line

Oud-marketingmanager Philip Morris Indonesië: "Kinderen zijn onze doelgroep"

vrijdag 07 november 2014

Weer een onthullende documentaire over Big Tobacco in Indonesië. Sex, lies and cigarettes heet de aflevering in de Amerikaanse documentaire-reeks Vanguard die op 28 juni 2011 werd uitgezonden. Een oud-marketingmedewerker van Philip Morris klapt uit de school: jonge kinderen zijn de doelgroep.

Storyline: een tweejarige roker, een wereldwijde YouTube-sensatie in de zomer van 2010, is ongewild het poster-kind en symptoom geworden van een door grote tabaksfabrikanten gesponsorde strijd om sigarettenmarktaandeel in ontwikkelingslanden. Daarom ging Vanguard-journalist Christof Putzel naar Indonesië, waar hij de succesvolle en dodelijke expansie van Big Tobacco aan de kaak stelt. En waar hij getuige is van de voorbereiding van een strijd van "David tegen Goliath": een kleine, kapitaalarme groep bezorgde advocaten bindt de strijd aan tegen Big Tobacco en de regering die alleen maar uit is op accijnzen en ontkenning van de gezondheidsschade.

Wat Putzel ontdekte over de lobby in Indonesië

- Het teruglopende aantal rokers in de Europese Unie en de USA dwingen tabaksgiganten naar andere markten te zoeken: de Derde Wereld.

- In Indonesië is het wettelijk geoorloofd om sigaretten aan kinderen te verkopen, ongeacht hun leeftijd.

- In Indonesië stikt het van de billboards en tv-spotjes voor tabaksreclame en de meeste hiervan richten zich op de ... jeugd. Popconcerten met Amerikaanse rappers en bands worden gesponsord door de sigarettenindustrie.

- Philip Morris-woordvoerder Anne Edwards zegt tegen de journalist dat "Philip Morris zich er altijd van verzekert dat gesponsorde muziek-events alleen maar voor volwassenen zijn." Maar de documentaire laat beelden zien van horden jeugdigen die de popconcerten bezoeken.

- Philip Morris sponsort "Wanted", de Indonesische variant van "American Idol" (gericht op jongeren).

- Een voormalige marketingmanager bij Philip Morris in Indonesië klapt uit de school. Hij zegt ronduit dat Philip Morris International zich specifiek op de jeugd focuste: naar de buitenwereld richten zij zich op 18-plussers, maar in werkelijkheid op 14-plussers.

- Philip Morris koopt de Indonesische sigarettengigant Sampoerna voor 5 miljard dollar. Spendeert 200 miljoen aan reclame/marketing in Indonesië (via het merk 'A mild' met de marketing tag-line 'Go A-head'), maar beweert dat het nog geen dollar daarvan spendeert aan reclame gericht op de jeugd in dat land.

- Indonesian Corruption Watch, discussie over een verdwenen clausule uit een stuk wetgeving waarin (voor weglating) stond dat nicotine verslavend werkte. De verdenking is dat de sigarettenindustrie parlementsleden heeft omgepraat/gekocht om de clausule te verwijderen.

- Er komt ruim 7 miljard aan accijnzen binnen bij de Indonesische overheid dankzij de verkoop van sigaretten.

- In Indonesië is een scherpe groei te zien van tabak-gerelateerde sterfgevallen. Er sterven nu 400.000 mensen per jaar hierdoor, naar verwachting met een viervoudige stijging in de komende decennia.

- Roken bevordert armoede (iemand die 3 dollar verdient per dag spendeert bijvoorbeeld 1 dollar aan rookartikelen). Kinderen kunnen niet naar school, omdat daar geen geld meer voor is. Wat het argument "roken is goed voor de werkgelegenheid van de tabaksplantagewerkers" op zijn kop zet.

- World Tobacco Asia 2010 vond voor de eerste keer plaats in Jakarta, de jaarlijkse tabaksconferentie van Big Tobacco. Deelnemers van de Miss Indonesië-verkiezingen bezochten de conferentie en verspreidden anti-tabaksfolders, tot ze werden weggestuurd.

-Een vertegenwoordiger van een tabaksgigant: "Indonesia is an exciting place to be for a tobacco executive."

- Philip Morris heeft niet alleen sigarettenfabrikanten overgenomen in Indonesië, maar ook in Zuid-Afrika, Colombia, Pakistan en Mexico. En, de Heilige Graal: een principe- overeenkomst om Marlboro-sigaretten te verkopen in China, thuisland van 1 miljard potentiele klanten.

- Warren Buffet, een van de rijkste mensen ter wereld, heeft de sigaret "the perfect product" genoemd: je produceert het voor een penny, verkoopt het voor een dollar en het is nog verslavend ook.

Klik hier om de documentaire te bekijken.

tags:  jeugd | Philip Morris | reclameverbod | tabakslobby