line
de sjoemelsigaret-1

Staatssecretaris Blokhuis' strijd tegen de sjoemelsigaret

donderdag 04 oktober 2018

Staatssecretaris Blokhuis was vorige week in New York bij de Verenigde Naties en afgelopen weekend in Geneve om een anti-rookconferentie bij te wonen. Maandagavond sprak hij zich bij Pauw ter gelegenheid van Stoptober uit voor meer anti-rookmaatregelen in Nederland, zoals de verhoging van de tabaksaccijns. ‘Een pakje sigaretten zou zoals in Frankrijk een tientje moeten kosten.’

Door de webredactie

Ter gelegenheid van het begin van Stoptober was staatssecretaris Paul Blokhuis op 1 oktober jl. te gast bij Pauw om Jan Slagter aan te moedigen bij het uitdrukken van zijn laatste sigaret. Slagter rookte meer dan vijftig jaar en noemde de sigaret een vriend én een vijand. Hij ontdekte pas onlangs dat er rattengif in sigaretten zit en noemde het ‘ongelofelijk’ dat de tabaksindustrie zover is gekomen met het normaliseren van roken. Slagter gaat een nacht slapen in het Stoptoberhuis waar mensen ondersteund worden bij het stoppen.
Pauw rookte zelf vanaf zijn elfde tot zijn vijfenveertigste. ‘Als je eenmaal weet hoe slecht het is, denk je: jee, dat ik dat al die jaren gedaan hebt.’ Blokhuis was net voor deze avond teruggekomen van een internationale anti-rookconferentie in Geneve.

Effectief

Uit onderzoek is gebleken dat roken het meest effectief ontmoedigd kan worden door de accijns ineens flink omhoog te laten gaan. Maak pakjes tien euro duurder, suggereerde Pauw. Blokhuis: ‘In de ons omringende landen kost een pakje 6 a 7 euro, dus dan kun je wel uittellen wat er gebeurt.’ Hij doelde op illegale handel tussen landen. Maar Blokhuis bevestigde ook dat een accijnsverhoging inderdaad zoden aan de dijk zet bij tabaksontmoediging.

Draagvlak neemt toe

De staatssecretaris zei dat hij naar New York en Geneve is geweest om het met andere landen over zaken als accijnsverhoging te hebben. Blokhuis denkt niet dat zo’n accijnsverhoging er van vandaag op morgen is, ‘maar je ziet wel overal het draagvlak toenemen voor dat soort maatregelen.’ Zo zou hij met Finland hebben gesproken over de rookvrije generatie. In Nederland is de ambitie die in 2040 te bereiken. Finland streeft al naar 2030. Blokhuis vindt dat sigaretten duurder moeten worden en zegt Frankrijk als voorbeeld te zien. Daar kosten sigaretten tien euro.

Nationaal Preventieakkoord

De staatssecretaris suggereerde er eind oktober bij de presentatie van het Nationaal Preventieakkoord op terug te komen. Daarin zullen geen verboden komen te staan die schoolpleinen en speeltuinen rookvrij moeten maken. Desalniettemin zegt Blokhuis dat die verboden er zullen komen omdat maatschappelijke organisaties daar zelf al mee bezig zouden zijn. Blokhuis herinnerde Pauw er in de uitzending aan hoe groot het probleem is: ieder jaar sterven er 20.000 mensen aan de gevolgen van roken en iedere dag beginnen er nog altijd 75 jongeren. Daarom zijn maatregelen nog altijd nodig. ‘De jongeren die nu geboren worden, moeten later niet meer weten wat een sigaret is.’

Fel

Blokhuis toont zich fel tegen roken, ook als hem het argument wordt voorgelegd dat je toch ook iets zou moeten mogen doen waarvan je weet dat het schadelijk voor je is. ‘Maar met roken richt je niet alleen je eigen lichaam te gronde, ook dat van anderen,’ zegt Blokhuis. Ook vindt hij dat de overheid vooral moet stimuleren dat jonge mensen er niet mee gaan beginnen.

De staatssecretaris spreekt zich steeds duidelijker uit tegen roken. In Geneve riep hij op om te stoppen met de ISO-meetmethode. Hij sprak er tijdens de internationale anti-rookpreventie COP, die het internationale anti-rookverdrag FCTC van de Wereldgezondheidsorganisatie helpt te implementeren. 
De ISO-meetmethode is ook in Nederland in opspraak geraakt omdat hij niet goed weergeeft wat de roker aan giftige stoffen naar binnen krijgt. Hoewel de methode als enige in de wet staat, deugt hij niet. Volgens de woordvoerder van Blokhuis is de staatssecretaris in Geneve “zeker kritisch geweest op sjoemelsigaretten”.

Strijd

Een maand geleden was hij hier nog minder uitgesproken over, maar dat heeft mogelijk te maken met het feit dat zijn handen gebonden zijn door de Tabaks- en rookwarenwet die precies voorschrijft hoe je giftige uitstoot moet meten: met de ISO-methode. Dat is althans vooralsnog de gangbare wetsinterpretatie. Blokhuis probeerde in april in Brussel de verantwoordelijke Eurocommissaris te overtuigen om een andere meetmethode te gaan kiezen. Nu heeft hij er dus ook in Geneve aandacht voor gevraagd. Blokuis’ woordvoerder: “Zijn strijd om in Europees verband te komen tot een andere, eerlijke meetmethode zet hij onverminderd voort.”

tags:  Preventieakkoord | sjoemelsigaret | volksgezondheid | sjoemelsigaretten | rookpreventie | politiek | antirookbeleid | tabaksontmoediging