line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 19 april 2019

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Spaanse waakhond beboet tabaksfabrikanten wegens kartelvorming / FDA stuurt waarschuwing aan Walmart over sigarettenverkoop jongeren / Slinkse onlineadvertenties omzeilen reclameverbod China / Pilot gestart met rookverbod langs sportvelden Wales / Directeur Imperial Tobacco ontmoedigt roken niet bij haar dochters.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Spanje: Waakhond beboet tabaksfabrikanten wegens kartelvorming
De Spaanse distributeur Compañía de Distribución Integral Logista heeft verkoopinformatie van hun concurrenten gedeeld met Philip Morris Spain, Altadis en JT International Iberia. Volgens de Spaanse mededingingsautoriteit CNMV werkten de bedrijven samen om de concurrentie uit te schakelen. In totaal is er 57 miljoen euro aan boetes opgelegd.
Lees meer bij Reuters

Verenigde Staten: FDA stuurt waarschuwing aan Walmart over sigarettenverkoop jongeren
De Amerikaanse Food and Drug Administration heeft een brief gestuurd aan een reeks grote ketens met een waarschuwing nadat geconstateerd werd dat zij tabaksproducten hebben verkocht aan minderjarigen, terwijl dat tegen de wet is. De bekendste zijn Walmart en Kroger. Andere ketens zijn Casey’s General Store, Family Dollar Stores, 7-Eleven Inc, Chevron Corp, Exxon Mobil Corp, Citgo, Marathon Petroleum, Sunoco LP en BP Plc. Ook de Royal Dutch Shell Plc kreeg een waarschuwing.
Lees meer bij Reuters

China: Slinkse onlineadvertenties omzeilen reclameverbod
Volgens het Beijing Center for Diseases Prevention and Control wordt het reclameverbod op tabak slinks omzeild door onlineadvertenties waarin een winkel- of lifestyle-ervaring wordt aangeboden. In de advertenties komt tabak aan bod en wordt er doorverwezen naar een verkooppunt. Handhaving is moeilijk, omdat het een indirecte vorm van marketing is.
Lees meer in China Daily

Groot-Brittannië: Pilot gestart met rookverbod langs sportvelden
In Wales is er begonnen met een pilot waarbij het verboden is voor ouders om te roken langs sportvelden waar jongeren spelen. Het doel is om jongeren zo min mogelijk in contact te laten komen met mensen die roken, zodat zij roken als iets abnormaals zien en zelf minder geneigd zijn te gaan experimenteren.
Lees meer bij ITV

Groot-Brittannië: Directeur Imperial Tobacco ontmoedigt roken niet bij haar dochters
Alison Cooper (53), al sinds 2010 CEO van Imperial Tobacco, heeft in een interview gezegd dat ze haar dochters niet tegen zal houden als zij met roken beginnen. Haar dochters zijn 15 en 23. “Ik heb hen altijd aangemoedigd om zelf weloverwogen keuzes te maken.”
Lees meer in The Times

tags:  kartelvorming | tabaksreclame | jongeren | buitenland