line
meer in de rij-1

Moeder verontrust over pakketafhaalpunt in tabakswinkel

vrijdag 30 maart 2018

Als je een pakketje met een gezondheidsproduct erin wilt retoursturen en je hebt ook nog je twee jonge kinderen bij je, ga je dan op zoek naar een tabakswinkel? Lijkt onlogisch, maar het komt helaas steeds vaker voor sinds tabaks- en gemakswinkels (maar ook slijterijen) zich als ‘pakketafhaalpunt’ profileren. Een moeder van twee jonge kinderen trekt aan de bel.

Door de webredactie

Friederycke Haijer uit Den Haag schreef onlangs aan de redactie van TabakNee:
“Ik had bij mijn zorgverzekeraar (CZ) een digitale thermometer besteld. Deze werkte niet, dus wilde ik deze terugsturen. Dit moest bij een DHL Parcelshop en de dichtstbijzijnde was volgens een link die ik van CZ kreeg een supermarkt in de buurt (Pitstop, Laan van Meerdervoort 482). Daar ging ik met twee kleine kinderen naartoe. Het bleek een slijterij te zijn, met stapels bier, sterke drank en sigaretten duidelijk zichtbaar. Een pakket verzenden was op dat moment niet mogelijk, dus ik heb gebeld met DHL, vertelde dat ik met twee kleine kinderen was, en men verwees mij naar een winkel in de Weimarstraat. Daar ging ik (met twee kleine kinderen dus) naartoe en dit bleek een sigarettenwinkel te zijn. Hier is het wel gelukt het pakket te versturen. Maar dat ik voor het terugsturen van een gezondheidsproduct met twee kleine kinderen verplicht wordt om naar een slijterij en een tabakswinkel te gaan vind ik toch wel heel raar.”

Misbruik

Friederycke vroeg zich af of TabakNee met deze kwestie bezig is. Reken maar! Op 8 december vorig jaar berichtte TabakNee over het misbruik door de tabaksindustrie van het groeiende netwerk van pakketafhaalpunten. Het blijkt dat er steeds meer tabakswinkels en tabaksbalies van supermarkten zijn waar pakketjes kunnen worden gebracht en gehaald. Ook ontdekte TabakNee dat de tabaksindustrie betrokken is bij de post- en pakkettendistributie. Het is dus geen toeval dat Friederycke en haar twee kinderen op een tabaksmuur zijn gestuit.

Afgedekt

Het goede nieuws is dat dit in de toekomst gaat veranderen. In 2020 moeten bij supermarkten de tabakswaren worden afgedekt; in 2022 zijn de tankstations aan de beurt én de tabakswinkels die ook een afhaalpunt zijn. Dat laatste is te danken aan Kamervragen hierover naar aanleiding van het artikel op TabakNee. Fijn dat de tabakswaren ook daar moeten worden afgedekt, maar dat gebeurt pas in 2022. TabakNee vindt dat dit veel eerder moet gebeuren. En dat tabak uit de supermarkten moet verdwijnen.

tags:  tabaksdisplay | displayban | inperking verkooppunten | verkooppunten | tabaksindustrie