line
ondertussen bij de buren-150

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 29 april 2022

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Brits wetsvoorstel om tabaksfabrikanten voor zorgkosten te laten opdraaien / Amerikaanse lobbyisten proberen mentholverbod te beïnvloeden / Tabaksindustrie probeert Britse rookvrije generatie als kans te zien / Imperial verkoopt Russische tak / BAT onder vuur wegens gouden handdrukken / Italiaanse politie rolt illegale tabaksfabriek op waar Oekraïense vluchtelingen werkten.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Groot-Brittannië: Wetsvoorstel om tabaksfabrikanten voor zorgkosten te laten opdraaien
Tabaksfabrikanten kunnen een jaarlijkse heffing van 700 miljoen pond (omgerekend ruim 830 miljoen euro) verwachten als het ‘vervuilers betalen’-voorstel aangenomen wordt. Het idee is dat tabaksfabrikanten moeten gaan meebetalen aan de zorgkosten ten gevolge van tabaksgebruik. Vooralsnog draait de belastingbetaler op voor die kosten, terwijl tabaksfabrikanten hun waar zo hebben samengesteld dat het zeer verslavend is en zeer schadelijk voor de gezondheid.
Lees meer bij The Telegraph

Verenigde Staten: Lobbyisten proberen mentholverbod te beïnvloeden
Nu de regering Biden voornemens is om mentholsmaak aan sigaretten te verbieden, blijkt een leger lobbyisten bij ambtenaren aan te kloppen in de hoop invloed op het verbod te kunnen uitoefenen. Met het verbod zullen naar verwachting honderdduizenden levens gered worden, maar het zal een tegenvaller zijn voor de omzet van de industrie.
Lees meer bij AP News

Groot-Brittannië: Tabaksindustrie probeert rookvrije generatie als kans te zien
Het doel van Groot-Brittannië is om in 2030 een rookvrije generatie te hebben, wat betekent dat minder dan 5 procent van de bevolking dan nog rookt. Tabaksfabrikanten proberen hun hachje te redden door zich aan te bieden als onderdeel van de oplossing en schuiven een keur aan alternatieve tabaksproducten naar voren, terwijl die ook schadelijk voor de gezondheid zijn.
Lees meer bij The Telegraph

Rusland: Imperial verkoopt Russische tak
Imperial Brands, een van de grootste tabaksfabrikanten ter wereld, heeft bevestigd dat het zijn Russische tak zal verkopen aan investeerders. In de Imperial-fabriek in Volgograd werken zo’n 1.000 mensen. Imperial zegt uit Rusland te willen vertrekken om solidair te zijn met hun collega’s in Oekraïne.
Lees meer bij Business Live

Groot-Brittannië: BAT onder vuur wegens gouden handdrukken
Terwijl het levensonderhoud voor ‘gewone’ Britten steeds duurder wordt en lonen zelden verhoogd worden, blijkt een aantal bedrijven zijn topmannen royaal te belonen. Een van die bedrijven is British American Tobacco. Aandeelhouders worden opgeroepen die gouden handdrukken tegen te houden.
Lees meer bij This is Money

Italië: Politie rolt illegale tabaksfabriek op waar Oekraïense vluchtelingen werkten
De Italiaanse politie heeft een illegale tabaksfabriek opgerold waarin namaaksigaretten werden geproduceerd. De politie trof ook Oekraïense vluchtelingen aan die iets probeerden bij te verdienen. De vluchtelingen werden uitgebuit; ze moesten lange diensten draaien en stonden bloot aan een ongezonde werkomgeving.
Lees meer bij Securing Industry

tags:  imperial brands | zorgkosten | mentholban | illegale handel | tabaksaandeel | BAT