line
tabakspromotie gericht op kinderen is wereldwijde strategie-1

Tabakspromotie in winkels richten op kinderen is wereldwijde strategie

Kort buitenlands nieuws

vrijdag 23 juni 2023

Na analyse van 19.500 reclame-uitingen van over de hele wereld blijkt dat de vier grote tabaksfabrikanten hun reclames in tabaksverkooppunten vooral op kinderen richten. Verder in Kort buitenlands nieuws: Frankrijk komt met nieuw plan voor Rookvrije Generatie / Waarschuwing over inhaleren zware metalen op e-sigaretten effectiefst / Philip Morris opent fabriek in Oekraïne. 

Door de webredactie

In 42 lage- en middeninkomenslanden richten de vier grote tabaksfabrikanten (Philip Morris, British American Tobacco, Japan Tobacco International en Imperial Brands) zich met hun promoties bij verkooppunten op precies dezelfde manieren vooral op kinderen. Dat blijkt uit onderzoek van het Institute for Global Tobacco Control dat is verbonden aan de Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health. Het instituut analyseerde 19.500 point-of-sale promoties van over de hele wereld en signaleerde zo een bewuste strategie, die overal wordt toegepast. Uit het onderzoek bleek dat in 76 procent van de onderzochte landen sigaretten met lekkere smaakjes werden gepromoot. In 90 procent van de gevallen werden de reclames aangetroffen naast snoep, junkfood of frisdranken die populair zijn bij kinderen en in 100 procent van de landen stonden de promoties op ooghoogte van kinderen. Het onderzoek is samen met Campaign for Tobacco-Free Kids ook pregnant in beeld gebracht. De organisatie roept op tot strengere wetgeving rond tabaksreclames bij verkooppunten overal ter wereld.
Lees meer in Tobacco Control

Frankrijk komt met nieuw plan voor Rookvrije Generatie

In 2032 moet er een rookvrije generatie zijn in Frankrijk. Dat heeft president Macron eerder dit jaar aangekondigd en het ministerie van Volksgezondheid heeft er nu een plan aan vastgekoppeld. De afgelopen vier jaar gold er ook zo’n plan. Eind 2022 zou het aantal rokers naar 22 procent gedaald moeten zijn, maar het is op 25 procent uitgekomen. De tegenvallende resultaten hebben te maken met de coronacrisis, waarin veel mensen (weer) zijn gaan roken. Om het aantal rokers naar minder dan 5 procent in 2032 te brengen zijn nieuwe antirookmaatregelen nodig. De afgelopen tijd werd al bekend dat Frankrijk veel accijnsverhogingen doorvoert en die koppelt aan de inflatie. Daar komt nu een grotere beschikbaarheid van rookstopbehandelingen bij. Ook worden wegwerp-vapes (puffs) verboden. De komende tijd zal het ministerie meer antirookmaatregelen bekendmaken.
Lees meer bij CNEWS

Waarschuwing over zware metalen op e-sigaretten effectiefst

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft een gezondheidswaarschuwing verplicht gesteld op e-sigaretten. Op de verpakking moet staan dat het gebruik van e-sigaretten verslavend kan zijn. Maar omdat mensen aan gezondheidswaarschuwingen wennen, heeft The University of North Carolina onderzocht of het zin zou hebben om andere waarschuwingen te plaatsen en zo ja, welke dan het meest effectief zijn. Uit het onderzoek, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Tobacco Control, blijkt dat nieuwe gezondheidswaarschuwingen een grotere ontmoedigende werking op gebruikers hebben. Vooral waarschuwingen waarin wordt gewaarschuwd voor het mogelijk inhaleren van zware metalen blijken het meest effectief te zijn. Ook ontmoedigen beelden van schadelijke gezondheidsgevolgen sterker dan alleen het opnoemen van de gevaren.
Lees meer bij Tobacco Control

Philip Morris opent fabriek in Oekraïne

Tabaksfabrikant Philip Morris heeft aangekondigd 30 miljoen dollar te investeren in een nieuwe fabriek in Oekraïne. De fabriek zal in de buurt van Lviv komen en 250 banen opleveren. In een interview zei het hoofd van Philip Morris Oekraïne dat de tabaksgigant niet wil wachten met investeren tot de oorlog met Rusland afgelopen is. Oekraïne zit te springen om dit soort investeringen.
Tegelijkertijd werd in februari al duidelijk dat Philip Morris niet uit Rusland wil vertrekken. CEO Jacek Olczak zei toen dat de tabaksgigant de winst uit Rusland niet kon missen.
Lees meer bij Reuters

 

tags:  kinderen | oorlog | gezondheidswaarschuwingen | rookvrije generatie | tabaksreclame | PMI | accijnsverhoging | onderzoek | tabaksindustrie