line
ondertussen bij de buren-149

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 15 april 2022

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Veel muziekvideo’s blijken verwijzingen naar verslavende middelen te bevatten / Nieuw-Zeelandse artsen willen regelgeving voor thuisbezorging tabak / Japanse overheid in tweestrijd door JTI’s activiteiten in Rusland / Barcelona breidt rookverbod op stranden uit / Zimbabwaanse tabaksboeren denken aan overstap naar cannabis / Imperial meldt goede cijfers.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Mondiaal: Veel muziekvideo’s blijken verwijzingen naar verslavende middelen te bevatten
Bijna 60 procent van de muziekvideo’s van hits uit de jaren 2014-2020 blijken verwijzingen naar verslavende middelen als tabak, alcohol en drugs te bevatten. Dat blijkt uit onderzoek van de New York University School of Medicine. Rapper Drake blijkt in 23 van zijn video’s beelden van roken, drugsgebruik en alcohol te laten zien. Ook Ed Sheeran, Taylor Swift en Nicki Minaj blijken dat vaak te hebben gedaan. Volgens de onderzoekers kijken jongeren op naar deze popidolen en kunnen het gebruik van verslavende middelen na gaan doen.
Lees meer bij The Daily Mail

Nieuw-Zeeland: Artsen willen regelgeving voor thuisbezorging tabak
Artsen hebben de Nieuw-Zeelandse overheid opgeroepen om de regels aan te scherpen voor de thuisbezorging van tabaksproducten en alcohol met bijvoorbeeld Uber Eats. Tijdens de corona-lockdowns zijn meer dan 130 thuisbezorgservices ook dit soort producten gaan leveren. Dat maakt het gebruik van tabak makkelijk en dus verleidelijk.
Lees meer bij NZ Herald

Japan: Overheid in tweestrijd door JTI’s activiteiten in Rusland
De Japanse overheid heeft Rusland sancties opgelegd, vanwege de oorlog in Oekraïne. Nu blijkt de overheid in tweestrijd te zijn, omdat ze een derde deel van Japan Tobacco International (JTI) bezit en JTI doorgaat met de handel in Rusland.
Lees meer bij Investo Signals

Spanje: Barcelona breidt rookverbod op stranden uit
Na een pilot van een rookverbod op vier stranden van Barcelona, breidt de overheid dat verbod nu naar tien stranden uit. Strandgangers die toch roken, kunnen een boete krijgen. Het verbod gaat in juli in.
Lees meer in The Mirror

Zimbabwe: Tabaksboeren denken aan overstap naar cannabis
Zimbabwaanse tabaksboeren zoeken naar wegen om van de tabaksteelt af te komen, omdat ze er steeds minder aan verdienen. Een van de opties is het overstappen op het verbouwen van cannabis, want daar wordt een grote groei in voorspeld. Via Zwitserland zou die cannabis dan op de Europese markt komen.
Lees meer bij Bloomberg

Mondiaal: Imperial meldt goede cijfers
Ondanks een teruglopende tabaksverkoop in Duitsland en Spanje, meldt Imperial Brands, een van de grootste tabaksfabrikanten ter wereld, toch goede cijfers. Dat komt doordat de winsten in Groot-Brittannië, Australië en de Verenigde Staten zijn toegenomen.
Lees meer bij The Independent

tags:  thuisbezorging | imperial brands | cannabis | social media | JTI | rookverbod