line
tax health balance-1

EU: ‘Gederfde inkomsten antirookmaatregelen wegstrepen tegen lagere zorgkosten’

maandag 04 september 2017

Een woordvoerder van de Europese Commissie heeft gezegd dat teruglopende opbrengsten voor de tabaksindustrie en lagere accijnsinkomsten voor de EU door het invoeren van antirookmaatregelen, weg moeten worden gestreept tegen de gezondheidswinst en de lagere uitgaven aan zorgkosten.

Door de webredactie

Tabaksverpakkingen moeten voortaan standaard worden verpakt en er mogen geen merkuitingen meer op staan (plain packaging). Doel: rookwaren minder aantrekkelijk maken voor jongeren.

Moord en brand

In Frankrijk, Slovenië, Hongarije, Groot-Brittannië en Ierland is deze antirookmaatregel al ingevoerd. Andere Europese landen zijn druk bezig met de invoering. De tabaksindustrie schreeuwt ondertussen moord en brand over de maatregel, vooral omdat het inbreuk zou maken op hun merkenrecht. Ook zeggen ze dat plain packaging niet echt helpt bij het terugdringen van tabaksgebruik. De tabaksfabrikanten hebben de ene na de andere rechtszaak aangespannen in de hoop de maatregel tegen te houden.

Brief

Onlangs stuurde de industrie nog een brief aan de Ierse regering met daarin de claim dat ze de financiële schade die ze op zouden lopen ten gevolge van plain packaging zouden verhalen op de overheid. Ook wezen ze er op dat de maatregel nadelig zou zijn voor de Europese economie.

De website Euractiv nam naar aanleiding van de brief contact op met de Europese Commissie om daar meer over te horen. Een woordvoerder van de commissie liet weten: “Iedere tegenvaller voor opbrengsten van de industrie of voor de belastinginkomsten (accijns) in een land van tabaksproducten die het gevolg zijn van gezondheidswaarschuwingen of plain packaging moeten worden weggestreept tegen de kosten die gemaakt moeten worden om mensen met tabak-gerelateerde ziekten te behandelen.”

Besparing

Op dit moment kost het behandelen van mensen die ziek zijn geworden van het roken van tabak de EU jaarlijks 25,3 miljard euro (lees hier over de schattingen voor Nederland). Daarmee verliest de Europese economie ook nog 8,3 miljard aan gemiste arbeidsuren (wegens ziekte) of vroegtijdig overlijden. Als de antirookmaatregelen al 2 procent minder rokers zou opleveren, betekent dat nog steeds een besparing van 506 miljoen euro aan zorgkosten in de EU.

tags:  gezondheidsschade | Europese Commissie | plain packaging | accijns, tabak | accijns | Europa | tabaksindustrie