line
verslavingsfonds2-1

Algemeen Dagblad: “Sigarettenfabrikant moet dokken voor hulp aan verslaafde”

zaterdag 14 oktober 2017

Vandaag maakt het Algemeen Dagblad (AD) het voorstel bekend om een ‘Verslavingsfonds roken’ op te richten. Dit voorstel komt van de Stichting Rookpreventie Jeugd en de Vereniging Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Zij vinden dat tabaksproducenten een klein deel van hun omzet in Nederland (zo’n 40 miljoen per jaar) verplicht in een fonds moeten steken, onder meer om rokers van hun verslaving af te helpen en om tabaksgebruik te ontmoedigen.

Door de webredactie

De initiatiefnemers willen dat de (vier grote) tabaksfabrikanten in Nederland wettelijk worden verplicht één procent van hun bruto-omzet die ze realiseren in ons land af te dragen. Van dat geld kan onder meer een landelijke preventiecampagne worden opgezet, maar ook hulp bij stoppen met roken bij laagopgeleiden en zwangere vrouwen kan er mee worden betaald. Ook is het idee dat mensen met weinig inkomen die hulp zoeken bij het stoppen met roken, een tegemoetkoming krijgen in het eigen risico. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit zou die heffing moeten opleggen, waarna het in het fonds wordt gestort.
“Om het voorstel kracht bij te zetten, lieten de initiatiefnemers Maurice de Hond onderzoek doen. Daaruit blijkt dat 63 procent van de Nederlanders van mening is dat de tabaksindustrie een deel van haar omzet in een verslavingsfonds zou moeten storten. Ook wil twee derde dat tabakswaren voortaan uitsluitend in speciaalzaken worden verkocht,” aldus de krant. De uitgebreide resultaten van dit onderzoek kunt u hier vinden.

Tweede Kamer

Het AD sprak met twee Kamerleden: Nine Kooiman (SP) en Henk Nijboer (PvdA). Beiden zijn enthousiast. Kooiman vindt dat de vervuiler moet meebetalen. Dit heeft hij ook bij de Gokwet met steun van anderen voor elkaar gekregen; die wet ligt nu ter goedkeuring bij de Eerste Kamer. Als er daar met de wet wordt ingestemd, moet er in de gokbranche een verslavingsfonds worden opgezet om gokkers met problemen te helpen. PvdA'er Henk Nijboer zegt tegen het AD: “Ik sta positief tegen elk plan dat kan helpen om verslaving tegen te gaan, want je gaat niet vanzelf stoppen met roken. En als je eenmaal begint, kom je er niet meer vanaf."

Al zo veel belasting

Het AD sprak ook met Peter van den Driest, PR-man bij Philip Morris Holland. Die liet weten niet enthousiast over het voorstel te zijn, want ze betalen al zo veel belasting.

 

Lees hier het hele artikel uit het Algemeen Dagblad van zaterdag 14 oktober.

 

tags:  Verslavingsfonds | gezondheidsschade | volksgezondheid | rookverslaving | rookvrije generatie | verslaving | tabaksindustrie