line
jammerklachten-1

De tabaksindustrie is nog steeds een industrie zonder geweten

woensdag 11 oktober 2017

OPINIE

In reactie op een opiniestuk van longarts Wanda de Kanter en psycholoog Frits van Dam kreeg Peter van den Driest van Philip Morris in Het Parool alle ruimte voor alweer een reclamepraatje voor de smeltsigaret. Hij beklaagt zich dat door de aversie tegen de tabaksindustrie ­Nederlandse anti-tabaksorganisaties de ogen sluiten voor nieuwe ontwikkelingen die volgens hem het verschil kunnen maken in het terugdringen van de schadelijke gevolgen van tabaksgebruik. ‘Laat u niet bedriegen’, reageren De Kanter en Van Dam.

Door Frits van Dam en Wanda de Kanter

En weer heeft Philip Morris kans gezien om gratis reclame te maken voor zijn rookloze opwarm- of smeltsigaret. We hebben er nota bene zelf aanleiding toe gegeven, want in Het Parool van 9 oktober reageert Peter van den Driest, directeur corporate affairs van Philip Morris Holland op ons opiniestuk dat op 30 september in dezelfde krant stond. Van den Driest meent dat wij door rookloze producten geen kans te geven de traditionele sigaret beschermen. Precies het argument dat zijn collega Robert Wassenaar eerder gebruikte in het programma Kassa.

Deels effectief

Van den Driest stelt dat we er niet omheen kunnen dat er nog altijd veel rokers zijn in de wereld en dat klassieke ontmoedigingsinterventies maar deels effectief blijken. Daarom zouden rookloze alternatieven voor de traditionele sigaret beter nieuws zijn voor de volksgezondheid. Waarna hij weer twee alinea’s kan wijden aan het IQOS-product waar sigaretten in worden verwarmd, niet verbrand en hoeveel minder schadelijk dat zou zijn, volgens eigen onderzoek. Onafhankelijk onderzoek wijst echter ondubbelzinnig uit dat ook dit nieuwe tabaksproduct kankerverwekkende stoffen uitstoot.

Leugens

Het stuk van Van den Driest staat vol met leugens. Vele jaren geleden propageerde de tabaksindustrie ook de ‘light sigaret’ die zogenaamd gezonder zou zijn dan de conventionele sigaret. Het tegendeel is waar gebleken: de light sigaret bleek nog gevaarlijker dan de gewone sigaret. Vandaar dat ze niet meer verkocht mogen worden onder deze noemer.
De tabaksindustrie, dat hoeft geen betoog, is maar in één ding is geïnteresseerd: een voor hen gezond business-model. Daar is het dik mee in orde, aldus een artikel over de rendementen van tabaksaandelen. Voor de gezondheid van de consument is in dit business-model geen plaats.

In het najaar komt het RIVM met haar rapport over de emissies van de IQOS. Het is voorspelbaar dat Philip Morris haar advocaten al op scherp heeft gezet voor het geval het RIVM het waagt om de claims over de smeltsigaret – 95% minder schadelijk dan de gewone sigaret – ook maar enigszins in twijfel te trekken.

Hekel

Waarom hebben jullie toch zo'n hekel aan de tabaksindustrie, terwijl we nu met een ‘gezonder’ alternatief voor de sigaret op de markt komen, beklaagde Philip Morris zich in het programma Kassa en nu dus in Het Parool. Vreemd dat Big Tobacco het zo slecht na kan voelen waarom zoveel mensen, met uitzondering van de aandeelhouders dan, een hekel aan haar hebben. Terwijl zij met haar producten jaarlijks wereldwijd ruim 6 miljoen mensen om zeep helpt en onverdroten doorgaat met het zoeken van nieuwe slachtoffers. Is het gerechtvaardigd in het geval van de tabaksindustrie van industriële psychopathie te spreken, een industrie zonder geweten? De Verenigde Naties hebben recent de tabaksindustrie niet voor niets op de zelfde zwarte lijst gezet als de producenten van clusterbommen.

Ontmoedigingsinterventies werken wel

Kort en goed: Laat u niet bedriegen door leugenachtige reclamepraatjes van de (rookloze) sigarettenmakers. Landen als Australië, Nieuw-Zeeland en Noorwegen laten zien dat de klassieke ontmoedigingsinterventies (accijnzen omhoog, verkooppunten omlaag) wel degelijk werken. Een vos verleert zijn streken niet, ook al verruilt hij rook voor damp.

Lees hier ook het artikel over dit onderwerp van Luc en Niek van Lonkhuijzen, zoals het werd geplaatst in Het Parool op 10 oktober jl.

 

tags:  heat-not-burn | heatstick | PMI | Wanda de Kanter | Philip Morris