line
ondertussen bij de buren-149

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 13 mei 2022

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Meerderheid Australiërs voor compleet verbod tabaksverkoop / Rookverbod op Finse stranden en in speeltuinen / India begint rookstopcampagne / Nieuw antirookmedicijn lijkt goed te werken / Ziekenhuis Britse Blackpool begint met extra rookstopbehandelingen / Thaise accijnsverhoging ingevoerd per sigaret / Antirookplan moet Jamaicaanse volksgezondheid verbeteren.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media. 

Door de webredactie

Australië: Meerderheid Australiërs voor compleet verbod tabaksverkoop
Als het aan 50,8 procent van de Australiërs ligt dan wordt de verkoop van tabaksproducten geleidelijk uitgefaseerd. Maar 16,1 procent van de Australiërs vond dat een verbod op tabaksproducten een slecht idee is. Australië onderzoekt of het in navolging van andere landen een leeftijdsgebonden verkoopverbod kan introduceren, waarmee roken uit de samenleving verdwijnt en er een rookvrije generatie ontstaat.
Lees meer bij The Daily Mail

Finland: Rookverbod op stranden en in speeltuinen
De Finse overheid heeft een rookverbod afgekondigd op stranden en in speeltuinen. Het verbod moet ertoe bijdragen dat kinderen op openbare plekken niet meer blootstaan aan sigarettenrook. Ook wil de overheid hiermee de vervuiling van dit soort plekken tegengaan.
Lees meer bij BNN

India: Overheid begint rookstopcampagne
De Indiase minister van Volksgezondheid heeft een campagne gelanceerd om meer bewustwording te creëren onder de bevolking over de schadelijke gevolgen van tabaksgebruik. Ook wil hij dat er meer bewustwording ontstaat over de gevolgen van meeroken (op dit moment rookt 38 procent van de mannelijke en 9 procent van de vrouwelijke Indiërs boven de 15 jaar). De campagne bestaat uit posters op billboards die QR-codes hebben meegekregen, om met een snelle scan van de code meer informatie te kunnen krijgen.
Lees meer bij The Deccan Herald

Mondiaal: Nieuw antirookmedicijn lijkt goed te werken
Uit de derde onderzoeksfase rond het gebruik van het middel cytisine bij het stoppen met roken, blijkt dat het middel helpt bij een rookstoptherapie. De rokers die stopten met roken en driemaal daags dit middel slikten voor de duur van 6 of 12 weken, lukte het vaker om niet weer met roken te beginnen. Naast het slikken van het middel werd ook gedragstherapie aangeboden. De resultaten werden vergeleken met een groep die ook therapie kreeg, maar een placebo slikte.
Lees meer bij The Pharmacy Times

Groot-Brittannië: Ziekenhuis Blackpool begint met extra rookstopbehandelingen
Rokende patiënten die in het ziekenhuis van Blackpool terechtkomen, zullen voortaan extra rookstopbegeleiding aangeboden krijgen. Door te stoppen met roken kunnen rokers hun gezondheid bevorderen. Het ziekenhuis gaat rokers actief adviseren hoe ze van hun tabaksverslaving af kunnen komen.
Lees meer bij The Blackpool Gazette

Thailand: Bangkok voert accijns op tabak in
De stad Bangkok gaat voor het eerst accijns op tabak heffen: zo’n 10 satang per sigaret (er zitten 100 satang in een Thaise baht, die 0,028 euro waard is). In andere delen van Thailand wordt sinds 2003 accijns op tabak geheven, maar in Bangkok tot nu nog niet. Een pakje sigaretten gaat nu 1,86 baht (5 eurocent) duurder worden. De stad hoopt roken zo te kunnen ontmoedigen en is voornemens van de inkomsten van de accijnsverhoging de straten van Bangkok schoon te gaan maken.
Lees meer bij The Thaiger

Jamaica: Antirookplan moet volksgezondheid verbeteren
De Jamaicaanse minister van Volksgezondheid heeft een plan opgesteld waarmee tabaksgebruik teruggedrongen moet worden. Er zullen verboden op tabaksreclame gaan gelden en ook mogen tabaksproducten niet meer aan kinderen worden verkocht. De minister hoopt zo de volksgezondheid te bevorderen.
Lees meer bij The Jamaica Observer

tags:  milieuvervuiling | tabaksaccijns | rookstophulp | verkoopverbod | medicijnen | stoppen met roken