line
heat stick-1

TabakNee dient klacht in tegen reclame voor nieuw tabaksproduct van Philip Morris

vrijdag 20 januari 2017

UPDATE 24-02-2017 NVWA beboet onrechtmatige heatstick-reclame
In het Haarlems Dagblad stond begin januari een advertentie voor de heatstick, het nieuwe tabaksproduct van Philip Morris. Zo’n advertentie lijkt in strijd met het verbod op tabaksreclame. TabakNee heeft een klacht ingediend bij de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit.

Door de webredactie

“Goede voornemens? Stop met roken en ga toch dampen!” Dat staat bij een advertentie van bijna een pagina groot in het Haarlems Dagblad van 5 januari 2017. De advertentie bevat daarbij vooral een uitgebreide tekst en beeld voor de heatstick van Philip Morris, een nieuw tabaksproduct waarmee de tabaksfabrikant eind vorig jaar veel in het nieuws is geweest. De directeur van Philip Morris zei dat als het aan hem zou liggen de gewone sigaret op termijn uitgefaseerd kan worden. Dan moeten wel alle rokers overstappen op de volgens hem gezondere heatstick, een apparaatje dat tabak verhit en niet verbrandt.

Gratis reclame

Philip Morris claimt dat er bij het gebruik van de heatstick minder schadelijke stoffen vrijkomen dan bij het reguliere roken, maar dit is nog niet onafhankelijk vastgesteld. Ook is pas over twintig jaar duidelijk wat de langetermijneffecten van het gebruik van de heatstick zullen zijn. Desondanks berichtten kranten over de hele wereld over het voornemen van de directeur van Philip Morris en maakten zo terloops gratis reclame. Mooi meegenomen voor de Marlboro-fabrikant, omdat het maken van reguliere tabaksreclame verboden is.

Geen uitzondering

Dat het hier om een nieuw soortig tabaksproduct gaat is duidelijk. Net als de e-sigaret valt dit product onder de Tabakswet, waar in staat dat er geen reclame gemaakt mag worden voor tabaksproducten. Philip Morris had nog gehoopt daar een uitzondering voor te krijgen, maar staatssecretaris van Rijn zei in de uitzending bij de NOS daar niet voor te voelen. Ook maakte hij tijdens een Kamerdebat op 19 januari de opmerking: “Heatsticks bevatten tabak. Daarom gelden daarvoor dezelfde reclameregels als voor alle andere tabaksproducten.”

Toch reclame gemaakt

Maar 5 januari stond er gewoon een bijna paginagrote advertentie voor de heatstick in het Haarlems Dagblad. Een oplettende lezer wees ons erop. De advertentie is geplaatst door de Haarlemse e-sigaretwinkel Cor Mazereeuw. Mazereeuw heeft daarvoor een stukje tekst over de heatstick uit het tijdschrift Elsevier overgenomen, met een verwijzing naar de winkel en de website.
Tijdens bovengenoemd Kamerdebat van 19 januari deelde Kamerlid Henk van Gerven van de SP kopieën uit van de advertentie en maakte duidelijk dat zijn nekharen hiervan recht overeind gingen staan. “Het kan toch niet de bedoeling zijn dat we tolereren dat dit gebeurt? Ik weet niet of het een provocatie van de fabrikant is en of dit bedoeld is om bewust weer een hoop tumult te ontlokken.”

Overtreding

TabakNee heeft de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) inmiddels op de overtreding van het reclameverbod gewezen. De NVWA is belast met de controle op de Tabakswet en dus ook op overtredingen van het reclameverbod.

UPDATE 24-02-2017 NVWA beboet onrechtmatige Heatstick-reclame

In een brief aan de Tweede Kamer van 10 februari laat de staatssecretaris weten dat de NVWA een boete heeft uitgedeeld voor de heatstick-reclame. "Tijdens de wetsbehandeling van 19 januari jl. heeft uw Kamer mij gevraagd wat het oordeel is van de NVWA over de advertentie van een nieuwsoortig tabaksproduct in het Haarlems Nieuwsblad van 5 januari jl. De NVWA heeft mij geïnformeerd dat deze publicatie een vorm van ongeoorloofde reclame is en dat er aan de overtreder een boete wordt opgelegd. De NVWA heeft aangegeven reclame uitingen van dit nieuwsoortig product in de gaten te blijven houden en te handhaven bij overtredingen.”

Meer weten over de heatstick? Bekijk het debat tussen longarts Pauline Dekker en tabakslobbyist Robbert Wassenaar bij Nieuwsuur hier.

tags:  reclame | Tabakswet | heatstick