line

Miljardairs Gates en Bloomberg stichten fonds tegen tabaksindustrie

vrijdag 20 maart 2015

Bill Gates en Michael Bloomberg hebben een fonds opgericht dat geld beschikbaar maakt voor ontwikkelingslanden om de tabaksindustrie tegen te houden. Dat meldt de BBC.
Door de webredactie

De rijkste man op aarde Bill Gates en de voormalig burgemeester van New York Michael Bloomberg hebben de handen ineengeslagen om landen die problemen hebben met de tabaksindustrie bij te staan. Hun Anti-Tobacco Litigation Fund is een wereldwijd fonds dat geld verstrekt aan landen die, doordat ze antirookwetgeving hebben ingevoerd, door de tabaksindustrie voor de rechter zijn gedaagd. Het gaat daarbij om dure, slepende zaken waarbij grote schadevergoedingen geëist worden.

"De vooruitgang die we hebben gezien in het tegengaan van tabaksgebruik, staat op het spel of wordt ondermijnd door het gebruik dat de tabaksindustrie maakt van handelsovereenkomsten en rechtszaken", zei Bloomberg volgens de BBC.

'Rechtszaken mogen regeringen niet tegenhouden'
Een voorbeeld is Uruguay dat nu vijf jaar verwikkeld is in een zaak met Philip Morris over de invoering van standaardverpakkingen zonder merkuitingen (plain packaging) voor sigaretten. De tabaksindustrie vindt dat een inbreuk op het merkrecht. Eerder werd al bekend dat arme landen moeite hebben met de invoer van antirookwetgeving, uit angst voor rechtszaken die, door het enorme prijskaartje dat eraan hangt, een flinke hap uit hun staatskas zullen nemen.

Bill Gates, volgens de BBC: "Regeringsleiders die hun burgers proberen te beschermen tegen de schadelijke gevolgen van tabak, moeten niet afgeschrikt worden door dure rechtszaken van enorme tabaksbedrijven."

Vier miljoen dollar
Het fonds zal bij aanvang in totaal 4 miljoen dollar (omgerekend 3,75 miljoen euro) bevatten, maar moet nog verder aangevuld worden.

Een van de doelen van het fonds, dat door de Campaign for Tobacco-Free Kids wordt beheerd – de Amerikaanse variant van Stichting Rookpreventie Jeugd –, wordt het samenstellen van netwerk van senior advocaten die gespecialiseerd zijn in handelsrecht en voornamelijk pro bono willen werken. Zij zullen landen gaan bijstaan.

Om aanspraak te maken op het fonds, wordt er gekeken naar de grootte van de populatie van een land en hoe groot de groep mensen dus zal zijn die gebaat zijn bij antitabakswetgeving. Ook wordt er gekeken naar hoe belangrijk de uitspraak in een zaak is voor andere landen die vergelijkbare maatregelen overwegen.

Bloomberg: "Het belangrijkste is dat mensen stoppen met roken en daarom denken we dat we hier goed aan doen."

tags:  bescherming | antirookbeleid | rechtszaak | tabaksindustrie