line
nicotinegebruik australische jongeren alarmerend gestegen-1

Nicotinegebruik onder Australische minderjarigen alarmerend gestegen

Kort buitenlands nieuws

vrijdag 09 juni 2023

Het aantal Australische 14-17-jarigen dat met e-sigaretten heeft geëxperimenteerd is in vier jaar tijd meer dan verdrievoudigd. Als de Australische overheid niet ingrijpt wordt al het harde werk om nicotinegebruik terug te dringen teniet gedaan. Verder in Kort buitenlands nieuws: Franse overheid voert verbod in op tabaksreclame door influencers / Britse kinderartsen pleiten voor verbod op wegwerp-vapes. 

Door de webredactie

Het aantal minderjarige e-sigaretgebruikers is flink gestegen in Australië. Dat blijkt uit data geanalyseerd door het Council Victoria’s Centre for Behavioural Research in Cancer (CBRC), dat concludeerde dat het aantal 14-17-jarigen dat e-sigaretten gebruikt tussen 2018 en 2022 meer dan verdrievoudigd is. In 2018 had 2,1 procent van die groep met e-sigaretten geëxperimenteerd en in 2022 was dat 6,7 procent. In die vier jaar steeg het gebruik van e-sigaretten onder 17-plussers ook exorbitant van 1 procent in 2018 naar 11,8 procent in 2022 en zelfs 14,5 procent in het begin van 2023.

Sarah Durkin, hoofd van het CBRC en de hoofdonderzoeker, zei over de resultaten van het onderzoek dat ze alarmerend zijn, omdat de toename van het aantal jonge dampers al het werk dat Australië heeft gedaan om nicotinegebruik te ontmoedigen, teniet kan doen. “Het is de eerste keer dat we een toename in jeugdroken zien sinds het begin van de jaren 90”, zei Durkin. Er was namelijk niet alleen een toename in e-sigaretgebruik, ook experimenteerden tieners meer met traditionele sigaretten. Het aantal duale gebruikers (van zowel elektronische als traditionele sigaretten) steeg van 0,3 procent in 2018 naar 4,4 procent in 2022. En het aantal jongeren dat rookte óf dampte steeg van 12,8 procent naar 16,5 procent. Een woordvoerder van de Australische overheid noemde de cijfers verontrustend en zei dat het een extra reden is om strengere antirookmaatregelen in te voeren.
Lees meer bij The Guardian en bekijk het onderzoek hier.

Franse overheid voert verbod in op tabaksreclame door influencers

Influencers mogen van de Franse overheid geen reclame meer maken voor nicotineproducten als e-sigaretten. De overheid hoopt zo te voorkomen dat jongeren op sociale media als TikTok en Instagram sluikreclame voorbij zien komen waarin het gebruik van nicotineproducten wordt aangeprezen of in de spotlight wordt gezet. Ook in Frankrijk is het aantal jongeren dat met e-sigaretten experimenteert groeiende. De overheid hoopt daar zo iets tegen te doen, maar er worden grote vraagtekens gezet bij de uitvoerbaarheid van het verbod. Frankrijk telt zo’n 150.000 influencers, dus hoe wil de overheid de mankracht verzamelen om die allemaal te monitoren en in te grijpen als ze toch reclame maken (het verbod geldt namelijk niet alleen voor tabak, maar ook voor plastische chirurgie en crypto)? Universitair hoofddocent Marketing & Beïnvloeding aan de Universiteit van Amsterdam Joris Demmers vroeg zich daarnaast op BNR Nieuwsradio af: “Als iemand vanuit Dubai iets aanprijst, wat kun je dan vanuit Frankrijk doen om het aan te pakken?”

Sociale media blijven een Wilde Westen voor marketing. Demmers denkt dat er in de toekomst wel een systeem zal ontstaan waarin influencers boetes opgelegd kunnen krijgen: “Die markt is heel snel geprofessionaliseerd, dus dat soort regels horen daar ook gewoon bij.”
Beluister het item op BNR

Britse kinderartsen pleiten voor verbod op wegwerp-vapes

Als het aan Britse kinderartsen ligt, voert de Britse overheid een verbod op wegwerpvapes in. Zo kunnen ze de epidemie van minderjarige nicotinegebruikers tegengaan. Het gebruik van e-sigaretten is slecht voor de ontwikkeling van de longen van jongeren, zo stellen de artsen. Bovendien is het inhaleren van de damp niet zonder gevolgen voor de gezondheid is, omdat er ook in e-sigaretten schadelijke stoffen zitten. Hoewel het illegaal is om e-sigaretten aan kinderen te verkopen, heeft dat niet kunnen voorkomen dat het aantal 11-17-jarigen dat met vapes experimenteert is gestegen van 7,7 procent in 2022 naar 11,6 procent in 2023.
Lees meer bij de BBC

tags:  wegwerp-vapes | vape-hype | nicotineverslaving | influencers | tabaksreclame | jongeren | e-sigaret | onderzoek | antirookbeleid