line
ondertussen bij de buren-150

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 26 augustus 2022

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: De tabaksindustrie blijft wereldwijd doorgaan met filterfraude / Sigarettenpeuken zijn de grootste kustvervuiler ter wereld / ‘Beste manier om peukenafval tegen te gaan is aantal rokers reduceren’ / Prijsstijging sigaretten hoofdreden om te stoppen met roken in Australië / Meerderheid Australiërs voor het beschermen van jongeren tegen e-sigaretten / Amerikaanse FDA stuurt waarschuwingsbrief naar makers nicotinekauwgom / Amerikaanse rechter besluit dat PMI meer geld van Reynolds krijgt / Accijnsverhoging moet het aantal Canadese rokers verminderen.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media. 

Door de webredactie

Mondiaal: De tabaksindustrie blijft doorgaan met filterfraude
Hoewel sigarettenfilters al lang en breed zijn bestempeld als de dodelijkste fraude in de geschiedenis van de mensheid, gaat de tabaksindustrie door met het gebruik ervan. Filters geven het idee dat het minder schadelijk voor de gezondheid zou zijn om daarmee te roken. Dat is onterecht, zo blijkt ook uit onderzoek van de University of Bath.
Lees meer bij Tobacco Control 

Mondiaal: Sigarettenpeuken zijn de grootste kustvervuiler
Op welk strand je je ook begeeft, je kunt er donder op zeggen dat je er sigarettenpeuken tegenkomt. Ieder jaar belanden er naar schatting 4,5 biljoen peuken in de openbare ruimte en komen onder meer in zee terecht. Peuken bevatten schadelijke stoffen en plastics en zijn zeer slecht voor het milieu.
Lees meer bij The Guardian

Australië: ‘Beste manier om peukenafval tegen te gaan is aantal rokers reduceren’
De beste methode om ervoor te zorgen dat er minder peuken als zwerfvuil in het milieu belanden, en het zeer vervuilende effect dat ze hebben te verminderen, is te proberen het aantal rokers te verminderen. Dat stelt professor Simon Chapman van de School of Public Health, University of Sydney. Hoe minder mensen hun peuken op straat gooien, hoe beter voor het milieu.
Lees meer in Tobacco Control

Australië: Prijsstijging sigaretten hoofdreden om te stoppen met roken
Australiërs noemen de stijgende prijs van een pakje sigaretten als de belangrijkste reden om te willen minderen of te stoppen met roken. Daarmee is de prijs een belangrijkere rookstopmotivatie geworden dan gezondheidsredenen, zo blijkt uit onderzoek van de University of Queensland.
Lees meer bij News Medical

Australië: Meerderheid is voor het beschermen van jongeren tegen e-sigaretten
De meerderheid van de Australiërs (83 procent) steunt maatregelen om e-sigaretten beter te handhaven en te voorkomen dat een nieuwe generatie verslaafd raakt aan nicotine. Dat blijkt uit onderzoek van het Centre for Behavioural Research in Cancer (CBRC) van Cancer Council Victoria.
Lees meer bij Quit

Verenigde Staten: FDA stuurt waarschuwingsbrief naar makers nicotinekauwgom
De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft een waarschuwingsbrief gestuurd naar VPR Brands uit Florida, omdat het bedrijf nicotinekauwgom met fruitsmaakjes produceert en illegaal op de markt brengt. De snoepjes kunnen een bedreiging voor de gezondheid van jongeren vormen.
Lees meer bij The Independent

Verenigde staten: Rechter besluit dat PMI meer geld van Reynolds krijgt
Een federale rechter heeft besloten dat tabaksfabrikant R.J. Reynolds een grotere boete aan Philip Morris moet betalen nadat het bedrijf PMI’s patentrecht had geschonden op onderdelen die gebruikt worden in e-sigaretten Vuse Solo en Alto. Reynolds moet nu meer dan 14 miljoen dollar betalen.
Lees meer bij Tobacco Reporter

Canada: Accijnsverhoging moet het aantal rokers verminderen
De Northwest Territories, een van de drie territoria in Canada, hebben een accijnsverhoging op sigaretten ingevoerd van 13 procent. De maatregel is ingesteld om roken verder te ontmoedigen onder de bevolking.
Lees meer bij CBC

tags:  kauwgom | Reynolds | tabaksaccijns | nicotineverslaving | Australië | sigarettenfilters | peuken | e-sigarettenverbod | Canada | stoppen met roken | smaakstoffen | PMI | jongeren | rechtszaak