line
amerikaanse fda draait juul-verbod terug-1

Amerikaanse FDA draait Juul-verbod terug

Kort buitenlands nieuws

vrijdag 14 juni 2024

De Amerikaans FDA lijkt gezwicht voor de juridische druk van e-sigaretfabrikant Juul en draait een verbod terug. Wel komt de FDA met een taskforce om illegale vapes te bestrijden. Verder in Kort buitenlands nieuws: Antirookcampagne Australië focust op sociale gevolgen / Frankrijk voert grenscontroles op voor tabaksproducten / Canadese activisten: ‘Overheid annexeer Big Tobacco’ / BAT overtreedt Tabakswet in Bangladesh / Ivoorkust voert plain packaging in / BAT probeert Soedan te overvoeren met sigaretten.

Door de webredactie

In 2022 stelde de Amerikaanse Food and Drug Administration een verbod in op de verkoop van Juul-producten, omdat ze niet voldeden aan de eisen die de FDA stelde. Juul, toen marktleider op de vape-markt, ging daartegen in beroep. Nu heeft de FDA dat verbod teruggedraaid en zegt dat dat deels is vanwege de rechtszaak en deels omdat Juul met nieuwe informatie is gekomen.

Zonder toestemming van de FDA mogen nieuwe nicotineproducten niet verkocht worden op de Amerikaanse markt. E-sigaretfabrikanten horen om die toestemming te vragen en allerlei materiaal aan te leveren dat de FDA kan beoordelen. De FDA zegt dat nog altijd te zullen doen voor de marketing op Juul-producten. Desondanks is de beslissing om het verbod terug te draaien een grote winst voor de e-sigaretfabrikant (en diens aandeelhouder Altria), die sinds een aantal jaar in diverse rechtszaken verwikkeld is en honderden miljoenen aan schikkingen moet betalen.

Ondertussen heeft de FDA ook bekendgemaakt een taskforce op te richten die de verkoop en het gebruik van illegale e-sigaretten moet tegengaan. Medewerkers van organisaties als de US Marshals Service, US Postal Inspection Service en de Federal Trade Commission zullen in de taskforce gaan samenwerken.
Lees meer bij de BBC

Antirookcampagne Australië focust op sociale gevolgen

De eerste Australische antirookcampagne in tien jaar richt zich niet op de gevolgen van nicotinegebruik voor de gezondheid, met bijvoorbeeld nare plaatjes van tumoren, maar juist op de sociale gevolgen. De overheidscampagne maakt gebruik van influencers en reclamespotjes op sociale media als TikTok en in games om de sociale gevolgen van nicotinegebruik aan de kaak te stellen: afzondering en mentale problemen. Het idee is dat jongeren gevoeliger voor dit soort boodschappen zijn dan voor gezondheidswaarschuwingen.
Lees meer bij ABC

Frankrijk voert grenscontroles op voor tabaksproducten

De Franse regering heeft het aantal grenscontroles op de grens met Spanje opgevoerd om te controleren op hoeveelheden tabaksproducten. Om grensverkeer in Europa gelijk te stellen, versoepelde Frankrijk namelijk de beperkingen op de hoeveelheden tabaksproducten die over de grens in Spanje, waar ze goedkoper zijn, mochten worden aangeschaft.

Om te voorkomen dat mensen nu grote hoeveelheden inslaan om door te verkopen in Frankrijk zijn de controles ingesteld. Uit die controles blijkt vooralsnog niet dat mensen extra inkopen, maar juist alleen kleine hoeveelheden voor eigen gebruik aanschaffen.
Lees meer bij Spanje Vandaag

Canadese activisten: ‘Overheid annexeer Big Tobacco’

Verschillende Canadese Staten voeren al heel lang een juridische strijd met de tabaksindustrie om gezondheidskosten veroorzaakt door tabak-gerelateerde ziekten op hen te verhalen. Het gaat om miljarden dollars. De rechtszaak loopt al jaren en wordt telkens vertraagd. Naar verluidt hebben de tabaksfabrikanten 12 miljard Canadese dollar (ruim 8 miljard euro) voor een schikking gereserveerd. Desondanks vinden gezondheidsactivisiten dat er een betere uitkomst kan zijn: de overheid zou de tabaksindustrie over moeten nemen en er een stichting van maken die zich tot doel stelt zichzelf op te heffen. Alleen zo wordt roken en alle schade die het veroorzaakt, daadwerkelijk uitgebannen.
Lees meer bij The Trillium

BAT overtreedt Tabakswet in Bangladesh

British American Tobacco (BAT) heeft de Tabakswet van Bangladesh overtreden door geheime deals te sluiten met luxe hotels en restaurants in grote steden. Ze voorzagen deze horecagelegenheden van sigaretten en reclamemateriaal terwijl er geen reclame voor tabaksproducten gemaakt mag worden. Ook sponsorde BAT evenementen in deze gelegenheden. BAT is de grootste tabaksfabrikant van Bangladesh. De overtreding van de tabakswet kan een gevangenisstraf en een geldboete opleveren.
Lees meer bij The Daily Star

Ivoorkust voert plain packaging in

Ivoorkust is het tweede land in Afrika (na Mauritius) dat neutrale verpakkingen (plain packaging) invoert, waarmee alle tabaksverpakkingen er hetzelfde uit moeten gaan zien en geen merkuitingen meer mogen tonen. De maatregel moet roken minder verleidelijk maken voor jongeren en in november van dit haar ingaan.
Lees meer bij Generation sans tabac

BAT probeert Soedan te overvoeren met sigaretten

Het Pakistaanse dochterbedrijf van British American Tobacco heeft gelobbyd bij de Pakistaanse overheid om een vrijstelling te krijgen op een exportverbod van pakjes sigaretten met slechts tien stuks. Die pakjes zijn in Pakistan zelf verboden, omdat ze verleidelijk zijn om mee te experimenteren, vanwege de lagere prijs. In Soedan geldt dezelfde regel. Toch hoopt BAT aan flink wat extra inkomsten te komen door met die vrijstelling bergen sigaretten naar Soedan te kunnen exporteren. Gezondheidsactivisten menen dat BAT op die manier hoopt om de (al door oorlog geplaagde) Soedanese markt te verzadigen met goedkope tabaksproducten en daarmee veel jongeren verslaafd te laten raken aan nicotine.
Lees meer in The Guardian

tags:  tabaksreclame | Tabakswet | BAT | rijksoverheid | sigarettensmokkel | campagne | antirookbeleid | rechtszaak | FDA | Juul | plain packaging