line
kindercommissaris vk vraagt om actie tegen e-sigaretten-1

Kindercommissaris VK vraagt om actie tegen e-sigaretten

Kort buitenlands nieuws

vrijdag 16 juni 2023

De Britse Commissaris voor kinderen heeft de overheid opgeroepen om in actie te komen tegen e-sigaretten. Kinderen voelen druk om te gaan dampen. Verder in Kort buitenlands nieuws: Oproep aan Israëlische overheid op dampen tegen te gaan / ‘Tabaksepidemie verdient net zoveel aandacht als klimaatcrisis’ / India verplicht streamingdiensten te waarschuwen voor roken / Turkmeense president wil roken uitbannen. 

Door de webredactie

Sommige kinderen hebben zoveel nicotine in hun systeem dat ze zich niet meer kunnen concentreren op school. Dat stelt Rachel da Souza, de Commissaris voor kinderen van Engeland. Ze roept de overheid op om in actie te komen tegen op jongeren gerichte marketing van e-sigaretten. Uit onderzoek onder 3.500 Britse jongeren is gebleken dat ze op school sociale druk voelen om te dampen. Sommigen vermijden de toiletten, omdat daar anderen staan die zeggen dat je moet dampen. Da Souza vindt dat er een verbod op wegwerp-vapes moet komen en dat de wetgeving voor alternatieve tabaksproducten op die van traditionele tabaksproducten moet gaan lijken. “Veel kinderen die verslaafd zijn aan dampen, hebben nooit gerookt”, zei Da Souza, “maar dampen kan wel een opstapje zijn naar het experimenteren met sigaretten.” Daarnaast vindt ze dat reclame voor vapes zowel offline als online aan banden gelegd moet worden.

Da Souza volgt daarmee een oproep van Britse kinderartsen op een wegwerp-vapeverbod. De druk op de Britse overheid neemt toe om in te grijpen. Een paar dagen na de oproep van Da Souza bleek uit onderzoek van The Guardian dat British American Tobacco influencers op sociale media als Instagram inhuurt om het merk Velo te promoten, dit zijn zeer verslavende nicotine-zakjes. Al in 2021 werden sociale media opgeroepen om reclame voor deze verslavende zakjes tegen te houden. Nadat The Guardian om een reactie van Instagram vroeg op de reclame voor Velo, heeft Instagram de reclame verwijderd. Maar dat doet het populaire sociale medium dus niet uit eigen beweging.

Bij gebrek aan duidelijke overheidsregulering, nemen sommige organisaties het heft in eigen handen. Het drukbezochte Glastonbury Festival heeft bezoekers opgeroepen om geen wegwerpvapes mee te nemen.
Lees meer in The Guardian

Oproep aan Israëlische overheid op dampen tegen te gaan

In Israël klinkt eenzelfde geluid als in het VK. In korte tijd zijn twee jongens in het ziekenhuis opgenomen omdat ze een klaplong hadden opgelopen door het gebruik van e-sigaretten. Sindsdien zijn antirookorganisaties actief om meer aandacht voor de schadelijke gevolgen van e-sigaretgebruik onder jongeren te vragen. Door lekkere smaakjes en aantrekkelijke kleuren zijn e-sigaretten snel populair geworden op Israëlische scholen en zijn veel jongeren verslaafd geraakt aan nicotine.
Lees meer bij The Times of Israel

‘Tabaksepidemie verdient evenveel aandacht als klimaatcrisis’

In een interview met Adriana Blanco, hoofd van het secretariaat van het internationale kaderverdrag FCTC van de WHO om tabaksgebruik te ontmoedigen, stelt zij dat de tabaksepidemie net zoveel aandacht verdient als de klimaatcrisis. Daar heeft ze gegronde redenen voor. Jaarlijks overlijden er 8 miljoen mensen wereldwijd aan de gevolgen van tabaksgebruik. En om tabaksproducten te produceren is er een uitputtende teelt nodig op grote lappen grond die allerlei schadelijke gevolgen voor het milieu heeft. Door tabaksgebruik aan te pakken, wordt het milieu ook ontzien, wat gunstig is voor de klimaatproblematiek. Blanco roept overheden op zich aan alle aspecten van het FCTC-verdrag te houden, zodat tabak op alle mogelijke fronten ontmoedigd wordt. Er zijn meer dan 180 ondertekenaars van het verdrag. Nederland, alle Europese lidstaten en de EU, hebben het verdrag ook geratificeerd.
Lees het interview in The East African

India verplicht streamingdiensten te waarschuwen voor roken

Voortaan moeten streamingsplatforms als Netflix, Disney+ en Amazon Prime in India voor en tijdens een serie of film waarin roken te zien is, een gezondheidswaarschuwing laten zien. Dat heeft de regering verplicht gesteld. Het bericht moet kijkers waarschuwen voor de schadelijke gevolgen van tabaksgebruik en minstens 50 seconden in beeld zijn, zowel bij aanvang als halverwege de uitzending. Ook moet er een waarschuwing onder in beeld komen als een acteur rokend te zien is. De streamingplatforms hebben laten weten dat de maatregel niet uit te voeren is, omdat het ten eerste tegen de vrijheid van meningsuiting ingaat en, ten tweede, ze dan miljoenen uren aan materiaal moeten herbewerken om de waarschuwingen er op de juiste plekken in te krijgen.
Lees meer bij de Franse Vapingpost

Turkmeense president wil roken uitbannen

President Serdar Berdymukhamedov van Turkmenistan heeft gezegd dat roken binnen twee jaar uit de samenleving verbannen moet zijn. Turkmenistan moet in 2025 rookvrij worden door verdere antirookmaatregelen. Illegale handel van tabaksproducten (waaronder ook shisha-pijpen en e-sigaretten) wordt hard aangepakt. Daarnaast mogen tabaksproducten alleen nog in door de staat gecontroleerde winkels verkocht worden.
Lees meer bij France24

 

tags:  wegwerp-vapes | kinderen | vape-hype | e-sigaretverbod | netflix | nicotineverslaving | gezondheidswaarschuwingen | tabaksepidemie | rookverbod