line
australie huurt kpmg in ondanks banden tabaksindustrie-1

Australische staat huurde KPMG in voor tabaksadvies, ondanks banden met industrie

Kort buitenlands nieuws

vrijdag 22 september 2023

De Australische staat Victoria huurde consultant KPMG in om een consultatie over antirookmaatregelen te leiden, terwijl KPMG ook voor de tabaksindustrie werkt. Verder in Kort buitenlands nieuws: Chinees tabaksbedrijf zwakte antirookmaatregelen af / Zuid-Afrika voert nieuwe antirookmaatregelen in / Philip Morris overweegt deel Vectura te verkopen / New York verhoogt tabaksaccijns met een dollar / Meer informatie over gif op Koreaanse tabakspakjes.

Door de webredactie 

Consultancybedrijf KPMG blijkt in Australië van twee walletjes te hebben gegeten. De Australische staat Victoria huurde het consultancybedrijf in om een consultatie over antirookmaatregelen te leiden. Bij de consultatie werd er gepeild wat consumenten en belanghebbenden van aanpassingen aan de tabakswet vonden. Hoeveel KPMG met de opdracht verdiende is niet bekend. En het is ook niet bekend of KPMG vooraf bekendgemaakt heeft dat het al jaren voor de tabaksindustrie werkt. Ieder jaar doet KPMG onderzoek naar illegale tabakshandel, ook in Australië, en produceert het een rapport dat door wetenschappers vanwege de niet reproduceerbare onderzoeksmethode is gediskwalificeerd. Ook manipuleert opdrachtgever Philip Morris de onderzoeken. In de onderzoeken bracht KPMG een gevonden stijging in illegale handel in tabak in verband met de invoering van standaardverpakkingen en hoge accijnstarieven. In Australië is KPMG inmiddels gestopt met deze onderzoeken, maar het bedrijf voert er nog wel financiële audits uit voor verschillende tabaksbedrijven. Het inhuren van aan de tabakslobby gerelateerde organisaties door overheidsinstellingen staat op gespannen voet met het internationale kaderverdrag FCTC van de WHO. In artikel 5.3 staat dat de tabaksbranche op afstand gehouden moet worden als er antirookbeleid wordt gemaakt. Gezondheidsexperts in Australië reageerden dan ook geschokt op het nieuws.
Lees meer in The Guardian

Chinees tabaksbedrijf zwakte antirookmaatregelen af

Het was de Chinese miljoenenstad Chongquing bijna gelukt om roken op overdekte plekken te verbieden, tot er in augustus 2020 een vertegenwoordiger langskwam van de China National Tobacco Corporation, dat een monopoly op tabaksverkoop heeft en in handen van de staat is. Hij had een afspraak met enkele vertegenwoordigers van de communistische partij in Chongquing en met de burgemeester. Daarna werd het voorgenomen rookverbod afgezwakt: in horeca- en entertainmentgelegenheden zou er nog wel gerookt mogen worden in daarvoor aangewezen rookgedeeltes. Het is een bewijs van hoeveel macht de China National Tobacco Corporation en daarmee de Chinese staat heeft om lokale antirookmaatregelen te frustreren.
Lees meer bij Pulitzer Center

Zuid-Afrika voert nieuwe antirookmaatregelen in

De Zuid-Afrikaanse overheid heeft een wet aangenomen waarmee nieuwe antirookmaatregelen van kracht worden. Alle openbare overdekte plekken moeten voortaan volledig rookvrij zijn. Ook worden de tabaksautomaten verboden, zal plain packaging worden ingevoerd, zal er een displayban gaan gelden bij verkooppunten en zullen alternatieve tabaksproducten als e-sigaretten en heat-not-burn-producten gereguleerd worden. De wet stuitte op weerstand onder verkopers die bang zijn dat het hun inkomsten zal kosten en in het verlengde daarvan, dat de wet ten koste zal gaan van de werkgelegenheid. Maar gezondheidsexperts zijn blij met de wet, omdat die het tabaksgebruik verder terug zal dringen en de volksgezondheid zal bevorderen. Dat laatste heeft ook positieve effecten op de economie.
Lees meer bij Business Tech

Philip Morris overweegt deel Vectura te verkopen

Volgens The Wall Street Journal wil Philip Morris een meerder- of minderheidsbelang in Vectura verkopen. Vectura is producent van farmaceutische inhalers voor onder meer astmapatiënten. Het farmaceutische bedrijf werd twee jaar geleden voor ongeveer een miljard euro aangeschaft door de tabaksfabrikant, om daarmee zijn aandeel in ‘wellness en healthcare’-producten uit te breiden. De overname stuitte destijds op veel protest, onder andere van gezondheidsprofessionals, omdat Philip Morris zo twee keer ging verdienen aan rokers, eerst door ze ziekmakende producten te verkopen en daarna door ze medicijnen tegen hun ziekten te verkopen. Philip Morris zou nu een partner willen hebben om Vectura verder mee uit te bouwen, al had de tabaksfabrikant desgevraagd geen commentaar op het nieuws.
Lees meer bij Reuters

New York verhoogt tabaksaccijns met een dollar

Een pakje van 20 sigaretten kost in de Amerikaanse staat New York sinds 1 september een dollar meer. Op een pakje wordt nu in plaats van 4,35 dollar, 5,35 dollar aan belastingen geheven (omgerekend 5,02 euro). Een belastingverhoging van 10 procent wordt gerelateerd aan een afname in het roken van 4 procent. Met de maatregel worden daardoor 15.300 New Yorkse levens gered. Daarnaast wordt voorkomen dat 14.400 jongeren met roken zullen beginnen, omdat het door de hogere prijs minder verleidelijk wordt om sigaretten te kopen. Het aantal rokers is al geruime tijd aan het afnemen in de staat New York. Daardoor is het aantal kankerdiagnoses ook afgenomen, al worden er per jaar nog altijd zo’n 46.000 diagnoses gesteld. De accijnsverhoging moet dat aantal verder verminderen.
Lees meer bij Urban CNY

Meer informatie over gif op Koreaanse tabakspakjes

Tabaksfabrikanten zijn in Zuid-Korea verplicht op tabaksverpakkingen melding te maken van acht kankerverwekkende stoffen die in sigaretten zitten. Maar daar wil de overheid verandering in brengen. Uit onderzoek van de WHO blijkt dat er 4.000 verschillende gifstoffen in tabaksproducten zitten, waarvan er 70 kankerverwekkend zijn. De Koreaanse Inspectie voor de Volksgezondheid gaat sigaretten nu testen op hun inhoud en daarna zal de overheid een beslissing nemen over de informatie die in de toekomst op verpakkingen moet komen te staan.
Lees meer bij Donga

tags:  tabaksaccijns | Vectura | gezondheidswaarschuwingen | KPMG | PMI | accijnsverhoging | antirookbeleid