line
kruidvat stopt met roken-1

Doorbraak: Kruidvat en Trekpleister stoppen met verkoop tabak

donderdag 04 januari 2018

De drogisterijketens Kruidvat en Trekpleister stoppen met de verkoop van tabak. In een periode van anderhalf jaar wordt de verkoop van sigaretten uit alle 1373 filialen in Nederland en België gebannen.

Door de webredactie

“We kunnen het eigenlijk gewoon niet meer maken’’, zegt CEO Gerard van Breen van A.S. Watson Health & Beauty Benelux, het moederbedrijf van Kruidvat en Trekpleister in het AD over het besluit tabak uit de winkels te weren. “Gezondheid neemt een steeds belangrijkere plaats in in onze winkels. Tabak past daar gewoon niet meer bij.’’

De twee drogisterijketens zijn naar eigen zeggen de eerste grote retailers in Europa die het voorbeeld volgen van hun Amerikaanse branchegenoot CVS, die eind 2013 al bekendmaakte te stoppen met de verkoop van sigaretten. Destijds reageerden Nederlandse retailers, waaronder Kruidvat, nog afhoudend op dat nieuws. Kruidvat en Trekpleister zijn nu overstag omdat, zo meldt het AD, het management de verkoop van rookwaren niet meer vindt passen bij het imago van de beide ketens, die zich steeds meer presenteren als gezondheidswinkels.

Gefaseerd

De sigaretten worden gefaseerd uit de winkels gehaald, in samenhang met verbouwingen van de filialen. De operatie begint nu en loopt door tot halverwege 2019. Eind van dit jaar zal al in tweederde van de winkels geen tabak meer te vinden zijn. Vorig jaar maart toonde een Amerikaanse studie aan dat het besluit van CVS in de VS al na een half jaar aantoonbaar effect had op de totale verkoop van tabak.

Belangrijke stap

KWF Kankerbestrijding is zeer te spreken over het besluit. “We zijn heel blij dat A.S. Watson besloten heeft te stoppen met de verkoop van tabaksproducten in Kruidvat en Trekpleister winkels”, laat de organisatie weten. “Daarmee zetten ze een belangrijke stap op het gebied van bescherming van de jeugd tegen de schadelijke gevolgen van tabak. Zien roken, doet immers roken. En zolang tabak overal zo makkelijk verkrijgbaar is, blijft dit dodelijke product juist voor kinderen ook heel normaal lijken. Dat maakt de stap om te gaan roken kleiner.”

Samenwerking

KWF werkt al langer met Kruidvat samen op het gebied van bescherming tegen schadelijke zonnestraling. Kruidvat ondersteunt de boodschap van KWF over veilig zonnen en initieert fondsenwervende activiteiten zoals donatie van spaarpunten door Voordeelkaarthouders. Kruidvat sluit zich nu ook aan bij de Rookvrije Generatie, een initiatief van KWF samen met het Longfonds en de Hartstichting.
“We zijn trots dat Kruidvat deze stap zet op het gebied van bescherming van de jeugd tegen de schadelijke gevolgen van tabak”, aldus Sigrid Attema, directeur a.i. van KWF Kankerbestrijding. “Het stoppen met de verkoop van tabak is een mooie bijdrage op weg naar een Rookvrije Generatie. We vinden het fantastisch dat Kruidvat zich hiervoor gaat inzetten. En wij niet alleen. We weten uit onderzoek van Kantar dat 71procent van de Nederlanders van mening is dat tabaksproducten niet verkocht moeten worden in drogisterijen.”

Onomkeerbaar

Of andere retailketens het voorbeeld van Kruidvat zullen volgen zal de tijd leren. Etos, het drogisterijmerk uit het Ahold Delhaize-concern, ging Kruidvat en Trekpleister een aantal jaren geleden al voor. Tabak is, naast tabaks- en gemakswinkels en tankstations, nu nog te koop bij alle supermarkten – Albert Heijn, Aldi, Coop, Deen, Hoogvliet, Jumbo, Lidl, Plus, Vomar en de Detailresultgroep (Dirk van de Broek/ Bas van de Heijden/ Digros/ DekaMarkt) en bij de boekhandels/kiosken AKO en Bruna.

Tegen Het Parool zeiden Primera, Albert Heijn en Jumbo dat ze voorlopig niet van plan zijn de verkoop van sigaretten te staken. “Wij vinden het belangrijk dat onze klanten voor al hun boodschappen bij ons terechtkunnen, dus ook voor rookwaren”, aldus een woordvoerder van Jumbo in de krant. EenVandaag stelde echter, onder verwijzng naar TabakNee, vast dat Kruidvat drie jaar geleden nog een vergelijkbare statement maakte.

Attema van KWF zegt hierover: “Wij merken dat de maatschappij voorstander is van het beschermen van kinderen tegen de verleidingen van sigaretten en hen te beschermen tegen de schadelijke gevolgen van roken. Of andere retailers gaan volgen of niet, is de keuze van de partijen zelf, maar wij gaan graag in gesprek om dit onderwerp te bespreken. Partijen die ook een stap willen zetten nodigen we uit contact met ons te zoeken. Wij verwachten dat het onomkeerbaar is dat steeds meer organisaties hun verantwoordelijkheid gaan nemen op het gebied van de bescherming van kinderen tegen roken en de verleiding om te gaan roken
We vinden het niet normaal dat een dodelijk product zo makkelijk verkrijgbaar is op plekken waar kinderen komen en daarom blijven we ook aandringen op maatregelen door de rijksoverheid.”

 

tags:  rookvrije generatie | rookpreventie | tabaksvrij | inperking verkooppunten | verkooppunten