line
abp beterschap-1

Harteloze reactie ABP op protest van longkankerpatiënte tegen tabaksbeleggingen

woensdag 21 juni 2017

“Vanzelfsprekend wens ik u het allerbeste met uw gezondheid.” Zo eindigt de brief van ABP-directeur Nicole Beuken aan longkankerpatiënte Irma van Gils, die een pensioen ontvangt van het ABP. Van Gils vroeg het pensioenfonds om te stoppen met hun beleggingen in tabak. ABP-directeur Nicole Beuken schrijft echter terug dat Nederland’s grootste pensioenfonds hier gewoon mee doorgaat.
Door de webredactie

Longkankerpatiënte Irma van Gils uit Haarlem klom onlangs in de pen. In een nieuwsbericht in het Haarlems Dagblad van 31 mei las ze dat haar eigen pensioenfonds ABP belegt in tabak. De krant berichtte over de campagne ‘Stop beleggingen in tabak!’ van de Stichting Rookpreventie Jeugd richting het ABP. Het artikel vermeldde ook de reactie van het ABP: tabak is een legaal product. Dat vindt Van Gils “helemaal de limit”. Want, zo schreef Van Gils in haar brief: “Iedereen weet dat roken dodelijk is en een instelling als ABP zou met het beleggen hierin meteen moeten stoppen.”

Antwoord van ABP

Op 16 juni kreeg de Haarlemse antwoord van Algemeen Directeur Nicole Beuken van het ABP. Zij noemt Van Gils’ persoonlijke situatie (longkanker) “ronduit vervelend“. Maar, schrijft Beuken: “We kunnen het nooit 2,9 miljoen mensen naar de zin maken.”
Harteloos en berekenend lijkt directeur Beuken te zeggen: het ABP kijkt niet op één, twee doden, zolang de rendementen maar op peil blijven.

Verantwoord beleggen

Beuken, van origine sociologe, verwijst in haar brief aan Van Gils naar het ABP-rapport ‘Duurzaam en Verantwoord Beleggen’. Juist dit rapport laat eigenlijk maar één conclusie toe: het pensioenfonds vindt een hoog rendement belangrijker dan de strijd tegen kinderarbeid, het beschermen van mensenrechten of onze gezondheid (allemaal thema’s die gerelateerd zijn aan de productie van tabak).
Dat andere grote pensioenfondsen niet langer meer beleggen in tabak legt het ABP naast zich neer. Ook het recente pleidooi van UMG-bestuursvoorzitter Jos Aartsen om met tabaksbeleggingen te stoppen maakte kennelijk geen indruk.

Algemeen Directeur Nicole Beuken wenst de aan longkanker lijdende Irma van Gils “het allerbeste met haar gezondheid” toe. Je moet maar lef hebben!

tags:  aandelen | ABP | ABP, pensioenfondsen | tabaksaandeel