line
heatstick-3

Philip Morris ondervindt tegenslagen bij invoering heatstick in buitenland

maandag 27 februari 2017

De heatstick komt waarschijnlijk niet in Nieuw-Zeeland en Australië op de markt, onder andere omdat de korte- en lange termijn effecten van het gebruik niet onafhankelijk zijn onderzocht.
Door de webredactie

Het ging als een lopend vuurtje de wereld over: tabaksgigant Philip Morris vind dat de sigaret haar langste tijd gehad heeft. Ze willen hun miljarden generende product na verloop van tijd wel van de markt halen, mits rokers overstappen op hun nieuwe product: de heatstick. In dit apparaatje wordt tabak niet verbrand maar verhit, zodat het minder schadelijk zou zijn voor de roker, zo claimt de tabaksfabrikant zelf tenminste. Een slimme zet van Philip Morris, want doordat dit nieuws in de hele wereld werd opgepikt, leverde het een enorme hoeveelheid gratis reclame op. Handig, want officieel mag de producent geen reclame maken voor haar producten.

Verontwaardigd

In Nederland werd er vooral verontwaardigd gereageerd. De vraag rees direct waarom wij geen autorisatiesysteem hebben voor nieuwsoortige tabaksproducten. Mogen fabrikanten zomaar alles op de markt loslaten? Zodat de overheid er jaren later weer wetgeving op moet loslaten om de schade te beperken?
Waarom niet preventief handelen en een toelatingssysteem instellen: alleen als het op de korte en lange termijn niet schadelijk is voor een consument om een product te gebruiken, zou het op de markt moeten kunnen komen. Zo’n systeem zou de lancering van de heatstick direct in de problemen brengen, want er is nog niet onafhankelijk vastgesteld wat de effecten van het gebruik zijn op de korte, maar vooral de lange termijn. Inmiddels heeft de Tweede Kamer een motie aangenomen waarin ze de regering verzoekt om te onderzoeken of zo’n autorisatiesysteem mogelijk is.

Amerika

De regering zou naar Amerika kunnen kijken. Daar heeft Philip Morris de Food and Drug Administration (FDA) om toestemming gevraagd om de heatstick op de markt te kunnen brengen. Als de FDA ‘nee’ zegt, houdt het op.
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft overigens wel aangekondigd om strenger te controleren op overtredingen van het verbod op tabaksreclame, ook rond de heatstick. Er is al een boete uitgedeeld nadat er een advertentie voor het apparaat verscheen in het Haarlems Dagblad.

Australië

De Sydney Morning Herald meldt dat Philip Morris ook probeert om de heatstick in Australië op de markt te brengen. Australië is een voorloper in het nemen van antirookmaatregelen en heeft één van de laagste percentages rokers ter wereld. De Australische minister van Volksgezondheid ziet de heatstick niet zitten: “De commerciële levering van nicotineproducten is verboden in Australië via Staats- en territoriale wetgeving over gifstoffen.”
In de wetgeving waar de minister naar verwijst, staat dat nicotine-houdende stoffen niet op de markt mogen komen. Er wordt alleen een uitzondering gemaakt voor nicotine die je rookt via tabaksverbranding. Omdat Philip Morris juist claimt dat bij de heatstick geen verbranding plaatsvindt, kan het product niet zonder meer op de markt worden gebracht. Door de afwezigheid van onafhankelijk onderzoek naar de lange termijneffecten van het gebruik van de heatstick, wordt de toelating van een potentieel gevaarlijk product op de markt niet wenselijk geacht.

Nieuw-Zeeland

In Nieuw-Zeeland is de heatstick inmiddels ook verboden. Dezelfde redenering ligt hieraan ten grondslag: omdat de heatstick niet bedoeld is om tabak te verbranden, valt het product onder andere wetgeving die de lancering onmogelijk maakt.
Philip Morris gaat dat in de rechtbank proberen aan te vechten.

Bekijk hier het Nieuwsuur-debat over de Heatstick tussen longarts Pauline Dekker en Robbert Wassenaar, tabakslobbyist van Philip Morris.