line
ah hema-1

Hema + Albert Heijn = méér tabaksverkooppunten?

vrijdag 15 februari 2019

OPINIE
De Hema en Albert Heijn hebben bekendgemaakt in de toekomst samen te willen gaan in een aantal vestigingen. Betekent dat dat de tabaksindustrie in haar vuistje kan lachen, omdat er zo meer tabaksverkooppunten bij komen op goede locaties?

Door Frits van Dam

"Hema en Albert Hein samen in één winkel," kopte het AD. In twee Nederlandse steden zal een pilot-winkel worden geopend, waarin producten van beide winkels naast elkaar verkocht zullen worden. “We willen Hema laten groeien met de hulp van innovatieve concepten en partnerships,” zegt Hema-CEO Tjeerd Jegen tegen de krant. “Ik ben ervan overtuigd dat we voor onze klanten hiermee het leven leuker, makkelijker en beter maken.’’
Ook Albert Heijn is blij, zegt CEO Marit van Egmond: “De tijd van klanten wordt schaarser en gemak wordt steeds belangrijker. Daarom zet Albert Heijn steeds meer in op winkels in binnensteden met invulling die specifiek voor die doelgroep is, zoals Allerhande Kookt, tap to go en zelfscan. Ik kan niet wachten om later dit jaar deze pilotwinkels te openen.’’

Exacte invulling nog onbekend

Volgens het AD komt de Albert Heijn met ‘vers en houdbare’ producten bij een filiaal van Hema in. De Telegraaf vult aan dat de bedrijven "de exacte invulling van hoe de inrichting wordt" nog uit gaan werken.
Je kunt er donder op zeggen dat er ook tabak aan het assortiment zal worden toegevoegd. Volgens de Levensmiddelenkrant is ‘Marlboro’ van Philip Morris het A-merk waaraan in de supermarkt het meeste geld wordt uitgegeven: 455 miljoen euro. Tabak is voor supermarkten een heel aantrekkelijk product. Behalve de winst op de sigaretten zelf, gaat er ook een aantrekkende werking vanuit: wie verslaafd is, zal naar de dichtstbijzijnde supermarkt komen om er zijn of haar fix te halen. En als je er dan toch bent, neem je ook gelijk wat andere boodschappen mee.

Preventieakkoord

In het Nationaal Preventieakkoord, dat staatssecretaris Blokhuis eind november heeft gepresenteerd, is afgesproken dat sigaretten en shag per 2020 niet meer te zien mogen zijn bij supermarkten. De vraag is of de pilot-winkel van de Hema en Albert Heijn technisch gezien nog een supermarkt is. En als dat niet het geval is, wil dat dan zeggen dat tabak er wel zichtbaar mag komen te liggen? Volgens het Nationaal Preventieakkoord moeten àlle tabaksverkooppunten hun waar in 2021 uit het zicht halen. Zowel de Hema als AH zouden zo dus mogelijk een jaar de tijd hebben om tabak nog wel in het zicht te verkopen.

Toename tabaksverkooppunten

De ontwikkeling van de Hema/AH is interessant om te volgen. Er komen in eerste instantie maar twee proefwinkels bij, maar bij een succesvolle pilot zouden dat er in de toekomst natuurlijk meer kunnen worden. Als tabak onderdeel van het assortiment gaat uitmaken, betekent dat automatisch een toename in het aantal tabaksverkooppunten.
Juist het inperken van het aantal verkooppunten, zodat tabak niet meer op elke straathoek beschikbaar is, is een bewezen effectieve maatregel om ervoor te zorgen dat jongeren niet met roken zullen beginnen. Als de Hema verstandig is dan stelt ze als voorwaarde aan de samenwerking dat in de combiwinkels géén tabak wordt verkocht.
TabakNee zal in ieder geval de combinatie Hema/AH goed in de gaten blijven houden.

tags:  Preventieakkoord | rookpreventie | supermarkt | inperking verkooppunten | verkooppunten