line
nieuwsuurheatstick-3

Philip Morris-directeur vindt heatstick daad van barmhartigheid voor tabaksverslaafden

vrijdag 16 december 2016

Tijdens een uitzending van Nieuwsuur op 14 december, hield Philip Morris-topman Robert Wassenaar een pleidooi voor de heatstick, een volgens hem minder schadelijk product dan de gewone sigaret. Hij ging in debat met Pauline Dekker van de Stichting Rookpreventie Jeugd. “Als u zich echt zo bekommert op de gezondheid van de roker, haalt u morgen tabak uit de schappen.”
Door de webredactie

Daar zat hij, Robert Wassenaar, Benelux topman van Philip Morris in de studio van Nieuwsuur. Zijn baas had tegen het NOS-journaal gezegd dat hij hoopte op een versoepeling van het reclameverbod op tabak in Nederland om de minder schadelijke heatstick aan de man te kunnen brengen en daarna de gewone sigaret uit te kunnen faseren. De introductie van de heatstick, in combinatie met de claim dat daardoor de sigaret op den duur zou verdwijnen, zorgde voor een nieuwshype. Daar was goed over nagedacht bij PMI. De ‘minder-schadelijkheids-claim’ is uitsluitend gebaseerd op dierproefonderzoek en klinisch onderzoek van bloedwaarden, uitgevoerd in opdracht van Philip Morris zelf. Die onderzoeken kunnen uiteraard niet aantonen wat de effecten van het gebruik op langere termijn zijn.

Gezondheid

Robert Wassenaar mocht bij Nieuwsuur over de heatstick in debat met Pauline Dekker van de Stichting Rookpreventie Jeugd. Tijdens het gesprek werd duidelijk dat Wassenaar en zijn bedrijf nu doen alsof ze zich zorgen maken over de gezondheid van de roker. Maar door de toenemende regelgeving en antirookmaatregelen die voor een afname aan klanten zorgen, willen ze natuurlijk vooral dat rokers verslaafd blijven en de zakken van de tabaksindustrie blijven spekken.

Wassenaar klaagde dat zijn bedrijf vele miljarden heeft gestopt in de ontwikkeling van een minder schadelijk product. Hij suggereerde zelfs dat PMI een grotere rol speelt bij de bestrijding van tabaksverslaving dan de longarts, door te zeggen: ‘Alleen maar aan de zijlijn staan bij het bestrijden van tabaksverslaving en kritiek leveren op de industrie, zou niet mijn invalshoek zijn’. Terecht merkte Dekker op: “Wij zien de mensen stikken en u niet. Sorry, meneer Wassenaar, maar u wilt toch niet beweren dat u zich zo verschrikkelijk bezorgd maakt over alle mensen die nu tabaksverslaafd zijn. Als u dat daadwerkelijk bent dan haalt u nu ter plekke alle sigaretten uit de supermarkt”.

Vervangen

Dekker stelde dat het vervangen van het ene schadelijke product door een ander geen oplossingen biedt. “Daarom moet tabak de wereld uit”. Wassenaar toonde met zijn antwoord zijn ware gezicht als fabrikant en vergat en passant zijn nieuwe functie als hoeder van de volksgezondheid: “Als wij stoppen met de productie van sigaretten dan vult een ander dat wel op.”

Hier leest u meer. En hier over de gemiste kans van de overheid: ze hadden een autorisatiesysteem op kunnen zetten voor nieuwe tabaksproducten als de heatstick, maar ze deden dat niet.
We raden u zeer aan om het gesprek bij Nieuwsuur terug te kijken. Dat kan hier

tags:  heatstick | PMI | Philip Morris