line
ondertussen bij de buren-150

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 11 februari 2022

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Biden lanceert plan om kanker in VS te bestrijden / Australische Uberchauffeurs verdienen bij met illegale verkoop e-sigaretten / Brits tienjarenplan moet kanker verder bestrijden / R.J. Reynolds moet bijna 10 miljoen betalen wegens longziekte / Hoe meer iemand rookt, hoe slechter de cognitieve functies worden / Kraaien ingezet om Zweedse peuken op te ruimen.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Verenigde Staten: Biden lanceert plan om kanker te bestrijden
President Biden heeft een nieuw plan gelanceerd om het aantal gevallen van kanker in de VS in de komende 25 jaar te halveren. Hij borduurt daarmee voort op een eerder initiatief van toen hij nog vicepresident was. Uit onderzoek van de American Cancer Society blijkt dat er dit jaar bijna 2 miljoen Amerikanen zullen overlijden aan de gevolgen van kanker. Roken is daar een grote oorzaak van.
Lees meer bij The Guardian

Australië: Uberchauffeurs verdienen bij met illegale verkoop e-sigaretten
Australische Uberchauffeurs bieden hun passagiers e-sigaretten aan. Ze hebben een catalogus aan boord waar passagiers uit kunnen kiezen. Ook bezorgen ze e-sigaretten aan huis. De chauffeurs verdienen zo bij met deze inmiddels illegale handel. De Australische regering heeft de verkoop van e-sigaretten met nicotine namelijk per oktober 2021 aan banden gelegd.
Lees meer bij The Daily Mail

Groot-Brittannië: Tienjarenplan moet kanker verder bestrijden
Sajid Javid, staatssecretaris van Volksgezondheid, heeft bekendgemaakt dat hij een tienjaarplan gaat maken waarmee hij kanker verder wil bestrijden. Met het plan hoopt hij te bewerkstelligen dat tumoren eerder gediagnostiseerd worden, zodat ze beter te behandelen zijn. Ook wil hij mensen aanmoedigen een gezondere levensstijl te omarmen. Niet roken is daar onderdeel van.
Lees meer bij The Daily Mail

Verenigde Staten: R.J. Reynolds moet bijna 10 miljoen betalen wegens longziekte
De nabestaanden van een vrouw uit Florida hebben een rechtszaak tegen tabaksfabrikant R.J. Reynolds gewonnen. De vrouw overleed aan de gevolgen van een longziekte, veroorzaakt door het roken van sigaretten van R.J. Reynolds. Wat ze ook probeerde, ze kon niet stoppen, de nicotineverslaving was te sterk. De schadevergoeding bedraagt 9,75 miljoen dollar (omgerekend 8,54 miljoen euro).
Lees meer in Business Insider

Verenigde Staten: Hoe meer iemand rookt, hoe slechter de cognitieve functies worden
Hoe meer iemand rookt, hoe slechter hij of zij presteert op cognitieve testen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek onder zestigplussers dat is gepresenteerd tijdens de International Stroke Conference 2022 van de American Stroke Association.
Lees meer bij Scienmag

Zweden: Kraaien ingezet om peuken op te ruimen
In Södertälje, niet ver van Stockholm, is een start-up begonnen met het inzetten van kraaien om sigarettenpeuken van straat op te ruimen. Als ze een peuk inleveren krijgen ze uit een apparaat een beetje voer.
Lees meer in The Guardian

tags:  opruimactie | kanker | longziekte | peuken | roken | illegale handel