line
who waarschuwt voor e-sigaretten-1

WHO-video’s waarschuwen voor gezondheidsschade alternatieve rookwaar

Kort buitenlands nieuws

vrijdag 11 november 2022

De WHO liet informatieve video’s maken om verwarring over de gezondheidseffecten van e-sigaretten en andere rookalternatieven tegen te gaan. Verder in Kort buitenlands nieuws: Californië stemt voor verbod op smaakjes in tabaksproducten / Europees smaakjesverbod voor verhitte tabak gaat volgend jaar in / Nieuw-Zeelandse Jongeren vinden rookpreventie belangrijker dan ‘vrije keus’ / Overname Swedish Match door Philip Morris is rond / Londense raadsleden roepen kabinet op om antirookplan door te zetten. 

Door de webredactie 

De tabaksindustrie probeert op alle mogelijke manieren mensen te laten geloven dat alternatieve tabaksproducten als e-sigaretten en heat-not-burn-producten (HNB’s) minder schadelijk zijn voor de gezondheid. Zo probeert zij om het gebruik van alternatieve tabaksproducten zo snel mogelijk te normaliseren, vooral onder jongeren. Maar de alternatieven zijn allerminst zonder gevaar. Om alle verwarring over deze producten de wereld uit te helpen, liet de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verschillende korte, informatieve video’s maken gericht op het algemene publiek en op overheden. Daarin worden de gevaren uitgelegd en aanbevelingen gedaan om het gebruik te beperken of helemaal af te zweren. Met als afsluiter de slogan ‘It’s your life. Don’t lose control to nicotine’ (Het is jouw leven. Laat nicotine niet de controle overnemen).
Bekijk de video’s over e-sigaretten voor algemeen publiek en voor overheden, en over HNB’s voor algemeen publiek en voor overheden.
Lees meer op who.int

Californië stemt voor verbod op smaakjes in tabaksproducten

Tijdens de midterm-verkiezingen in de VS mogen inwoners van staten ook over verschillende onderwerpen stemmen. Een van die onderwerpen in Californië was een verbod op lekkere smaakjes in tabaksproducten, om te voorkomen dat jongeren verleid worden tot het experimenteren met tabak. Uit onderzoek is gebleken dat 84 procent van de jongeren die dampt, dat doet met een e-sigaret met smaakje. Het verbod is met overgrote meerderheid aangenomen. Al in 2020 werd het verbod ingesteld, maar door een miljoenencampagne van de tabaksindustrie moest er een burgerreferendum aan te pas komen om het verbod doorgang te laten vinden. Dat referendum heeft zich nu dus tegen de industrie gekeerd. Het verbod geldt ook voor mentholproducten. Michael Seilback van de American Lung Association noemde de uitslag ‘een game changer’. “Vanavond hebben Californiërs ervoor gekozen om de bescherming van kinderen te ondersteunen en het tegen Big Tobacco op te nemen”, zei hij. Desondanks wil de industrie zich nog niet gewonnen geven en probeert nu via de rechtbank het verbod aan te vechten of te vertragen.
Lees meer bij Statnews

Europees smaakjesverbod voor verhitte tabak gaat volgend jaar in

In juni 2022 heeft de Europese Commissie een aanpassing van de Tabaksproductenrichtlijn (TPD) voorgesteld, waardoor verhitte tabaksproducten ook onder die richtlijn gaan vallen. Ten tijde van de vaststelling van de TPD (tussen 2012 en 2014) bestonden deze producten nog niet, maar sinds hun lancering zijn ze flink in populariteit toegenomen, zonder dat er toepasselijke Europese regelgeving voor bestond. Op 3 november is de aanpassing in het Publicatieblad van de EU gepubliceerd. De aanpassing voorziet in een verbod op smaakjes in verhitte tabak en het plaatsen van gezondheidswaarschuwingen op de verpakkingen. De nieuwe regels moeten uiterlijk 23 juli 2023 in nationale wetgeving zijn opgenomen en vanaf 23 oktober 2023 worden toegepast.
Bekijk de publicatie op eur-lex.europa.eu

N-Z jongeren vinden rookpreventie belangrijker dan ‘vrije keus’

Nieuw-Zeeland is voornemens een rookvrije generatie te krijgen en heeft daartoe wetgeving aangenomen. Iedereen die na 1 januari 2009 is geboren zal nooit tabak mogen aanschaffen. De tabaksindustrie is daartegen in opstand gekomen met het argument dat de mensen die na 2009 zijn geboren, geen vrije keuze meer hebben om met roken te beginnen. Onbesproken blijft in hoeverre rokers inderdaad ‘vrij’ zijn. Tabaksproducten zijn zo ontwikkeld dat ze extreem verslavend zijn en wie verslaafd is, verliest de vrije keuze om te stoppen. Omdat er weinig bekend is over hoe jongeren hiernaar kijken, interviewde The Conversation twintig jongeren. Uit de interviews blijkt dat zij het belangrijker vinden dat jongeren tegen de gevaren van roken beschermd worden, dan dat ze de keuze zouden hebben om verslaafd te raken aan tabak.
Lees meer bij The Conversation

Overname Swedish Match door Philip Morris is rond

Even leek het er nog op dat Philip Morris de Zweedse snus-fabrikant Swedish Match niet over zou kunnen nemen. Philip Morris had bijna 16 miljard dollar geboden en de Europese Commissie was, onder voorwaarden, akkoord gegaan met de overname, maar een hedgefonds lag dwars. Volgens de Zweedse wet moet 90 procent van de aandeelhouders instemmen met de overname. En hedgefonds Elliott Management had net zijn aandeel vergroot naar 10,5 procent, waardoor het de macht had om de overname te blokkeren. Maar uiteindelijk is het hedgefonds overstag gegaan, waarmee het volgens The Financial Times 150 miljoen dollar zal verdienen.
Lees meer bij Hedgeweek

Londense raadsleden roepen kabinet op antirookplan door te zetten

Steve Barclay, de Britse minister van Volksgezondheid, moet actie ondernemen om de grip die de tabaksepidemie op Londen heeft te stoppen. Dat schrijven meerdere Londense raadsleden in een brief aan de minister. Een miljoen Londenaren rookt en de schade die dat oplevert voor de volksgezondheid en de economie van de stad is groot. De raadsleden vinden dat Barclay zo snel mogelijk zijn Tobacco Control Plan moet publiceren, dat hij een verplichte heffing moet instellen voor tabaksfabrikanten waarmee rookstopbehandelingen en rookpreventie gefinancierd kunnen worden, en dat hij de tabaksleeftijd moet ophogen van 18 naar 21 jaar. Groot-Brittannië wil in 2030 rookvrij zijn en daar is zowel in de hoofdstad als in het hele land harde actie voor nodig. Chris Whitty, de Chief Medical Advisor van de Britse overheid, stelt zelfs dat de tabaksindustrie ‘vernietigd moet worden’ om de volksgezondheid beter te kunnen beschermen.
Lees meer bij The Telegraph

tags:  nicotineverslaving | smaakjesverbod | tabaksleeftijd | rookvrije generatie | rookpreventie | heat-not-burn | PMI | tabaksaandeel | antirookbeleid