line
ondertussen bij de buren-147

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 01 juli 2022

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Amerikaanse rechtbank blokkeert Juul-verbod / Minderheden sneller geneigd om risicovol gedrag te vertonen / Tabaksindustrie gebruikt sociale media om producten te promoten in Nigeria / Andere leefstijl voorkomt een vijfde van overdraagbare ziekten in Schotland / Jeugdvoetbal in het Britse Buckinghamshire mogelijk rookvrij.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Verenigde Staten: Rechtbank blokkeert Juul-verbod
E-sigaretfabrikant Juul mag zijn e-sigaretten voorlopig blijven verkopen. Onlangs besloot de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) dat Juul van de markt gehaald moest worden. Daarop is de fabrikant, marktleider in de Verenigde Staten, naar de rechter gestapt en die heeft vooralsnog in het voordeel van Juul besloten. Juul mag tijdelijk doorgaan met de verkoop terwijl het bedrijf zich voorbereidt op een uitgebreid verweer tegen het besluit van de FDA. Een latere zaak moet dus uitwijzen of de FDA alsnog gelijk krijgt en Juul met de verkoop moet stoppen. Om op de markt te kunnen blijven, moet Juul gaan bewijzen dat e-sigaretten de volksgezondheid ten goede komen omdat ze tabaksrokers een vermeend minder schadelijk alternatief bieden.
Lees meer bij ABC

Mondiaal: Minderheden sneller geneigd om risicovol gedrag te vertonen
Minderheden, vooral homoseksuele mannen, zijn, als ze zijn afgewezen door anderen, sneller geneigd risicovol gedrag te vertonen bij wijze van coping. Roken is daar onderdeel van. Dat blijkt uit onderzoek van de Anglia Ruskin University (ARU) dat is gepubliceerd in Drug and Alcohol Review.
Lees meer bij Medical Xpress

Nigeria: Tabaksindustrie gebruikt sociale media om producten te promoten
Hoewel tabaksreclame verboden is in Nigeria, probeert de tabaksindustrie de wetgeving te omzeilen door reclame te maken op sociale media. Dat blijkt uit een onderzoek van antirookorganisatie CAPPA. De industrie probeert met de marketing ook de rookcultuur te normaliseren.
Lees meer bij Arise

Schotland: Andere leefstijl voorkomt een vijfde van overdraagbare ziekten
strong>Ieder jaar sterven er 40.000 Schotten aan de gevolgen van niet-overdraagbare ziekten. Een op de vijf van deze sterfgevallen kan voorkomen worden door in te zetten op een veranderde leefstijl. Stoppen met roken is daar een belangrijk onderdeel van. Dat betoogt David McColgan, voorzitter van ASH Scotland.
Lees meer in The Scotsman

Groot-Brittannië: Jeugdvoetbal in Buckinghamshire mogelijk rookvrij
Voetbalwedstrijden voor jongeren in de Engelse counties Buckinghamshire en Berkshire worden mogelijk rookvrij. Overkoepelende sportorganisatie Berks & Bucks beslist binnenkort of ze in navolging van andere counties als Lancashire, Norfolk, East Riding of Yorkshire en Oxfordshire aan de campagne Smokefree Sidelines mee gaat doen, waarmee er niet meer gerookt mag worden op en om de sportvelden.
Lees meer bij Buckfreepress

tags:  Juul | social media | stoppen met roken | tabaksreclame | jeugd | rookverbod | rechtszaak