line
batcareers

Hoe een levensgevaarlijke industrie briljante academici verleidt

dinsdag 24 januari 2017

OPINIE

Werken bij British American Tobacco is fantastisch en briljante afgestudeerden kunnen er een glanzende carrière tegemoet gaan, in dienst van keuzevrijheid en miljardenwinst.

Door Bas van Lier

‘Er bestaat geen twijfel over dat onze industrie controversieel is – we zijn de eersten om dat toe te geven’, schrijft British American Tobacco (BAT) in een vacature voor haar Global Graduate Programma. Maar toekomstige deelnemers aan het programma hoeven zich geen zorgen te maken, want BAT gaat verantwoordelijk te werk. ‘In elke markt waar we aanwezig zijn respecteren we iedere lokale wet met betrekking tot tabak (in veel gevallen gaan we verder via onze eigen vrijwillige code). En dat niet alleen, we behandelen onze boeren eerlijk, investeren in het milieu en ondersteunen lokale gemeenschappen.’

Alles is geweldig bij BAT en slimme en ambitieuze afgestudeerden kunnen bij het bedrijf een glanzende carrière tegemoetzien die begint met trainingsprogramma van een jaar. Het brainwashen van deze nieuwe lichting managers begint al in de advertentie waarmee zij worden geworven voor BAT’s operaties in Scandinavië.

Keuzevrijheid

‘Bij British American Tobacco gaat alles over keuzevrijheid – of het nu gaat over onze mensen of onze producten. In combinatie met onze ondernemende geest, is dat de aanjager van ons fenomenale succes geweest. Wij zijn honderd jaar geleden begonnen met de handel in tabak. Vandaag zijn we een multi-miljarden bedrijf met meer dan 200 merken in onze portfolio. Met robuuste posities in elk van de regionale markten ziet onze toekomst er ook zonnig uit.’

Bij zo’n enorm bedrijf met wereldwijd 55.000 werknemers zijn er ‘meer dan genoeg opwindende mogelijkheden voor jou om een werkelijk buitengewone carrière te ontwikkelen.’ Met dat laatste is niets miszegd, want er is inderdaad geen andere bedrijfstak te bedenken waar een consumentenproduct wordt geproduceerd dat de helft tot twee derde van zijn gebruikers vroegtijdig de dood injaagt. Nergens kun je (helaas nog steeds) legaal meewerken aan de productie van een sterk verslavend product dat mensen ernstig ziek maakt en in die honderd jaar al vele honderden miljoenen dodelijke slachtoffers heeft gemaakt.

De vraag blijft natuurlijk of BAT werkelijk de slimste trainees binnenhaalt. Wie echt zijn koppie gebruikt, levert zijn ziel niet uit aan een industrie die opereert als criminele organisatie.

 

tags:  training | misleiding | BAT