line
ondertussen bij de buren-145

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 03 juni 2022

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Plan gelanceerd voor schone stranden in Catalonië / Rookverbod mogelijk uitgebreid naar Spaanse terrassen / Damp-vereniging roept Zweedse overheid op om smaakjesverbod terug te draaien / Mexicaanse president verbiedt e-sigaretten / Mensen met geestelijke problemen in Midden-Engeland hebben 50 procent meer rookkans / Het dampen van cannabis is populair onder Amerikaanse jongeren.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Spanje: Plan gelanceerd voor schone stranden in Catalonië
De overheid van Catalonië heeft een plan gelanceerd om de stranden en straten schoon te maken zodat vervuilende peuken uit het straatbeeld verdwijnen. Er komen recycle-punten waar ieder die de hoeveelheid van een pakje sigaretten aan peuken inlevert, 4 euro kan verdienen. Het plan is daarmee ook een mogelijkheid om daklozen een klein inkomen te geven.
Lees meer bij The Guardian

Spanje: Rookverbod mogelijk uitgebreid naar terrassen
Het rookverbod dat tijdens de corona-pandemie tijdelijk op terrassen was ingesteld om ervoor te zorgen dat mensen elkaar op 1,5 meter niet zouden belasten met rook, wordt mogelijk doorgezet. De Spaanse overheid gaat de antirookwet herzien en uitbreiden en een meerderheid van de bevolking is voor het laten bestaan van een rookverbod op terrassen.
Lees meer bij Spanish News Today

Zweden: Damp-vereniging roept overheid op om smaakjesverbod terug te draaien
De World Vapers’ Alliance heeft in een open brief een oproep aan de Zweedse regering gedaan om het verbod op lekkere smaakjes in e-sigaretten terug te draaien. Een delegatie van de vereniging heeft voor het Parlementsgebouw gedemonstreerd met de leus dat lekkere smaakjes rokers helpen om te stoppen met roken. De regering heeft een verbod op smaakjes al aangenomen. De wet gaat 1 januari 2023 in.
Lees meer bij Investegate

Mexico: Verbod op elektronische sigaretten
De Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador heeft op Wereld Niet Roken Dag een decreet ondertekend waarmee de verkoop van e-sigaretten definitief verboden wordt. “Het is een leugen dat nieuwe producten zoals elektronische sigaretten een alternatief zijn voor sigaretten”, stelt de president. “Ze zijn ook slecht voor de gezondheid.” De in- en uitvoer van e-sigaretten en vloeistoffen was in oktober al verboden, maar handelaren bleven hun voorraden verkopen.
Lees meer bij VRTnws

Groot-Brittannië: Mensen met geestelijke problemen, 50 procent meer rookkans
Mensen met geestelijke problemen die in de omgeving van Nottinghamshire wonen, lopen 50 procent meer kans om ook te roken. Dat blijkt uit onderzoek van het Office for Health Improvement and Disparities. Volgens antirookorganisatie Action on Smoking and Health betekent dat gegeven dat er sneller sprake is van ongelijke kansen op een gezond en lang leven.
Lees meer bij Chad

Verenigde Staten: Het dampen van cannabis is populair onder jongeren
Het dampen van cannabis is de populairste manier om cannabis te consumeren onder jongeren in de Verenigde Staten. Dat blijkt uit onderzoek van de Columbia University Mailman School of Public Health. Jongeren die dampen en nicotine roken bleken 40 keer sneller geneigd ook cannabis te roken en dampen.
Lees meer bij Science Daily

tags:  milieuvervuiling | smaakjesverbod | terrassen | cannabis | peuken | e-sigarettenverbod | volksgezondheid | jongeren