line
lobby argumenten tabaksindustrie tegen accijnsverhoging-1

Nieuwswebsite Euractiv weer podium voor smokkelargument tabaksindustrie

Kort buitenlands nieuws

vrijdag 02 december 2022

De onafhankelijke Europese nieuwswebsite Euractiv blijkt wederom geld van Philip Morris aangenomen te hebben voor een artikel dat lobby-argumenten van de industrie tegen accijnsverhogingen bevat. Verder in Kort buitenlands nieuws: Reynolds probeert smaakjesverbod in Californië tegen te houden / ‘Pakistan is een hotspot voor de marketing van tabak en tabakgerelateerde producten’ / President Filipijnen organiseerde lunch voor Philip Morris / Zwangere Britse vrouwen stopten met roken door financiële tegemoetkoming. 

Door de webredactie

De Europese nieuwswebsite Euractiv biedt opnieuw betaalde ruimte aan Philip Morris International om lobby-argumenten tegen accijnsverhoging te verspreiden. De Europese Commissie publiceerde vorige week een voorstel om e-sigaretten met minimaal 40 procent aan accijns te belasten. Bij verhitte tabak moet ten minste 55 procent van de verkoopprijs uit accijns bestaan. De minimumtarieven voor sigarettenaccijns worden bovendien verdubbeld. Dat blijkt uit een concept voor de herziening van de Europese tabaksaccijnzenrichtlijn. Een plan dat op steun kan rekenen van bestrijders van de tabaksindustrie, omdat flinke accijnzen de meest effectieve manier zijn om roken te ontmoedigen. De tabaksindustrie probeert sinds jaar en dag accijnsverhogingen, die haar klanten kosten, tegen te houden met het argument dat accijnsverhoging ervoor zorgt dat de illegale tabakshandel toeneeemt.

Opvallend genoeg meldt Euractiv precies dat laatste in een nieuwe aflevering in de serie The EU future of novel tobacco products, die, zoals TabakNee eerder beschreef, wordt betaald door PMI. Eerst meldt de auteur dat accijnsverhogingen goed zijn geweest om het aantal rokers terug te dringen, maar vervolgens haalt hij cijfers aan over de toename van illegale handel. Cijfers die afkomstig zijn uit een door de industrie gefinancierd oncontroleerbaar KPMG-rapport. Door de toename in de illegale handel zijn Europese overheden volgens het KPMG-rapport meer dan 10 miljard euro aan accijnsinkomsten misgelopen.
Lees meer bij Euractiv

Reynolds naar hooggerechtshof om smaakjesverbod in Californië

Tabaksfabrikant R.J. Reynolds is naar het Amerikaanse hooggerechtshof gestapt in een laatste poging om een op handen zijnde smaakjesverbod voor tabaksproducten in de staat Californië tegen te houden. Het is de zoveelste poging van de industrie om ervoor te zorgen dat tabaksproducten lekkere smaakjes mogen houden, terwijl tijdens de afgelopen midterm-verkiezingen de inwoners van Californië vóór een verbod hebben gestemd. Dat verbod was eigenlijk al in 2020 ingesteld, maar door een miljoenencampagne van de industrie uitgesteld tot er een burgerreferendum aan te pas was gekomen om het verbod te bekrachtigen. Direct na de uitslag van het referendum vocht Reynolds de wet opnieuw aan, die op 21 december van kracht wordt. De tabaksfirma vroeg deze week bij het hooggerechtshof om opschorting van de wet tot het beroep is behandeld, maar dit werd niet toegekend.
Lees meer bij ABC News

Tabaksindustrie gebruikt Pakistan als testmarkt

“Pakistan is een hotspot voor de marketing van tabak en tabakgerelateerde producten geworden.” Dat stelde Dr. Ziauddin Islam, voormalig hoofd van de Tobacco Control Cell van het Pakistaanse Ministry of National Health Services (NHS). Hij baseerde zich daarvoor op een onderzoeksrapport waaruit bleek dat Pakistan een belangrijke markt was om nicotineproducten op uit te proberen. Pakistan zou ‘de meest opwindende kans voor de tabaksindustrie’ zijn om haar verdienmodellen op te testen. Daarnaast vindt hij dat de industrie alle ruimte heeft om zijn producten te promoten en zich op kinderen te richten. Er zijn geen regels om dat tegen te gaan, terwijl het hier om zeer verslavende producten gaat die een negatieve impact op het leervermogen en de aandachtspanne kunnen hebben en bovendien de gevoeligheid voor verslavingen vergroot.
Lees meer bij Dawn

President Filipijnen organiseerde lunch voor Philip Morris

Ferdinand Marcos Jr., de president van de Filipijnen, heeft onlangs een lunch georganiseerd voor de directeuren van Philip Morris International, inclusief CEO Jacek Olczak. PMI introduceerde recent een nieuwe, goedkopere variant van zijn product voor verhitte tabak op de Filipijnse markt. Waar de bijeenkomst over ging is niet bekend. President Marcos overtreedt met het fêteren van de tabaksindustrie het internationale antirookverdrag FCTC van de Wereldgezondheidsorganisatie waarin staat dat overheden de tabaksindustrie op afstand moet houden. De Filipijnen ratificeerde het verdrag in 2005.
Lees meer bij Politics

Zwangere Britse vrouwen stopten met roken door financiële tegemoetkoming

Het aanbieden van een voucher van 400 pond (omgerekend 466 euro), bleek een zeer effectief middel om zwangere Britse vrouwen te laten stoppen met roken. Dat blijkt uit onderzoek onder 947 zwangeren die werden gerekruteerd bij zeven verschillende rookstopprogramma’s in Engeland, Noord-Ierland en Schotland. De vrouwen werden ingedeeld in een interventiegroep of in een controlegroep, die beide dezelfde rookstopbehandeling volgden. Maar bij de interventiegroep werd ook een voucher uitgedeeld als ze een datum prikten waarop ze zouden stoppen en rookvrij zouden blijven gedurende de zwangerschap. Uiteindelijk stopte 26,8 procent van de interventiegroep en 12,3 procent van de controlegroep met roken. Wel bleek dat 5,7 procent van de interventiegroep en 4,4 procent van de controlegroep zes maanden na de bevalling weer met roken is begonnen.
Lees meer bij JAMA

tags:  Euractiv | smaakjesverbod | stoppen met roken | smokkel | accijnsverhoging | zwangerschap | Philip Morris | tabakslobby