaksproducten promoten. Mocht u ze wel zien, tip dan de redactie via ons e-mailformulier.

tags:  Tobacco-Free Kids | influencers | social media | tabaksreclame | e-sigaret