line
duitsland wil verbod roken in auto met kinderen-1

Duitsland wil verbod op roken in auto met kinderen aan boord

Kort buitenlands nieuws

vrijdag 14 juli 2023

De Duitse minister van Volksgezondheid wil het roken in de auto terwijl er kinderen aan boord zijn, strafbaar stellen om de gezondheid van kinderen te beschermen. Verder in Kort buitenlands nieuws: Raadsleden Leeds overwegen neutrale verpakking voor e-sigaretten / Irritatie over ongelijke rookverboden in Spanje / Handhaving ontbreekt voor Schots rookverbod rond ziekenhuizen / Angola gaat tabaksepidemie te lijf met stripboek. 

Door de webredactie

Als het aan de Duitse minister van Volksgezondheid ligt, dan komt er een verbod op roken in de auto met kinderen aan boord. Met het verbod wil de minister de wet voor de bescherming van niet-rokers uitbreiden. Zijn doel is ervoor te zorgen dat jongeren niet blootstaan aan sigarettenrook. Meeroken is immers ook slecht voor de gezondheid en kan ervoor zorgen dat de longen van kinderen minder goed groeien, dat ze aandoeningen aan de lage luchtwegen krijgen (longontsteking, bronchitis, benauwdheid, piepend ademhalen, hoesten), maar ook astma en gehoorproblemen. Volwassenen kunnen van meeroken uiteindelijk longkanker krijgen, maar ook hartziekten of een hersenbloeding. Wie meerookt in een auto loopt een verhoogd risico, omdat het in een kleine ruimte gebeurt. Onder het verbod zal ook het gebruik van e-sigaretten en andere alternatieve tabaksproducten en cannabis vallen.
Lees meer bij MSN

Raadsleden Leeds overwegen neutrale verpakking voor e-sigaretten

Volgens verschillende gemeenteraadsleden in Leeds worden e-sigaretten agressief op jongeren gemarket. E-sigaretten zitten immers in kleurige verpakkingen en hebben zoete smaakjes. Neutrale verpakkingen zullen de nicotineproducten er minder aantrekkelijk uit laten zien. De gemeenteraadsleden willen daarmee de vape-hype zo snel mogelijk tackelen, want tieners komen naar het centrum van Leeds om er vapes te kopen en samen te dampen.

Niet geheel verrassend is de e-sigaretindustrie tegen deze plain packaging. Volgens een woordvoerder van de UK Vaping Industry Association moet de e-sigaretepidemie onder jongeren inderdaad gestopt worden, maar is plain packaging of een verbod op wegwerp-vapes niet de manier om dat te doen. Ze stellen dat roken en dampen daarmee aan elkaar gelijkgesteld worden en vinden dat dat niet klopt. Wel vinden ze dat de leeftijdsgrens om e-sigaretten te verkopen streng nageleefd moeten worden en dat er flinke boetes moeten worden uitgedeeld als die overtreden wordt.
Lees meer bij Yorkshire Evening Post

Irritatie over ongelijke rookverboden in Spanje

In de regio van Valencia en op de stranden van de Balearen mag er niet meer gerookt worden, maar in de rest van Spanje wel. Daarover is ophef ontstaan, omdat sommige niet-rokers van horecapersoneel verwachten dat ze rokers aanspreken en de wet handhaven in gebieden waar niet gerookt mag worden, maar dat is nog niet zo makkelijk. Op plekken waar ondanks het verbod toch gerookt wordt, hebben winkel- en horecaeigenaren borden opgehangen waarop staat dat ze geen politie zijn. Ze vinden dat de regels in het hele land moeten gelden, omdat zij anders onevenredig hard geraakt worden door de rookverboden.
Lees meer bij Express

Handhaving ontbreekt voor Schots rookverbod rond ziekenhuizen

Sinds september 2022 is het verboden om in een straal van 15 meter rond ziekenhuizen nog te roken. Maar uit navraag van STV News bij 31 Schotse regio’s met ziekenhuizen, blijkt dat er geen enkele boete is uitgedeeld voor het overtreden van het verbod. En dat is niet omdat niemand meer in en om ziekenhuizen met een peuk wordt aangetroffen. Het ontbreekt aan mogelijkheden om het verbod te handhaven, waardoor het verbod weinig verandering teweeggebracht heeft.
Lees meer bij STV News

Angola gaat tabaksepidemie te lijf met stripboek

De Angolese tak van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft een stripboek gemaakt waarin de gevaren van roken worden uitgelegd. Sonhos Límpidos (‘Heldere dromen’), zoals de strip heet, moet informatief zijn en ook te begrijpen voor mensen die niet goed kunnen lezen. Kinderen door het hele land hebben op school de opdracht gekregen in tekeningen te vatten wat de schade van tabaksgebruik is die ze om zich heen hebben waargenomen. Die tekeningen leggen de gevaren en de gevolgen van tabaksverslaving bloot en moeten educatief zijn voor anderen.
Lees meer bij African Business

 

tags:  vape-hype | stranden | longziekte | tabaksepidemie | meeroken | plain packaging | jongeren | rookverbod | leeftijdsgrens