line

Europarlementariër Paolo de Castro: Europees Parlement wil plain packaging op de agenda

donderdag 24 december 2015

Ruim anderhalf jaar nadat het Europees Parlement nieuwe regelgeving voor tabaksproducten heeft aangenomen, woedt in de wandelgangen de discussie over plain packaging (standaardverpakkingen voor tabaksproducten) naar Australisch voorbeeld. Dat stelde onlangs Europarlementariër Paolo de Castro volgens een artikel op World Trademark Review.
Door de webredactie

In 2012 voerde Australië als eerste land ter wereld plain packaging in, het gestandaardiseerd verpakken van tabaksproducten – met een verbod op merkuitingen (kleuren en logo's). Zo moet roken minder aantrekkelijk voor jongeren worden. De Europese Unie volgde dit voorbeeld niet: vorig jaar april, toen de herziene Tabaksproductenrichtlijn werd aangenomen, mocht elke EU-lidstaat zelf bepalen of, hoe en wanneer het plain packaging invoert. Het enige wat verplicht werd is dat uiterlijk in mei 2016 minimaal 65 procent van de voor- en achterkant van tabaksproducten moet worden bedekt met gezondheidswaarschuwingen in de vorm van foto's en tekst.

Die vrijblijvendheid over plain packaging zou weleens kunnen gaan veranderen, stelt Paolo de Castro die behalve Italiaans Europarlementariër (sinds 2009) ook voorzitter is van het Comité van Landbouw en Plattelandsontwikkeling en voormalig minister van landbouw in Italië. Volgens De Castro is het onvermijdelijk dat plain packaging op de Europese agenda komt: in de wandelgangen van het Europees Parlement wordt de wens uitgesproken om plain packaging 'naar Australisch model' in te voeren in alle lidstaten.

Wij gaan duidelijk deze richting op

De Castro deed zijn opmerkelijke uitspraken tijdens een conferentie in Rome (op 11 en 12 december) van de Internationale Handelsmerken Organisatie (INTA) over bescherming van geografische merknamen (over hoe de namen van producten die een link hebben met een specifieke geografische plaats, te beschermen).Tijdens het vragenuur vroeg een van de conferentiegangers aan De Castro, die gezien wordt als een van de experts op dit gebied, hoe hij aankeek tegen plain packaging in verhouding tot de bescherming van merknamen in Europa. Maar in plaats van wat de vragensteller (die tegen plain packaging was) hoopte, namelijk dat De Castro plain packaging zou verwerpen, greep de Italiaan de gelegenheid aan om zijn gehoor te vertellen dat het Europese Parlement juist bezig was te bespreken hoe Europa het Australische model van (invoering van) plain packaging zou kunnen volgen. En: '[...] Wij kunnen ons vinden in de Australische opvatting over tabak. Ik weet niet of iedereen gelukkig zal zijn met deze beslissing, maar kijkend naar het Europese parlement gaan we duidelijk deze richting op.'

Als wat De Castro zei waar is, is dit groot nieuws. Er zijn in de EU nog maar enkele landen (Ierland, Groot-Brittannië, Hongarije en Frankrijk) die intussen wetgeving hebben aangenomen voor de invoering van plain packaging. Noorwegen en Finland hebben plannen in die richting. De staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn wil de discussie nog niet voeren.

tags:  Tabaks Producten Richtlijn | plain packaging | Europa | tabaksontmoediging