line
ondertussen bij de buren-147

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 10 juni 2022

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Indonesische jongeren gaan de tabaksindustrie aanpakken / Aantal Australische rokers daalt, maar jongeren gaan wel meer dampen / Wegwerp e-sigaretten zijn hip onder Franse jongeren / Britse studenten kunnen geld krijgen om te stoppen met roken / Vape-pen zeer populair onder Britse jongeren / Schotse milieuorganisaties roepen op tot actie tegen peukenvervuiling / Meer dan 8.000 ton tabaksafval in Indiase staat Tamil Nadu.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media. 

Door de webredactie

Indonesië: Jongeren gaan de tabaksindustrie aanpakken
De tabaksindustrie heeft in Indonesië lang vrij spel gekregen, waardoor het torenhoge rookprevalenties heeft en er weinig wordt gedaan om roken te ontmoedigen. De nieuwe antirookorganisatie The Indonesian Youth Coalition for Tobacco Control (IYCTC) hoopt daar verandering in aan te brengen. IYCTC organiseert bewustwordingscampagnes, demonstreert op plekken waar tabaksreclame wordt gemaakt en probeert de overheid te overtuigen van de gevaren van roken.
Lees meer bij East Mojo

Australië: Aantal rokers daalt, maar jongeren gaan wel meer dampen
Het aantal rokers (ouder dan 16 jaar) van traditionele sigaretten is in de Australische staat New South Wales gedaald van 9,2 procent in 2020 naar 8,2 procent in 2021. Maar het aantal dampers tussen de 16 en 24 jaar is verdubbeld. Nu gebruikt 1 op de 10 een e-sigaret.
Lees meer bij Daily Mail

Frankrijk: Wegwerp e-sigaretten zijn hip onder jongeren
Wegwerp e-sigaretten, ‘puffs’ genaamd, zijn populair onder jongeren. Hoewel ze alleen aan 18-plussers verkocht mogen worden, zeggen tieners ze gewoon op internet te bestellen. Ze houden van de lekkere smaakjes en vinden het cool om er een te roken.
Lees meer bij Ouest France

Groot-Brittannië: Studenten kunnen geld krijgen om te stoppen met roken
Studenten aan Barnsley College worden aangemoedigd te stoppen met roken. Er is een gratis rookstopprogramma met begeleiding beschikbaar en wie twaalf weken niet rookt, kan een cadeaubon ter waarde van 35 pond (omgerekend ruim 40 euro) krijgen.
Lees meer op de website van Barnsley

Groot-Brittannië: Vape-pen heel populair onder jongeren
Een nieuwe, felgekleurde vape-pen is heel populair onder jongeren. Het gaat om de merken Elf Bar en Geek Bar en die zijn er in allerlei lekkere smaakjes. Er blijkt soms meer nicotine in te zitten dan in vijftig sigaretten. De populariteit heeft te maken met de zichtbaarheid van de producten op TikTok.
Lees meer bij The Times

Schotland: Milieuorganisaties roepen op tot actie tegen peukenvervuiling
Peuken zijn het meest aangetroffen plasticafval in de Schotse openbare ruimte. In de filters van sigaretten zitten plastics die moeilijk afbreekbaar zijn en het milieu vervuilen. Daarom roepen meerdere milieu- en gezondheidsorganisaties de Schotse overheid op om actie te ondernemen tegen de peukenvervuiling.
Lees meer in The Herald

India: Meer dan 8.000 ton tabaksafval in Tamil Nadu
In de Indiase deelstaat Tamil Nadu is meer dan 8.000 ton afval van tabaksproducten aangetroffen. Dat blijkt uit onderzoek van de Mary Anne Charity Trust (MACT). Het gaat om 4.039 ton afval van traditionele tabaksproducten, 606 ton van bidi’s (handgerolde sigaretten) en 3.592 ton van rookvrije tabaksproducten. Uit het onderzoek blijkt dat tabaksgebruik ook flinke gevolgen heeft voor het milieu.
Lees meer in The New Indian Express

tags:  vapen | milieuvervuiling | peuken | stoppen met roken | jongeren | tabaksindustrie