line
ondertussen bij de buren-150

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 19 augustus 2022

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Roken blijft belangrijke doodsoorzaak in VS / Geheim achter nicotineziekte kan verslaving oplossen / 120 organisaties roepen VN op om de VS aan te spreken over mentholverbod / TED Talk gaat in op e-sigaretgebruik / Britse longkankerpatiënten hadden baat bij rookstopprogramma / Britse tabakswinkelier verliest licentie vanwege nepsigaretten / Britse journalist Peter Taylor over zijn tabaksonderzoek.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media. 

Door de webredactie

Verenigde Staten: Roken blijft belangrijke doodsoorzaak
Hoewel het aantal Amerikaanse rokers de afgelopen jaren is afgenomen, blijft tabaksgebruik een belangrijke doodsoorzaak. Ieder jaar sterven er 123.000 Amerikanen aan tabaksgebruik, het is de oorzaak van 30 procent van alle doden ten gevolge van kanker. Daarmee gaan 2,2 miljoen gezonde levensjaren verloren en er hangt een prijskaartje aan van 21 miljard dollar.
Lees meer bij The Hill

Verenigde Staten: Geheim achter nicotineziekte kan verslaving oplossen
Nicotineziekte, de verschijnselen die optreden bij een nicotinevergiftiging, zou de sleutel kunnen bevatten tot een medicijn tegen nicotineverslaving. Uit onderzoek blijkt dat een hoog nicotinegehalte in het bloed een ander gedeelte van de hersenen aanspreekt dan een laag nicotinegehalte. Door beide gedeeltes te prikkelen (door middel van een medicijn) zou de verslaving mogelijk verholpen kunnen worden.
Lees meer bij Medical Xpress

Verenigde Staten: 120 organisaties roepen VN op om de VS aan te spreken over mentholverbod
Onder aanvoering van de African American Tobacco Control Leadership Council (AATCLC) en de DC Tobacco-Free Coalition hebben 120 organisaties een mensenrechtenorganisatie die onder de vlag van de Verenigde Naties valt, opgeroepen de Verenigde Staten aan te moedigen om menthol uit sigaretten te halen. Mentholsigaretten worden onevenredig veel gerookt in Afro-Amerikaanse gemeenschappen.
Lees meer bij ASH

Mondiaal: TED Talk gaat in op e-sigaretgebruik
In een TED Talk gaat gedragswetenschapper Suchitra Krishnan-Sarin in op wat er inmiddels bekend is over e-sigaretgebruik. Ze benadrukt welke marketingtechnieken gebruikt worden om kinderen te verleiden tot experimenteren met e-sigaretten én legt uit wat je binnenkrijgt als je dampt.
Bekijk de TED Talk hier.

Groot-Brittannië: Longkankerpatiënten hadden baat bij rookstopprogramma
Longkankerpatiënten die een gepersonaliseerd rookstopprogramma kregen aangeboden, lukte het om de sigaret langere tijd te laten liggen. Dit was in 30 procent van de gevallen zo. Dat blijkt uit onderzoek gepresenteerd tijdens de IASLC World Conference on Lung Cancer 2022 te Wenen.
Lees meer bij Medical Xpress

Groot-Brittannië: Tabakswinkelier verliest licentie vanwege nepsigaretten
Een tabaksverkoper in Worcester is na een inval van de politie zijn licentie kwijtgeraakt. De politie trof bijna 900 pakjes namaaksigaretten en meer dan 120 pakjes shag aan. De buit had een waarde van zo’n 10.000 pond (omgerekend bijna 12.000 euro). De winkelier moet een boete betalen en een taakstraf uitvoeren.
Lees meer bij Worcester News

Groot-Brittannië: Journalist Peter Taylor over zijn tabaksonderzoek
Journalist Peter Taylor deed jarenlang onderzoek naar de tabaksindustrie. In een radioprogramma blikt hij terug op wat hij over de industrie heeft geleerd en zet hij uiteen waarom hij van mening is dat de tabaksindustrie helemaal geen ‘rookvrije’ toekomst nastreeft, zoals ze zelf zegt te willen.
Beluister het programma bij BBC Radio 4

tags:  nicotineziekte | verslavingsziekte | nicotineverslaving | mentholban | tabakshandelaar | stoppen met roken | longkanker | menthol