line
ondertussen bij de buren-150

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 25 februari 2022

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Britse artsen willen minder aantrekkelijke e-sigaretten vanwege kinderen / Met vijfjarenplan moet roken verder ontmoedigd worden in Thailand / Wetsvoorstel ingediend voor rookvrije stranden in Florida / Altria zegt dat Amerikaanse rechtszaak over Juul is afgewezen / Schotse tabaksdetailhandel is tegen reclameverbod e-sigaretten / Bijna de helft van de Britse rokers rookt stiekem.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Groot-Brittannië: Artsen willen minder aantrekkelijke e-sigaretten vanwege kinderen
In Groot-Brittannië is men van mening dat e-sigaretten minder schadelijk zijn dan traditionele sigaretten en dat het daarom beter is voor rokers om over te stappen op de elektronische variant. Het wordt echter afgeraden om zomaar met dampen te beginnen. Artsen vinden dat e-sigaretten daarom minder aantrekkelijk gemaakt zouden moeten worden, zodat jongeren er niet mee gaan experimenteren.
Lees meer bij ITV

Thailand: Met vijfjarenplan moet roken verder ontmoedigd worden
De Thaise overheid heeft een vijfjarenplan gelanceerd om roken verder te ontmoedigen. De overheid wil dat de tabaksconsumptie aan banden wordt gelegd, dat er rookverboden komen, dat de accijnzen omhooggaan, de illegale handel beteugeld wordt, dat de ingrediënten van tabaksproducten bekend worden gemaakt en dat er meer aan publieksvoorlichting wordt gedaan. Met het vijfjarenplan is een budget van 498 miljoen bath gemoeid (omgerekend 13,5 miljoen euro).
Lees meer bij The Thaiger

Florida: Wetsvoorstel ingediend voor rookvrije stranden
Een nieuw wetsvoorstel moet ervoor zorgen dat er niet meer gerookt mag worden op stranden in de Amerikaanse staat Florida. Voortaan mogen counties en gemeentes zelf gaan beslissen of parken en stranden rookvrij moeten zijn. Daarmee krijgen kleinere overheden ook meer verantwoordelijkheid voor de gezondheid in hun gemeente.
Lees meer bij Florida Politics

Verenigde Staten: Altria zegt dat rechtszaak over Juul is afgewezen
Tabaksfabrikant Altria, het moederbedrijf van Philip Morris USA, zegt dat de rechtbank een zaak die tegen hem was aangespannen heeft afgewezen. Altria deed eerder een miljardeninvestering in e-sigaretfabrikant Juul. Die investering zou in strijd zijn met de mededingingswet, maar volgens Altria blijkt de zaak die daarover is aangespannen niet ontvankelijk.
Lees meer bij The Independent

Schotland: Tabaksdetailhandel is tegen reclameverbod e-sigaretten
De Schotse overheid is voornemens een reclameverbod in te stellen voor e-sigaretten. De Scottish Grocers’ Federation komt daar nu tegen in het geweer. De vereniging voor de detailhandel denkt dat zo’n verbod het bewerkstellingen van een rookvrije generatie in 2034 gaat hinderen. Dit omdat e-sigaretten minder schadelijk zouden zijn dan gewone sigaretten en daarom veel rokers van dienst kunnen zijn.
Lees meer in The Times

Groot-Brittannië: Bijna de helft van de rokers rookt stiekem
Uit onderzoek gefinancierd door het Britse LloydsPharmacy blijkt dat 43 procent van de Britse rokers in het geniep rookt. Ze zeggen tegen hun partner dat ze even de hond gaan uitlaten, om dan ongezien een sigaretje te roken. Dat heeft te maken met het stigma op roken.
Lees meer bij The Mirror

tags:  openbare ruimte | #artsenslaanalarm | Juul | reclameverbod | tabaksontmoediging