line
buurtsuper-1

‘RG158’: het nieuwste verkooppunt van tabak in Amsterdam-Centrum

maandag 25 maart 2019

‘Buurtsuper’ heet de nieuwe winkel op de Rozengracht – waarmee de bewoners in de Amsterdamse Jordaan op het verkeerde been zijn gezet. Het is geen buurtsupermarkt met brood, melk en aardappelen, maar een tabakszaak waar je ook bier en ansichtkaarten kunt kopen.

Door de webredactie

De smalle winkel op Rozengracht 158, die dankzij enkele nogal steile toegangstreden niet bepaald uitblinkt in toegankelijkheid, stond al een tijdje leeg. Je moet per maand zo’n 2500 euro aan kale huur weten op te brengen. Nu kunnen de buurtbewoners sigaretten kopen in dit pand. De onderneming is half januari jongstleden bij de Kamer van Koophandel ingeschreven onder de handelsnaam ‘RG158’ en staat te boek als supermarkt en winkel in tabaksproducten. Daarmee heeft het centrum van Amsterdam er wéér een verkooppunt van tabakswaren erbij.

Tijdgat

In juni 2018 onthulde TabakNee dat het aantal winkels dat tabak verkoopt vanaf het jaar 2000 meer dan verdrievoudigd is. Het hoofdstedelijke centrum telde op dat moment 153 verkooppunten van tabak. De Amsterdamse wethouder Simone Kukenheim beloofde hier wat tegen te gaan doen, maar dat kon wel even duren.
RG158 is in dit gat gesprongen, net als een chocolaterie die er tabak bij is gaan verkopen, zoals TabakNee drie weken terug berichtte. Treedt Amsterdam wel voortvarend genoeg op tegen de komst van nieuwe verkooppunten van tabak? TabakNee heeft de wethouder om een reactie gevraagd. Wordt vervolgd.

tags:  tabaksepidemie | antirookbeleid | inperking verkooppunten | tabaksontmoediging