line
bloomberg

Michael Bloomberg spendeert een miljard om tabaksgebruik te stoppen

maandag 12 juni 2017

Bloomberg Philanthropies, de goede doelenstichting van miljardair Michael Bloomberg zet zich wederom weer flink in om het gebruik van tabak wereldwijd tegen te gaan. De stichting trekt een miljard dollar uit. Het doel: levens redden.

Door de webredactie

‘Deze eeuw zal tabak een miljard doden veroorzaken’, schrijft Bloomberg Philanthropies, de stichting van Michael Bloomberg in haar jaarverslag. ‘Tenzij overheden dringend actie ondernemen.’
Bloomberg heeft er een miljard dollar voor uitgetrokken om tabaksgebruik wereldwijd in te dammen. Volgens de stichting lukt dat al redelijk: tussen 2012 en 2015 gingen er 220 miljard minder sigaretten over de toonbank. De stichting zet in op een verdere terugdringing van de verkoop en probeert strategieën te ontwikkelen die overheden daarbij kunnen helpen.

110 landen

Bloomberg Philanthropies richt zich op 110 landen, met speciale aandacht voor de landen waarin het meest wordt gerookt zoals China, India, Indonesië en Bangladesh. Uit het jaarrapport blijkt dat zij in China, bijvoorbeeld in grote steden als Shanghai en Beijing, advies en ondersteuning biedt bij het invoeren en formuleren van rookverboden. In Shanghai resulteerde dat in 2016 in een rookverbod in openbare ruimtes.
Ook in Uruguay heeft Bloomberg zich stevig ingezet om de tabaksindustrie te stoppen. De stichting ondersteunde de overheid in de rechtszaak die Philip Morris had aangespannen tegen voorgenomen antirookmaatregelen. De overheid won de zaak uiteindelijk.

Noodzaak

Bloomberg is een van de grootste filantropen die de noodzaak ziet van het terugdringen van tabaksgebruik. Samen met Bill Gates richtte hij zelfs een apart tabaksfonds op om ontwikkelingslanden te ondersteunen bij mogelijke rechtszaken die de industrie gewoonlijk aanspannen om antirook-maatregelen te traineren of te stoppen.
“Voor het eerst in de geschiedenis van de mensheid sterven er meer mensen aan niet-overdraagbare ziektes (zoals hart- en vaatziekten en kanker) dan aan overdraagbare ziekten (als malaria en polio),” schrijft de stichting op haar website. Tabaksgebruik is een van de grootste veroorzakers van kankers en hart- en vaatziekten. Door tabak uit te bannen zullen miljoenen mensenlevens gered worden.

Nederlandse filantropen hebben tot nu toe weinig oog voor tabaksgebruik en zouden een voorbeeld kunnen nemen aan Bloomberg.

tags:  kankerbestrijding | antirookbeleid | tabaksontmoediging | tabak