line
ondertussen bij de buren-149

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 20 mei 2022

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Tabaksgebruik in Europese gevangenissen onderbelicht / 8 miljoen dollar voor Nieuw-Zeelandse rookstopprogramma’s / Spanje wil dat e-sigaretten alleen nog bij tabaksspeciaalzaken worden verkocht / Catalaanse regering overweegt statiegeld voor peuken / Jongeren experimenteren wel maar zijn weinig verslaafd aan e-sigaretten / E-sigaretgebruikers inhaleren mogelijk gevaarlijke synthetische chemicaliën / Senaat Colorado houdt verbod smaakjestabak tegen.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Europa: Tabaksgebruik in gevangenissen onderbelicht
In Europese gevangenissen rookt 90 procent van de mannelijke populatie en 85 procent van de vrouwelijke. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in Europese landen. Ondertussen blijkt roken ook een gezondheidsrisico waar in gevangenissen de minste aandacht aan wordt besteed ten opzichte van andere verslavingen. Een nieuwe factsheet van de WHO moet meer inzicht geven in hoe dat aangepakt kan worden.
Lees meer op de site van de WHO

Nieuw-Zeeland: 8 miljoen dollar voor rookstopprogramma’s
De Nieuw-Zeelandse regering heeft 8 miljoen NZD (omgerekend 4,9 miljoen euro) uitgetrokken voor het versterken van rookstopprogramma’s in zes gebieden. Nieuw-Zeeland wil in 2025 rookvrij zijn en wil met de extra uitgaven meer rokers tot stoppen bewegen.
Lees meer bij de Waikato Herald

Spanje: Overheid wil verkoop e-sigaretten alleen nog via tabaksspeciaalzaken
Wie in Spanje een e-sigaret wil aanschaffen kan over vijf jaar alleen nog maar terecht bij tabaksspeciaalzaken. Daar heeft de Spaanse overheid een wetsontwerp voor gemaakt. Als de wet wordt aangenomen betekent dat dat e-sigaretten als traditionele sigaretten gezien zullen worden en dat dezelfde regels gaan gelden.
Lees meer bij Spanje Vandaag

Spanje: Catalaanse regering overweegt statiegeld voor peuken
De regionale overheid van Catalonië overweegt een statiegeldsysteem in te voeren voor sigaretten van 20 eurocent per sigaret. Het zou betekenen dat een pakje sigaretten bij aanschaf 4 euro meer gaat kosten. Dat geld kan de roker terugkrijgen door de peuken weer in te leveren. Zo wil men de milieuvervuiling door sigarettenpeuken in zwerfafval tegengaan.
Lees meer bij Spanje Vandaag

Mondiaal: Jongeren experimenteren wel maar zijn weinig verslaafd aan e-sigaret
Analyse van gegevens van 151.960 adolescenten uit 47 landen die meededen aan de World Health Organisation Global Youth Tobacco Survey (tussen 2015 en 2018) laat zien dat 8,6 procent van de adolescenten een e-sigaret gebruikte in de voorgaande dertig dagen, terwijl maar 1,7 procent zei regelmatig te dampen. Dat zou betekenen dat de meeste adolescenten wel experimenteren met e-sigaretten maar er niet zomaar een gewoonte van maken, zo blijkt uit onderzoek van de Australische University of Queensland, gepubliceerd in Addication. Het onderzoek suggereert ook dat hogere tabaksaccijnzen tot meer dampende jongeren leidt.
Lees meer bij Medical Xpress en Myscience

Verenigde Staten: E-sigaretgebruikers inhaleren mogelijk gevaarlijke synthetische chemicaliën
E-sigaretten bevatten synthetische koelvloeistoffen die onder meer de smaak van menthol moeten nabootsen. Het inhaleren van deze synthetische chemicaliën is mogelijk gevaarlijk voor de gezondheid. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de Duke University School of Medicine uit North-Carolina.
Lees meer bij Wales Online

Verenigde Staten: Senaat Colorado houdt verbod smaakjestabak tegen
De Senaat van de Amerikaanse staat Colorado heeft een wetsvoorstel tegengehouden waarmee lekkere smaakjes in tabaksproducten verboden zouden worden. Het verbod zou ook voor menthol gaan gelden. Er zou veel gelobbyd zijn om het verbod tegen te houden.
Nu er geen verbod voor de hele staat gaat gelden, kunnen steden en counties zelf gaan beslissen of ze een verbod instellen.
Lees meer bij The Colorado Sun

tags:  tabaksspeciaalzaak | tabaksverslaving | smaakjesverbod | rookstophulp | peuken | chemicaliën | e-sigaret