line
stemmentegentabak-1

Stem niet op VVD of PVV als u uw kinderen lief heeft

zondag 12 maart 2017

OPINIE

Op welke partij moet je aanstaande woensdag 15 maart stemmen als je het nemen van antirookmaatregelen belangrijk vindt? Dat vroeg een TabakNee-lezer zich af. Hoofdredacteur Frits van Dam geeft antwoord: zodra er de afgelopen kabinetsperiode voor nieuwe antirookmaatregelen gekozen moest worden, gaven de VVD en de PVV niet thuis.
Door Frits van Dam

Een lezer van onze website kwam met de volgende vraag met het oog op de naderende verkiezingen: “Hebben jullie een idee welke partij het meeste uitgesproken is met betrekking tot maatregelen om roken bij de jeugd te ontmoedigen? Ik heb al wat verkiezingsprogramma's doorgenomen, maar kan er niet veel over vinden. Ik ben nog steeds zwevend en vind het tabaksstandpunt van zware betekenis.

TabakNee concludeerde op basis van een analyse van de verkiezingsprogramma’s zelf ook al dat tabakspreventie nauwelijks een rol speelt in de verkiezingsprogramma’s van de verschillende partijen. 
Het zijn de christelijke partijen die nog het meest expliciet zijn over de maatregelen die genomen moeten worden om het roken terug te dringen. Het CDA pleit voor verhoging van de accijns, de ChristenUnie wil dat het aantal verkooppunten wordt teruggebracht en de SGP vindt dat de accijns omhoog moet én het aantal verkooppunten naar beneden.

Stemgedrag

Maar er is nog een andere manier om naar de standpunten van de politieke partijen te kijken. De ‘Vogelvrije Huisarts’ publiceerde een overzicht van het stemgedrag van de politieke partijen in de Tweede Kamer.
Er kwamen tijdens Rutte II 33 moties aan de orde die met tabak te maken hadden. In één oogopslag wordt het meteen duidelijk dat de VVD en PVV de rokers niets in de weg willen leggen. Vrijwel alle moties die nadelig zijn voor de tabaksindustrie stemden zij af. Van die partijen mag iedereen zich rustig doodroken, zolang de tabaksindustrie er maar wel bij vaart.

stemgedrag

VVD

De woordvoerder van de VVD, Erik Ziengs, is een geval apart. De hoofdmoot van zijn portefeuille is het midden- en kleinbedrijf, de zorg doet hij er een beetje bij. Hij staat kennelijk in een traditie bij de VVD, waar de zorg vooral vertegenwoordigd wordt door mensen die hun roots in het bedrijfsleven hebben. Edith Schippers, de huidige minister van Volksgezondheid, is afkomstig van werkgeversorganisatie VNO-NCW.

Hoe de belangen van de VVD bij het bedrijfsleven liggen en de gezondheid van de bevolking ze geen snars interesseert, bleek deze week nog eens toen de plannen van de VVD voor de Drank- en Horecawet bekend werden. Het Nederlands Instituut voor Alcohol Beleid (STAP) heeft beslag weten te leggen op de tekst van de initiatiefwet van VVD-Kamerlid Ziengs, die als strekking heeft dat de belangrijkste principes van de huidige Drank- en Horecawet overboord worden gegooid. Zo goed als alle, uit het oogpunt van de volksgezondheid, beschermende artikelen in de huidige wet worden in het voorstel van Ziengs geschrapt of aangepast. Het bedrijfsleven spint er garen bij, want ongeveer alle beperkende maatregelen worden opgeheven als het aan de VVD ligt. Eerder probeerde de VVD dat ook met de tabakswet.

Meerderheid

Tijdens het Nationaal Zorgdebat op 21 januari bleek gelukkig dat een meerderheid van de huidige Tweede Kamer straffere maatregelen in wil voeren om het tabaksgebruik onder jongeren terug te dringen. Zelfs de PvdA, de partij die tijdens Rutte II nog naar de pijpen van de VVD danste, was nu voor effectieve anti-tabaksmaatregelen. De PVV was, zoals inmiddels gebruikelijk, niet aanwezig bij het debat en de VVD dacht niet aan de volksgezondheid en vond al die anti-tabaksmaatregelen opnieuw te ver gaan.

Het antwoord op de vraag van de lezer is simpel: als u uw kinderen wilt beschermen tegen de verleidingen van de tabaks- en alcohol industrie, stem dan vooral niet op de VVD en de PVV.

tags:  Opinie | verkiezingsprogramma | politiek