line
philip morris vs zet extra lobbyisten in voor lancering iqos-1

Philip Morris VS zet extra lobbyisten in voor lancering IQOS

Kort buitenlands nieuws

vrijdag 06 oktober 2023

Nu Philip Morris’ IQOS tot de Amerikaanse markt wordt toegelaten, is de tabaksfabrikant in allerlei staten extra lobbyisten in dienst aan het nemen om te zorgen dat de lancering geen haarbreed in de weg gelegd wordt. Verder in Kort buitenlands nieuws: Denktank: ‘De Britse regering moet meer aan preventie uitgeven’ / Frans rapport: alternatieve tabaksproducten zijn ook schadelijk / Inwoners van rode Amerikaanse staten leven korter / Nieuw-Zeeland: Maori blijven achter bij rookpreventie / Mogelijk boetes voor rokende Maleisische jongeren.

Door de webredactie

Philip Morris heeft in negentien Amerikaanse staten extra lobbyisten in dienst genomen en is van plan om er in nog vier staten nog meer in te zetten. Dat blijkt uit lobbyregistraties die Reuters heeft geanalyseerd en uit bedrijfsgegevens van de tabaksproducent. De lobbyisten worden ingezet om alles wat de lancering van de IQOS in de VS in de weg kan zitten, te bestrijden of glad te strijken. Ook moeten ze accijnsverhogingen tegenhouden. Philip Morris heeft lang moeten wachten tot zijn alternatieve tabaksproduct tot de markt werd toegelaten. Ondertussen is er sprake van een vape-epidemie onder jongeren, die veelvuldig experimenteren met e-sigaretten.
Lees meer bij Reuters

Denktank: ‘De Britse regering moet meer aan preventie uitgeven’

De Britse denktank Demos stelt in een rapport dat de Britse overheid flink zou moeten inzetten op ziektepreventie. Door meer geld uit te geven aan het voorkomen van ziekte verbetert de volksgezondheid. Bovendien is het duurder om ziekten te behandelen dan om ze te voorkomen. Demos stelt dat dit een bekend gegeven moet zijn en dat de coronacrisis dat nog eens heeft bevestigd. Desalniettemin is niet duidelijk wat de Britse National Health Service aan preventie uitgeeft. Daar zou verandering in moeten komen. En naar wat er wel bekend is, lijkt het dat er zelfs minder uitgegeven is aan preventie, terwijl bijvoorbeeld rookstophulp een van de meest kosteneffectieve vormen van preventie is.

Overigens heeft de Britse premier Rishi Sunak net in een speech tijdens de jaarlijkse partijbijeenkomst van de Tories bevestigd dat zijn regering streeft naar een verbod op verkoop van tabak aan iedereen geboren op of na 1 januari 2009.
Lees meer in The Guardian

Frans rapport: alternatieve tabaksproducten zijn ook schadelijk

Om beter inzicht te krijgen in hoe schadelijk alternatieve tabaksproducten zijn, heeft een parlementaire commissie met vertegenwoordigers uit zowel Senaat als Nationale Vergadering een rapport opgesteld over de schadelijkheid van deze producten. De conclusie is dat alternatieve tabaksproducten zoals e-sigaretten, verhitte tabak en nicotinezakjes doorgaans minder schadelijk zijn dan traditionele tabaksproducten, maar toch nog altijd schadelijke stoffen bevatten. Als hulpmiddel om te stoppen met roken zijn ze niet erg effectief, en veel jongeren gebruiken de wegwerp-vapes.

De commissie doet dan ook de aanbeveling aan de Franse regering om wegwerp-vapes te verbieden, net als de smaakjes die kinderen verleiden om met vapen te beginnen. Ook moet er betere handhaving komen van de leeftijdsgrens en hogere straffen voor de verkoop van alternatieve tabaksproducten aan minderjarigen. Verder is meer onafhankelijke onderzoek naar de schadelijkheid van deze producten nodig, zodat er een beter juridisch kader kan ontstaan. De commissie dringt ook aan op betere voorlichtingscampagnes.
Lees meer bij Public Senat

Inwoners van rode Amerikaanse staten leven korter

In Republikeinse (rode) Amerikaanse staten zijn antirookmaatregelen en gezondheidswetten over het algemeen minder streng, waardoor de bevolking er minder oud wordt dan in Democratische staten. Vooral roken en diabetes blijken grote boosdoeners te zijn, die veel gezonde levensjaren kosten.
Lees meer bij The Washington Post

Nieuw-Zeeland: Maori blijven achter bij rookpreventie

Nieuw-Zeeland is een van de landen waar de strengste antirookmaatregelen gelden en heeft bijvoorbeeld onlangs een leeftijdsgebonden rookverbod aangenomen. De overheid wil namelijk al in 2025 een rookvrije generatie hebben. Daar is sprake van als minder dan 5 procent van de bevolking nog rookt. Het ziet ernaar uit dat die doelstelling ook gehaald gaat worden, al blijkt nu dat dat niet voor alle bevolkingsgroepen in het land geldt. De Maori roken veruit het meest en zullen pas in 2061 het doel van 5 procent hebben bereikt als er niet beter wordt ingegrepen. De Maori zijn met roken begonnen onder invloed van Europese kolonisten die in Nieuw-Zeeland neerstreken en hebben lang geen goede voorlichting gehad over de gevaren van roken.
Lees meer bij NPR

GEG-wet Maleisië opnieuw naar parlement

Een herziene versie van de wet die een generatiegebonden verbod op tabaks- en rookwaren instelt voor iedereen geboren vanaf 2007 wordt dinsdag opnieuw voorgelegd aan het Maleisische parlement. De Generational End Game (GEG)-wet, was na een eerdere behandeling in het parlement voor aanpassingen doorverwezen naar een parlementaire gezondheidscommissie. Onder de wet kan iedereen geboren in of na 2007 vanaf 2025 een boete of taakstraf krijgen als hij of zij rokend of vapend wordt aangetroffen. De hoogte van de maximale boete is in het herziene voorstel verlaagd, maar boetes voor verkopers die over de schreef gaan zijn juist verhoogd. Wel wordt voor de handhaving daarvan een ‘educatieve overgangsperiode’ van twee jaar voorzien.
Lees meer bij Code Blue en Free Malaysia Today

tags:  boete | IQOS | volksgezondheid | preventie | e-sigaret | tabakslobby