line
benedicteficq-1

Advocaat Bénédicte Ficq zoekt klokkenluiders uit tabaksindustrie

maandag 07 mei 2018

UPDATE 08-05-2018

Advocaat Bénédicte Ficq heeft een advertentie in Het Financieele Dagblad (FD) geplaatst waarin ze een oproep doet aan ‘gewetensvolle klokkenluiders uit de tabaksindustrie’. Ze wil de verhalen van deze spijtoptanten inzetten in een beroepsprocedure bij het Gerechtshof Den Haag.

Door de webredactie

In februari van dit jaar besloot het Openbaar Ministerie (OM) de in Nederland opererende tabaksindustrie niet te vervolgen. Het OM had meer dan anderhalf jaar nodig om tot die beslissing te komen, nadat advocate Bénédicte Ficq namens een steeds groter wordende groep aangevers om vervolging had gevraagd. Ze beschuldigde de tabaksfabrikanten onder andere van zware mishandeling, opzettelijke benadeling van de gezondheid en valsheid in geschrifte. Een meerderheid van de Nederlanders vind dat de industrie vervolgd moet worden, maar het OM besloot anders. Ficq is daarop in beroep gegaan bij het Gerechtshof Den Haag.

Klokkenluiders

Voor die beroepsprocedure is ze op zoek naar klokkenluiders, mensen aan het eind van hun carrière die bij de tabaksindustrie werken of hebben gewerkt. Ze plaatste een advertentie in Het Financieele Dagblad (FD). ‘Heb je er tabak van?' staat in die advertentie. Werknemers bij de tabaksindustrie wiens geweten op is gaan spelen kunnen zich bij haar melden. Volgens de advocate biedt het strafrecht mogelijkheden om spijtoptanten door te geleiden naar een 'gegarandeerde vorm van anonimiteit', bijvoorbeeld als kroongetuige. Ze legt het uit in een begeleidend stuk in het FD.

Enorm effect

Het effect van klokkenluiders kan enorm zijn. Het bekendste voorbeeld is Jeffrey Wigand die in de jaren negentig in het programma 60 Minutes naar buiten bracht dat zijn werkgever Brown & Williamson verslavende middelen aan sigaretten toevoegde. Over Wigand is later de film The Insider gemaakt.

Update 08-05-2018

Bij het televisieprogramma Pauw mocht advocaat Ficq haar oproep voor een klokkenluider toelichten. Daar vertelde ze dat ze nadat de advertentie was verschenen in het FD al een telefoontje heeft ontvangen. Ze hoopt dat er iemand binnen de tabaksindustrie op wil staan die haar bijvoorbeeld meer informatie kan geven over hoe de huidige sigaretten gemanipuleerd zijn.

.

tags:  sjoemelsigaretten | crimineel | aangifte | misleiding